Navijači Atletiko Nasionala (©Reuters)
Navijači Atletiko Nasionala (©Reuters)

Atletiko Nasional traži put ka vrhu kolumbijske Aperture

Vreme čitanja: 4min | pon. 10.04.23. | 23:10

Naredni rival kolumbijskog velikana, u 12. kolu šampionata u noći između ponedeljka i utorka od 01.00 časova po srednjoevropskom vremenu biće Junior

Treći i poslednji dan za odigravanje 12. kola kolumbijske Aperture, otvoriće duel između Atletiko Nasionala i Juniora iz Barankilje u Medeljinu, od 01:00 časova po srednjoevropskom vremenu. Posle uspešnog starta La Verdea u Kopa Libertadoresu, gde su uz dosta komplikacija uspeli da savladaju Patronato u Argentini, ekipa se vraća obavezama u domaćem prvenstvu u, može se reći derbi meču ovog kola, protiv Ajkula koje predvodi čuveni Ernana Dario Gomez. Sastav sa obale Karipskog mora nastoji da otkloni sumnje u pogledu funkcionalnosti svog tima koji još nije pronašao pobedničku formu.

Naveden kao favorit za ovaj duel pred svojim navijačima, Atletiko Nasional vodi dosta bolju kampanju od noćašnjeg protivnika i može se pohvaliti dugim nizom neporaženosti u svim takmičenjima, pokazujući zavidne performanse kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni.

Izabrane vesti

Tim Atletiko Nasionala je mnogo uložio u formiranje takmičarskog tima koji će se nadmetati za značajne titule ove sezone, a svoju uzlaznu putanju započeo je sa titulom Superkupa Kolumbije pobedivši Pereiru sa 4:3. Od tada je odigrao 11 mečeva bez poraza u sezoni, uključujući i poslednji duel protiv Patronata, u Argentini, za debi grupne faze Kopa Libertadores u kojem su morali da pokažu svu snagu da bi pobedili posle preokreta sa 2:1.

Pre toga, Atletiko je remizirao bez golova sa La Ekidadom u sklopu 11. kola kolumbijske Aperture, gde se bori da se učvrsti među prvoplasiranim. Ekipa Paula Autorija se trenutno nalazi na petom mestu sa 18 osvojenih bodova do sada, uz samo tri boda manje od Miljonariosa, koji u ovom trenutku vodi u konkurenciji.

01.00: (1,93) Atletiko Nasional (3,25) Junior (3,90)

Na poslednjih pet odigranih utakmica u svim takmičenjima, Atletiko je zabeležio dve pobede protiv Patronata i Deportiva Pereire i tri remija sa La Ekvidadom, Independijente Medeljinom i Miljonariosom, bez zabeleženog poraza. Igrajući kod kuće, ekipa Atletiko Nasionala ima nedavni učinak od četiri pobede i šest remija, takođe bez poraza u poslednjih 10 odigranih utakmica.

Uprkos činjenici da na papiru Autuorijev tim u ovaj susret ulazi kao favorit zbog nedavno postignutih rezultata, istina je i da Junior još uvek traži najbolju formu kako bi se dokopao pozicija koje ga kvalifikuju u nrednu rundu takmičenja. Nešto što nesumljivo ide u prilog Nacionalu je neporaženi niz od šest pobeda i pet remija, što mu je i omogućilo da se nađe među najvišim pozicijama.

Ovo će biti meč sa velikim brojem izostanaka sa obe strane. Ipak, čini se da će tim iz Medeljina imati više problema sa igračkim kadrom. Kevin Mier i Harlan Barera koji se oporavljaju od povreda neće biti u timu brazilskog stručnjaka, kao i Fransisko Da Kosta, koji je odsutan od još od 3. kola. Još jedan igrač Nasionala koji će propustiti ovaj meč je Kristijan Kastro Deveniš, koji izdržava kaznu zbog crvenog kartona dobijenog u danu klasika protiv Independijente Medeljina.

Sa druge strane, Junior nema tako popularan sastav, ali je imao celu nedelju ispred sebe da odmori i pripremi igrače isključivo za ovaj duel, je rove sezone tim iz Barankilje neće imati obeveze u međunarodnim takmičenjima. U prošlom kolu Junior se suočio sa Alijansom Petrolerom na svom terenu, gde je slavio minimalnim rezultatom, da bi ponovo otkrio put do pobede posle pet uzastopnih kola. Tim Ernana Gomeza trenutno zauzima skromno 15. mesto u kolumbijskoj eliti, sa 11 osvojenih bodova do sada, četiri manje od Tolime, koji se nalazi na 8. mestu, čime otvara pristupnu zonu za narednu rundu takmičenja.

U prethodnih pet mečeva zabeležena je samo jedna pobeda protiv Alijanse, dva remija sa Union Magdalenom i Independijenteom iz Santa Fea, pored toga što je izgubio od Amerika iz Kalija i Envigada. Igrajući u gostima, tim Juniora ima nedavni učinak od samo jedne pobede, tri remija i čak šest poraza u poslednjih 10 odigranih utakmica.

Za ovaj duel Junior neće moći da računa na prvu zvezdu tima Huana Fernanda Kintera, koji je u poslednjoj fazi oporavka, ali se nadaju da bez njega mogu da zablistaju i da ne postanu zavisni od onoga što talentovani vezista radi kada je na terenu. Još jedna stavka sa kojom će Junior morati da se suoči protiv Nasionala je da u poslednje vreme nisu uspeli da savladaju zelene u gostima, sa tri poraza i samo dva remija, pošto su Ajkule poslednji put na Atanasio Hirardotu slavile 2019. godine.

Piše: Đorđe RADONJIĆ

KOLUMBIJA 1 (APERTURA) – 12. KOLO

Petak

Agilas – Uila 2:1 (1:1)

/Kabaljero 23, Valdes 84 – Markus 44/

Subota

Onse Kaldas – Magdalena 1:1 (0:0)

/Moreno 76pen – Kontreras 51/

Jaguares – Envigado 2:0 (0:0)

/Rohas 49pen, Tapija 90+4/

Nedelja

Deportivo Kali – La Ekidad 0:0

Miljonarios – Independijente Medeljn 2:1 (0:1)

/Kortes 58, Valensija 88 – Kadavid 27/

Pereira – Bukaramanga 1:1 (1:1)

/Aladesanmi 15 – Čavez 23/

Ponedeljak

Petrolera – Santa Fe 3:1 (3:0)

/Bueno 15, Mohika 26, Manhares 31 – Aha 82/

Utorak

01.00: (1,93) Atletiko Nasional (3,25) Junior (3,90)

03.05: (1,90) Tolima (3,25) Deportivo Pasto (4,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kolumbija 1Atletiko NasionalJunior

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara