Marko Tilio (©Reuters)
Marko Tilio (©Reuters)

AUSTRALIJA: Melburn Siti cilja četvrto finale zaredom, ali Sidnej će pokušati da pokvari žurku

Vreme čitanja: 4min | pet. 19.05.23. | 08:08

U prvom meču nije bilo pobednika (1:1), pa se revanš polufinala na AAMI Parku „crta“ kao istinski fudbalski triler

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Melburn Siti će ovog petka (11.45) pokušati da se upiše u istoriju australijskog fudbala kao prvi klub koji je igrao u četiri velika finale A-lige zaredom. U revanšu polufinala pobednici ligaškog dela takmičenja dočekuju najtrofejniji klub, petostrukog osvajača titule, ekipu Sidneja.

Izabrane vesti

Prvi duel, odigran pre nedelju dana na sidnejskoj Alijanc areni, ostavio je sve karte otvorene uoči uzvratnih 90 minuta, pošto je bilo nerešeno 1:1. Prikazao je Melburn Siti zreliju igru u gostima, ali je motivisani domaćin stvorio više prilika i pokazao da ima čemu da se nada u revanšu.

I dok Melburn Siti ispisuje istoriju kao najdominantniji klub u poslednje četiri godine, tokom kojih je osvojio po dva Premijeršipa i Čempionšipa, fudbaleri Sidneja imaju priliku ne samo da „izvuku“ generalno bledu i neubedljivu sezonu, već i da postanu prvi klub koji se osam puta plasirao u veliko finale.

11.45: (1,90) Melburn Siti (3,50) Sidnej (4,10

U dosadašnjih sedam učešća, nebesko plavi su osvojili pet titula, a velike zasluge za ovaj impresivan bilans idu na račun srpskog asa Miloša Ninkovića, koji je bio dirigent ekipe koja je osvojila titule 2017. i 2020. godine. Međutim, Miloš danas ne samo da više nije član Sidneja, već je postao i mrski neprijatelj, pre svega trenera Stiva Korike s kojim je imao usijani verbalni okršaj, ali i kopa najvernijih pristalica kluba čije je boje branio punih sedam godina.

Bez Ninkovića je Sidnej izgubio na kreativnosti, ali danas imaju tim koji pre svega fajterskim duhom gura napred. Tako je bilo i u prvom polufinale, kada su predvođeni nadahnutim vezistom Maksom Burdžisom umalo priredili veliki preokret protiv favorita, ali ipak, nisu uspeli da u Melburn odnesu rezultatsku prednost.

Uoči revanša, trenerima obe ekipe stiglo je ohrabrenje od klupskih lekara, pošto su neki od ključnih igrača dva tima dobili zeleno svetlo da igraju posle problema s povredama. U redovima Sidneja to su bočni igrači Robert Mak i Džo Loli. Obojica su se pojavili u prvom meču, ali su njihove partije bile daleko od očekivanog nivoa – Slovak je zamenjen sredinom drugog dela igre, dok je roviti Englez ušao u nastavku meča.

S druge strane, Melburn Siti će u revanšu biti jači za jednog od najznačajnijih igrača ove sezone, vezistu Ejdana O’Nila, koji je zbog problema s leđima bio van stroja u prvom duelu. Trener prvoplasiranog tima A-lige Rado Vidošić smatra da je upravo to bio razlog što je njegova ofanzivna trojka – Tilio, Leki i Meklaren – imala manje upotrebljivih lopti u završnoj trećini.„Mnogo nam je nedostajao O’Nil u prvom meču. Iako smo imali posed lopte od čak 70 odsto, stvorili smo samo nekoliko polušansi, dok je Sidnej bio konkretniji od nas. Sa O’Nilom u timu biće I više upotrebljivih lopti za Lekija I Meklarena”, uveren je Vidošić.

Iako je Sidnej stvorio više prilika u prvom meču, do izjednačenje je došao tek zahvaljujući ponovljenom penalu. Međutim, trener Stiv Korika je uveren da njegova ekipa konačno igra dobar fudbal ove sezone i da je sposobna da se plasira u finale protiv najtežeg mogućeg rivala. On smatra da je posebna motivacija za njegove igrače što ove sezone skoro niko nije verovao u njih i što su mnogi predviđali da Sidnej neće ni ući u plej-of.

Svima koji su nas otpisivali sada smo pokazali da igramo dobar fudbal. Nismo poraženi na poslednjih sedam utakmica i iako igramo protiv veoma jake ekipe verujem da ćemo baš mi biti tim koji će zaustaviti Melburn Siti“, istakao je Korika.

Ipak, statistika kaže da Melburn Siti ove sezone nijednom nije poražen na 13 utakmica na domaćem terenu. Takođe, u međusobnim mečevima na AAMI Parku Sidnej je poslednji put slavio još 2. novembra 2018. godine (3:0), kada Siti nije imao ni približno jak tim kao danas.

Sve karte su otvorene, a propozicije takmičenja kažu da se u plej-ofu ne važi prednost gola u gostima. Dakle, ukoliko se utakmica završi nerešeno, igraće se produžeci dva puta po 15 minuta, a ukoliko i tada ne bude pobednika izvodiće se penali.

U drugom polufinalu A-lige u subotu se sastaju Central Koust Marinersi i Adelajd Junajted. U prvom meču Marinersi su kao gosti slavili sa 2:1 i imaju istorijsku šansu da se pred domaćom publikom prvi put posle deset godina plasiraju u veliko finale.

AUSTRALIJA 1 – POLUFINALE PLEJ-OFA (REVANŠI)

Petak

11.45: (1,90) Melburn Siti (3,50) Sidnej (4,10), prvi meč: 1:1

Subota

11.45: (1,90) Sentral Koust Mariners (3,80) Adelejd Junajted (3,80), prvi meč: 2:1

***kvote su podložne promenama

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

AustralijaAustralija 1Melburn SitiSidnej FCFC SidnejSidnej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara