Dorlan Pabon (©AFP)
Dorlan Pabon (©AFP)

Atletiko Nasional želi prošlogodišnju reprizu

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.06.23. | 23:05

Kolumbijska Apertura: Zeleni iz Medeljina noćas (01.05) gostuju Agilasu u četvrtom kolu takozvanog Kvadrangulara

Stigao je trenutak istine u polufinalnim grupama kolumbijske Aperture za 2023. godinu. U sklopu četvrtog kola Kvandrangulara Agilas Doradas će noćas (01.05) na stadionu Alberto Hrisales u Rionegru da ugosti Atletiko Nasional, zvaničnog branioca titule ovog formata takmičenja.

Timovi su deo Grupe A, u kojoj su još Alijansa Petrolera i Deportivo Pasto, a ovo kolo bi moglo biti od suštinskog značaja za određivanje onih koji još imaju šanse da se bore za prvu poziciju, imajući u vidu da samo prvoplasirani prolazi u veliko finale.

Izabrane vesti

Tim Lukasa Gonzalesa, koji je bio otkrovenje regularnog dela sezone, splasnuo je na domaćem terenu i jedva je došao do jednog boda posle tri utakmice u ovoj fazi takmičenja. Izgubio je od Alijanse u svojoj premijeri i nedavno od Nasionala, uz remi sa Deportivo Pastom. Tačnije, tokom posete Verdolagosima u prošlom kolu na Atanasiju Žirardotu sredinom nedelje, doživeo je minimalan poraz golom Dorlana Pabona. Sada Orlovi u svom gnezdu čekaju Nasional sa željom za osvetom i sa potrebom da pobede kako se ne bi oprostili od toliko željenog pre vremena.

01.05: (2,50) Agilas (3,25) Atletiko Nasional (2,90)

U ovom trenutku, Agilas se pojavljuje na poslednjoj poziciji grupe sa samo jednim bodom, četiri manje od drugoplasiranog Atletiko Nasionala, ali i Alijanse Petrolere koja je trenutni lider zbog bolje gol-razlike. U slučaju poraza, ovaj nedostatak bi se popeo na sedam bodova, čime bi im samo matematičke šanse preostale uz osvajanje preostalih šest bodova u poslednja dva kola.

Do sada tim još nije pobedio u Kvadrangularnoj fazi. Igrajući kod kuće, završio je nerešenim rezultatom bez golova protiv Pasta, imajući na toj utakmici dosta poteškoća protiv niskih linija u defanzivi protivnika. Od dva puta kada je igrao u gostima, napustio je teren poražen, izgubivši 5:3 od Petrolere, i porazom u prošlom kolu od samog Nasionala.

Ipak, pokazao se kao tim sa dobrom sposobnošću da bude proaktivan, iako nije postigao pozitivne rezultate u drugoj fazi lige. U prvoj fazi ekipa je završila na prvom mestu sa 39 bodova, uz 11 pobeda, šest remija i tri poraza, a kod kuće je pobedila u osam od 10 okršaja, uz dva remija, čime je završila neporažena. Zbog svega što je uradio do sada ove sezone, Agilas ima dobre šanse da potraži pozitivan rezultat protiv Atletiko Nasionala.

S druge strane, tim Paula Autuorija sredinom nedelje imaće obaveze u Kopa Libertadores. Oni će gostovati Olimpiji u okvru šestog kola ovog prestižnog takmičenja. Eventualnom pobedom, Zeleni bi se kolo pre kraja grupne faze kvalifikovali u narednu fazu sa prvog mesto u Grupi H. Stoga, noćas bi u startnih jedanaest kod gostiju moglo biti iznenađenja, kao što se dešavalo i ranije.

Atletiko Nasional ligaški deo Aperture završio na trećem mestu sa kampanjom od devet pobeda, osam remija i tri poraza. uz 26 postignutih i 14 primljenih golova. Pored toga, ostao neporažen u fazi polufinalnih grupa i uspeo je da doda tri ključna boda u predhodnom kolu, pobedivši upravo Agilas Doradasa sa 1:0, u teškom meču odigranom proteklog četvrtka na stadionu Atanasio Žirardot.

Verdolagosi u noćašnjem obračunu rizikuju da ostanu bez liderske pozicije i finala, naravno, osim ako mu Deportivo Pasto ne da podsticaj i savlada Petrolerose. Ako Vulkanikosi uspeju da zaustave Alijansu, koja je slavila protiv Agilas i remizirala sa Nasionalom i Pastom, Zeleni tim bi uz eventualnu pobedu, mogao da se obezbedi na čelu Grupe A.

03.15: (2,20) Petrolera (3,35) Pasto (3,35)

U predhodno odigranom kolu, ekipa Paula Autitorija izašla je sa najboljim kojim je raspolagala u tom trenutku sa obavezom da slavi protiv istog protivnika kojem gostuju noćas u Rionegru. Ipak, uz svu moguću silu u ofanzivi, naišla je na bedem Hosea Kontrerasa, venecuelanskog golmana Agilasa, koji je u ranoj fazi meča u nekoliko navrata sprečio izgledne šanse domaćih, uglavnom posle snažnih udaraca Žersona Kandela. Međutim, u 24. minutu odbrana Orlova je pogrešila i Nelson Deosa je iskoristio priliku da proigra Dorlana Pabona, koji je preciznim udarcem konačno smestio loptu u mrežu protivnika. Do kraja susreta, Nasional nije uspeo da poveća prednost, ali je na svoj konto dodao tri važna boda.

Istorija međusobnih okršaja ovih timova svakako je na strani Atletiko Nasionala. U prilog tome govori das u Verdolagosi na poslednjih deset mečeva slavili pet puta, uz četiri remija i sa samo jednim porazom. Ipak, taj jedini neuspeh koji su doživeli, bio je na njihovom poslednjem gostovanju na ovom istom stadionu, takođe u format Aperture iz 2022. godine.

KOLUMBIJSKA APERTURA, KVADRANGULAR – 4. KOLO

Nedelja

Independijente – Čiko 0:0

Miljonarios – Amerika Kali 2:1 (0:0)

/Uribe 45, Katano 83 – Ramos 42/

Ponedeljak

01.05: (2,50) Agilas (3,25) Atletiko Nasional (2,90)

03.15: (2,20) Petrolera (3,35) Pasto (3,35)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

AgilasAtletiko NasionalKolumbija 1KolumbijaJužna Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara