Điđi Bekali, vlasnik FCSB-a (©Wikipedia/Vlad Hogea)
Điđi Bekali, vlasnik FCSB-a (©Wikipedia/Vlad Hogea)

Bekali otpustio trenera posle samo dva kola pa pričao kako će FCSB da pokloni ćerkama

Vreme čitanja: 4min | pon. 25.07.22. | 11:34

Dešavanja u Bukureštu potpuno bacila senku na preostala dva meča 2. kola Superlige Rumunije, koji su na programu u ponedeljak. Od 17.30 časova Kindija dočekuje Hermanštat, tri sata kasnije počinje duel UTA Arada i Petrolula.

Mnogi trofejni, veliki fudbalski klubovi su propadali, gasili se ili trpeli decenije bez trofeja. Međutim, nikada nijedan nije toliko puta provlačen kroz blato, ponižen do krajnjih granica kao FCSB, nekadašnja Steaua. Mada i to je postalo upitno, u zavisnosti od toga koga pitate.

Većinu toga verovatno već znate. Steaua je nekada bila najbolji klub u Rumuniji, prva je iz istočne Evrope osvojila Kup evropskih šampiona (uspeh koji je ponovila samo Crvena zvezda), a onda je posle Rumunske revolucije i smaknuća Nikolaea Čaušeskua sa vlasti došao neki novi period za istočne komšije Srbije i fudbal u toj zemlji. Ubrzo, fudbalski klubovi su privatizovani, a 1998. godine je lokalni binznismen Viorel Paunesku kupio klub. Pošto je loše poslovao, uveo je u Steauu Điđija Bekalija, koji je 2003. zvanično postao vlasnik kompanije.

Izabrane vesti

Navijačima se nikako nije dopadao novi kontroverzni vlasnik, nisu ih smirili ni dobri rezultati u Evropi (2006. Steaua igrala polufinale Kupa UEFA), krenulo je da se češlja po papirima, a na kraju je rumunski sud oduzeo Bekaliju pravo da koristi ime Steaua i grb kluba. Umesto toga je klub prekršten u FCSB (akronom za Fudbalski klub Steaua Bukurešt). Prošle godine su zvanično na sudu u Bukureštu Bekalijevom klubu oduzete sve titule osvojene u periodu od 1947. do 1998. godine, s tim što UEFA uopšte ne mari za to, te i dalje na njenom sajtu stoji da je FCSB bio šampion Evrope 1986. godine.

Bekali je kao vlasnik FCSB-a bio i u zatvoru zbog utaje poreza, godinama je terao igrače i trenere kako mu se ćefne, a svim mogućim načinima je sprečavao novoformirani klub Steauu da se probije do elitnog ranga. I dalje je ona u drugoj ligi. Međutim, poslednjih godina FCSB je i rezultatski potonuo. Ne samo da se više ne igra standardno Liga šampiona, nego nema ni trofeja na domaćoj sceni. Poslednja titula je osvojena 2015. godine, a od tada je samo 2020. osvojen Kup Rumunije. Premalo za Bekalijev ukus.

17.30: (2,45) Kindija (2,85) Hermanštat (3,40)

Vrhunac je ipak nova sezona, koja je počela pre svega dve nedelje. FCSB je na premijeri kao domaćin odigrao 1:1 sa novim prvoligašem Univerzitateom iz Kluža, a zatim je prošlog četvrtka poražen u Tbilisiju od Saburtala (1:0) u prvom meču 2. kola kvalifikacija za Ligu konferencije. Da katastrofa bude potpuna postarao se gradski rival Rapid, koji je u nedelju savladao FCSB sa 2:0.

Blago rečeno, Bekali je bio besan zbog toga. Momentalno je smenio trenera Antona Petreu, pa trenutno traži novog šefa stručnog štaba, koji će probati da u četvrtak nadoknadi minus od jednog gola protiv Gruzina. Spekuliše se da bi to mogao da bude Nikolae Dika, trener koji je već sarađivao sa Bekalijem od juna 2016. do decembra 2017. godine. Što se tiče Petree, on je ekipu preuzeo u novembru prošle godine i vodio ju je na 28 utakmica. U tom periodu je ostvario 17 pobeda, šest remija i pet poraza.

Bekali je istovremeno poručio da je FCSB na prodaju, samo što ne zna nikoga ko je spreman da ga kupi. Nije zvanično pričao o ceni, ali je provukao da očekuje da mu se isplati sav novac koji je uložio u prethodnih dvadesetak godina u klub. Posle toga je u intervjuu za Pro Arenu otišao korak dalje i poručio da će klub da pokloni ćerkama.

Napustiću fudbal. Ili ću da ostavim devojkama tim ili ću i sa njih da skinem to breme. Možda im podelim po 33 odsto kluba svakoj od njih. To je moje nasleđe, moje pravo. Neću da ga dam samo jednoj ćerki. Samo što ni njih nije briga. Ni Teodoru (26), ni Aleksandru (25), ni Kristinu (20) ne zanima fudbal. Imam zeta, ali to je nešto drugo. Možda bi unuk mogao da vodi računa o klubu”, kazao je Bekali u svom stilu.

Blago rečeno, sva ova dešavanja oko tima iz Bukurešta u Rumuniji su potpuno bacili u drugi plan preostale dve utakmice 2. kola Superlige. Oba susreta su na programu u ponedeljak, od 17.30 časova će Kindija da dočeka povratnika u elitni rang Hermanštat, dok će od 20.30 u Aradu da se sastanu UTA i Petrolul.

Za sada samo Farul i Botošani imaju po dve pobede, a u tome bi mogao danas da im se pridruži i Hermanštat. On je savladao u 1. kolu Mioveni sa 3:0.

Njegov rival Kindija je šampionat otvorila porazom od Botošanija sa 3:2, a na nuli su ostali i UTA i Petrolul. Od tima iz Arada bolji je bio Arđeš (2:0), dok je Petrolul izgubio od Voluntarija (1:0).

Podsetimo, šest najboljih ekipa posle 30 kola će igrati u plej-ofu za titulu, dok će ostatak timova da se takmiči u plej-autu.

RUMUNIJA 1 – 2. KOLO

Petak

Mioveni – Farul Konstanca 0:2 (0:0)

/Petre 58pen, 76pen/

Subota

Voluntari – Botošani 0:1 (0:0)

/Tisdeli 81/

Nedelja

Sepsi – Arđeš 4:0 (0:0)

/Matei 48pen, Mitrea 60, Stefanesku 63, Golofka 80/

Univerzitatea Krajova 1948 – Kluž 3:1 (1:1)

/Van Durmen 32, 73, Kopanjo 47 – Daek 15/

Univerzitatea Kluž – Univerzitatea Krajova 1:1 (1:0)

/Filip 6 – Pap 64/

Rapid Bukurešt – FCSB 2:0 (2:0)

/Dugandžić 19, Sapunaru 40/

Ponedeljak

17.30: (2,45) Kindija (2,85) Hermanštat (3,40)

20.30: (2,05) UTA Arad (3,10) Petrolul (4,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rumunija 1FCSBSteauaĐiđi BekaliRapid BukureštKindija TargovišteHermanštat

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara