©Starsport
©Starsport

Babić: Ostvario mi se san da igram protiv najboljih, olakšaćemo adaptaciju Milovanoviću

Vreme čitanja: 6min | sub. 09.07.22. | 15:09

Štoper Almerije, zadovoljan posle plasmana u Primeru, za Mozzart Sport se dotako niza aktuelnih tema

Izborivši plasman u špansku elitu Almerija je krunisala novu eru kluba započetu dolaskom vlasnika iz Sadijske Arabije, a značajnu ulogu na putu do Primere imao je srpski internacionalac Srđan Babić. Štoper koji je prethodnu takmičarsku godinu proveo na jugu Pirinejskog poluostrva kao pozajmljeni igrač Crvene zvezde brzo je postao neizostavni deo kluba u sezoni za istoriju, a posle ostvarenog uspeha u razgovoru za Mozzart Sport govorio je o plasmanu u Primeru, ozvaničenju transfera iz Ljutice bogdana, kao i o aktuelnim i budućim saigračima.

Izabrane vesti

"Otkad je novo rukovodstvo na čelu kluba, odnosno poslednje tri sezone, ambicije su bile plasman u Primeru, ali je uvek bilo nesrećnih okolnosti usled kojih je izmicala elita. Konačno, posrećilo nam se i sezonu smo završili na pravi način. Veći deo prvenstvene trke smo bili prvi i igrali najbolji fudbal, ali Segunda je veoma dugo takmičenje, liga u kojoj odigrate 42 utakmice bez reprezentativne pauze ili predaha te ukoliko uđete u kontraritam i izgubite nekoliko utakmica teško je da se vratite na pravi put. Zadovoljni smo što smo osvojili prvo mesto i ušli u društvo najboljih", rekao je Babić za Mozzart Sport.

Posle dve godine u kojima je Almerija kroz plej-of ostajala bez plasmana u viši rang proteklo proleće donelo je željeni uspeh, a štoper španskog kluba kao prekretnicu je istakao maksimalan učinak tokom februara i četiri pobede u nizu.

"Svaka ekipa mora da ima period loših igara i krize, srećom nama se to dogodilo u januaru, kdada smo imali 12 bodova prednosti. Nismo igrali kako treba niti su nas pratili rezultati, poklopilo se da ni Sadik nije bio tu i imali smo problem da uopšte postignemo gol. Ipak, uspeli smo da se posle teških mesec dana izdignemo i napravimo niz pobeda u februaru. Tada sam znao da smo izašli na pravi put, osećao sam da ćemo ući u elitu. Neki rivali pali su u aprilu i maju kada više nema vremena da se vrate i naprave popravni".

Uspeh u povratničkoj sezoni u Španiji bio je povod da Babić premota film na prva inostrana iskušenja i prelazak u Real Sosijedad iz Vojvodine 2015. godine.

"Sa 19 godina sam bio prvi put u Špaiji i nije ispalo kako sam očekivao. Sa sadašnje tačke gledišta bio sam premlad i zaista nije bilo lako kao tinejdžer se uklopiti u takvoj sredini. Drugi put je sve došlo u pravo vreme i na pravom mestu tako da će mi se ispuniti dečački san. Od početka karijere sam želeo da se oprobam sa najboljima, sa Barsom i Realom. U Španiju sam prvi put otišao sa 25 utakmica u nogama. Sada je druga priča, povezao sam pet godina igranja na ozbiljnom nivou. Sa Zvezdom sam igrao utakmice na ozbiljnom nivou, Ligu šampiona, Ligu Evrope, derbije... Kroz sve te utakmice čovek sazreva, a svaka greška prilika je da se stekne pouka. Sazreo sam na pravi način među crveno-belima, a prošla sezona u Portugalu mi je potvrdila da mogu da igram protiv najboljih. Usledila je sezona u Almeriji u kojoj sam odigrao 40 utakmica, a iako Segunda i primera nisu isto drago mi je da sam ostavio dobar utisak u prvoj povratničkoj sezoni u Španiji".

Banjalučanin rođen 1996. godine izuzev prvog kola propustio je samo utakmicu protiv Kartagene zbog četiri žuta kartona, te je vrlo brzo ispunio uslov od 60% odigranih susreta u Segundi kojim je ujedno aktivirana obavezna kupovina od Crvene zvezde.

"Od septembra do januara sam ispunio uslov iz klauzule i da nisam igrao više od febuara ostao bih igrač Almerije. Drago mi je ipak da sam povezao kompletnu sezonu. Bio sam na klupi prvo kolo protiv Malage jer nisam mogao da se uklopim za samo tri dana, ali već posle te utakmice sam igrao sve do kraja prvenstva. Sjajno sam se uklopio, igrači su me odlično prihvatili te je i bilo lakše pokazati se u pravom svetlu. Na kraju sezone sam se čuo sa Zvezdanom Terzićem i Mitrom Mrkelom, poželeli su mi sreću i hvala im na tome. Zvezdi želim novu Ligu šampiona i duplu krunu".

Paralelno sa izazovima u novoj sredini korpulentni štoper je nastavio da prati igre kluba koji je zvanično napustio pre nekoliko nedelja.

"Tokom tri godine u kojima sam ja nosio Zvezdin dres uspevali smo da pobegnemo Partizanu dvocifren broj bodova i što se tiče šampionske trke nije bilo tako zanimljivo i neizvesno kao prethodne sezone. Impresivno je kako se Zvezda izdigla i nadoknadila minus. Svaka im čast, zaista nije lako napraviti takav kambek".

Jedan od igrača koji je iskoristio prostor nakon odlaska Babića bio je Strahinja Eraković, mladi štoper koji se u međuvremenu uz Aleksandra Dragovića ustalio u startnoj postavi i izazvao interesovanje van granica Srbije.

"Igrali smo u tandemu njegovu prvu utakmcu za prvi tim, prijateljski susret na terenu iza severa Marakane. Prvi put kada sam video Čupu znao sam da će biti vrhunski igrač. Tada, sa 17 godina, je možda bio premlad, ali danas igra ozbiljan evropski fudbal i postao je A reprezentativac. Čestitam mu jer nije mala stvar nizati u tim godinama takve uspehe. Smatram da može da igra sa ozbiljnim uspehom u nekoj od liga petice".

Nakon što je zvanično razrešena dilema po pitanju Babićeve budućnosti Almerija bi u sezoni koja sledi mogla da na megdan najboljim klubovima Španije na megdan izađe sa srpskim štoperskim tandemom iza kojeg bi se našao još jedan naš internacionalac. Naime, očekuje se da u narednim danima bude razrešeno pitanje budućnosti Nikole Maraša koji je prethodni period proveo na pozajmici u Rajo Valjekanu, dok se u Andaluziju vratio i golman Dragan Rosić, prethodnih meseci privremeni čuvar mreže Albasetea.

"Provodim dosta vremena sa Marašem i voleo bih da imam pored sebe saigrača iz Srbije. Nikad se ne zna, ne ulazim u odluke saigrača ili kluba, međutim bio bih srećan da budemo štoperski tandem. Tu je i Rosić, sjajan golman koji se nadam da će se izboriti za jedinicu Almerije u narednom periodu. Držimo se sva trojica zajedno, odlično se družimo".

Superligašku koloniju uz pomenuti trio čini i Umar Sadik, Nigerijac koji je od prelaska iz Partizana igrač koji u Almeriji privlači najveću pažnju.

"Ljudi potcenjuju Superligu iako nije baš sve tako. Nije tako loše kao što deo javnosti ume da predstavi, potvrđuju to i rezultati Zvbezde i Partizana van granica Srbije. Crveno-beli su stigli do osmine finala Lige Evrope i bili bolji od Rendžersa koji je igrao finale. Pričao sam na tu temu i sa Sadikom koji je rekao da mu je nekada lakše da postigne gol u Španiji nego što je to bilo u Srbiji. Razumem njegovo gledište jer ovde ekipe igraju mnogo otvorenije i nadmeću se dok se u Superligi protiv Zvezde i Partizana rivali zatvore i dosta je teško postići prvi gol. Sadik je odličan napadač, najbolji u Segundi prethodne sezone i voleo bih da ostane jer nam je mnogo značio. Njegovi golovi su nam doneli plasman u Primeru, ali posle ovakvih sezona može mnogo da se naplati i donese i sebi i klubu benefit. Dobio je produženi odmor zbog obaveza sa reprezentacijom Nigerije i uskoro će nam se priključiti".

Bez obzira na rasplet statusa dugonogog napadača, kartu za gradić na obali Sredozemnog mora već je čekirao biser partizana Marko Milovanović. kojeg sunarodnici sa nestrpljenjem očekuju.

"Ja sam došao sa 19 godina u Španiju, a Milovanović je pred sličnim iskušenjem sa 18. Ipak, olakšavajuću okolnost će imati u nama jer ćemo mu olakšati sve kada je u pitanju adaptacija. Što se tiče grada, jezika i fudbala bićemo tu za njega. Većina nas nije imala nekoga sa naših prostora i u takmvim okolnostima je duplo teže. Nadam se da ćenam se uskoro pridružiti, spremni smo da ga dočekamo i da mu pomognemo u prilagođavanju", rekao je Babić.


tagovi

Srđan BabićUmar SadikStrahinja ErakovićMarko MilovanovićAlmerija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara