Đozep Marija Bartomeu (@Reuters)
Đozep Marija Bartomeu (@Reuters)

Barsin "grobar": Ostavio sam im najbolji klub na svetu, nisu smeli da puste Mesija

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.10.21. | 10:51

"Uvek se radije kladim na sportski projekat nego što rešavam ekonomske probleme", poručio Bartomeu u svoju odbranu

Barselona se davi u dugovima, rezultati su loši - pogotovo u Ligi šampiona - a nova uprava na čelu sa Đoanom Laportom rafalno udara po svojim prethodnicima. Traje to već nekoliko nedelja, pa je Đozep Marija Bartomeu, "prvooptuženi" za finansijski slom katalonskog giganta, rešio da kaže ponešto u svoju odbranu.

Podsetimo, revizori su tokom prethodnih meseci pretresali knjige na Kamp Nouu i konstatovali da bruto dug iznosi MILIJARDU i 350.000.000 evra! Poslednja vest koja je žacnula navijače ticala se ludačkih bonusa za pojedine igrače. Pod lupom su posebno bila dvojica neimenovanih igrača (i dalje su navodno u klubu) koji u ugovoru imaju stavke da svake sezone za polovinu odigranih utakmica, mimo redovne plate, dobiju 11.500.000 evra, odnosno da im sledi po 1.200.000 za svaki ulazak u grupnu fazu Lige šamiona (što je Barseloni praktično zagantovano). I to nije sve - za triplu krunu tu je "tričavih" 3.500.000, pa onda po 7.500.000 na ime "lojaliti" bonusa.

Izabrane vesti

Saberi-oduzmi, ukoliko bi svi bonusi bili ostvareni, Barsa bi samo za ovu dvojicu "senatora" morala da iskešira oko 50.000.000 evra?!

Bez obzira na ovakve i slične podatke, Bartomeu je obilazeći katalonske medije objašnjavao kako je klub vođen "odgovorno i ozbiljno":

"Prvo i osnovno: ne postoji rizik od bankrota. Klub je održiv sa svim svojim resursima. U redu, gubici postoje, uglavnom su nastali zbog pandemije, ali Barselona ima ogroman kapital u igračima, stadionu, visokoj vrednosti na tržištu", počeo je bivši predsednik.

"Naše rukovodstvo nije bilo ni izbliza tako katastrofalno kao što govore UEFA, La liga i revizori. Pa nas Forbs vodi kao najvredniji klub na svetu! Pandemija je dovela do pada prihoda od oko 500.000.000 evra za prošlu sezonu, to je tačno. Međutim bez nje gubitak bi iznosio svega pedesetak miliona. Koronu nije bilo moguće kontrolisati, pogodila je mnoge klubove. Tražim od članova kluba i navijača da ne brinu".

Bartomeu je objasnio razliku između neto i bruto duga...

"Ovaj drugi, veći, sastoji se od bankarskog duga i onoga što se duguje drugim klubovima. Transferi se plaćaju na rate. Duguje se i nama. Zato je realan dug manji. Ponavljam, pandemija je imala ogroman uticaj. Sve do 14. marta 2020. godine naše poslovanje bilo je besprekorno".

Novinar je bio uporan - Laporta i njegovi ljudi upiru prstom u vas, ne u kovid...

"Nema lošeg upravljanja! Nema lošeg nasleđa! Članovima kluba, navijačima, treba objasniti da su poslednjih godina lokomotiva evropskog fudbala veliki klubovi. Barselona je jedan od njih. Učinili smo da fudbal raste, da klub raste. U redu, tu su i Bajern, Juventus, Čelsi, pa klubovi-države poput Pari Sen Žermena i Mančester Sitija, ali najviše su doprineli Barsa i Real. iz tog razloga priznanje iz 2020. da smo klub ispred svih ostalih priznanje je i za moj menadžment. To je nasleđe koje današnja uprava mora da preuzme i nastavi da raste".

O enormnom povećanju plata kazao je:

"Nisu se plate nenormalno povećale nego su pratile parametre prihoda kluba. A prihoda je bilo. Bili smo blizu da probijemo milijardu evra. Ako zarađujete više, normalno je da igrače više plaćate. Do marta 2020. sve to je bilo izvodljivo, ali onda se desila pandemija i postalo je neodrživo. Uvek smo se trudili da tim raste, da dovodimo što bolje igrače. Ti igrači su učestvovali u osvajajnju svih titula. Normalno je bilo da svi zajedno učestvujemo u ekonomskoj bonaci".

Bartomeu tvrdi da nijednog momenta nije bilo opasnosti od bankrota, baš kao što ga nema ni sada.

"Alarm je u redu, ali prave opasnosti nema. Španske vlasti su donele odluku da gubici usled kovida ne mogu da dovedu do bankrota ako imate kapital, visoku tržišnu vrednost".

Otkrio je bivši predsednik još jedan zanimljiv detalj...

"U leto 2020. imali smo veoma dobru ponudu za Ansua Fatija. Tim novcem bismo izmirili mnogo toga. Ali ja se radije kladim na sportski projekat nego što rešavam ekonomska pitanja. Uvek je bilo tako. Jer znao sam - čim Kamp Nou bude otvoren u potpunosti, oporavićemo se i vratiti stari nivo prihoda. Za Fatija je ponuda stigla od jednog engleskog kluba. I to bi bila direktna finansijska injekcija za sezonu 2020/21. Međutim kao što sam rekao, u Barseloni uvek treba da preovladava sportski projekat. A to što nas je Forbs u godini pandemije proglasio za najvredniji klub na svetu po prvi put u 122 godine istorije kluba, u potpunoj je suprotnosti sa onim što govore UEFA, La liga i revizori. Takođe, proglašeni smo za najbolji klub u poslednjoj deceniji. Sve su to čvrste osnove za nastavak napredovanja".

Naposletku Bartomeu je prokomentarisao i aktuelnu situaciju, odnosno da li je Ronald Kuman pravi čovek za Barsu.

"Spreman je! Ali morate da budete strpljivi. On mora da gradi tim bez najboljeg igrača na svetu, bez Mesija. Ima u timu dosta talenata. Vreme je ono što je potrebno Kumanu".

Branio se bivši predsednik grčevito, da bi na kraju razgovara prešao u kontranapad.

"Ovog leta pustili su Lea Mesija da ode - meni se to čini kao loša odluka. Sada mnoge stvari moraju da se menjaju. Kao predsednik nikada ne bih poželeo da Mesi ode, činio bih sve što se može da Leo ostane", zaključio je Bartomeu.


tagovi

Đosep Marija Bartomeu

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara