Ilustracija (©Shutterstock, ©Reuters, ©AFP)
Ilustracija (©Shutterstock, ©Reuters, ©AFP)

Bio je sinonim za Belorusiju, ali BATE više nije favorit za titulu: Bogati Šahtjor uzeo srce Borisova i brani krunu, iz senke vreba Ruh sa vlasnikom nalik Mamiću i Bekaliju

Vreme čitanja: 7min | sub. 13.03.21. | 09:15

Predstoji nam uzbudljiva sezona u prvenstvu koje se igralo onda kada niko drugi nije smeo

Premijer liga. Nije engleska, već beloruska, ali prošle godine niko zbog toga nije pravio pitanje. Krajem marta 2020. upravo je prvenstvo zemlje čija je teritorija preko 25 odsto pod šumom bila jedini fudbalski prvoligaški bastion u Evropi. Svi ostali elitni nacionalni šampionati na Starom kontinentu bili su suspendovani usled pojave virusa korona, a Belorusi su igrali sa sve publikom na tribinama. To je dovelo do znatnog povećanja gledanosti iz celog sveta, a nastale su i brojne fan grupe timovima koje retko ko prati u sopstvenoj državi...

Juče je, minimalnom pobedom Isloča nad Slavijom, startovala nova sezona, 31. po redu, u kojoj titulu brani Šahtjor iz Soligorska. Rudari su se pre 107 dana okitili lovorikama tek drugi put u istoriji, a mogu li da odbrane tron, šta nam sprema nova kampanja, ko ima šanse da se nada trofeju, ko se najbolje pojačao tokom zime i ko će verovatno u borbu za opstanak, saznaćete u ovoj analizi.

Izabrane vesti

18.45: (1,25) Šahtjor Soligorsk (5,20) Minsk (11,0)

Dužni smo još na startu da kažemo da su Belšina i Smoleviči, dve poslednjeplasirane ekipe iz minule sezone, ispale u drugi rang. Njih su zamenili Sputnjik i Gomelj. Ali to nije sve. Tokom predsezone je Gorodeja prestala da postoji, pa je upražnjeno mesto u najjačem društvu popunio Smorgon, tek šestoplasirani tim prošlogodišnje drugoligaške kampanje. Trećeplasirani Krumkači uskraćen je za licencu, a Arsenal Dzjaržinsk i Lokomotiva Gomelj nisu imali dovoljno novca za takvo putešestvije.

Šahtjor bez premca

U svetskom fudbalu je odavno uspostavljena veza između šansi tima za osvajanje šampionata i platnog spiska. U velikoj većini slučajeva onaj ko prikupi najjači tim osvoji titulu, a to se, po pravilu, pretvara u ozbiljnu sumu novca za servisiranje igrača.

U tom smislu, tim iz Soligorska je glavni favorit prvenstva. Niko u ligi ne plaća igrače u rasponu od 15.000-25.000 evra mesečno. U Šahtjoru ih je nekoliko. Aleksandar Gutor, Serhij Politevič, Juri Kendiš, a sada Igor Stasevič i Jegor Filipenko koji su stigi iz BATE-a.

Žuto-crni su ponovo bili vrlo aktivni na tržištu. U Soligorsku je prisutna čitava gomila legionara. Stigao je bivši napadač Rige Roman Debelko, potom nigerijski ofanzivac Vinsent Eze za 300.000 evra iz Čukaričkog i gambijski centarfor Dembo Darbo, koji je došao iz makedonskog Škupija, u kojem je bio prvi strelac lige sa 16 golova. Upravo on je, prema različitim izveštajima medija, koštao Rudare 700.000 evra, što je ogroman novac za Belorusiju. Niko drugi u ligi ne može sebi da priušti takav trošak.

Ujedno, Šahtjor je klub večitih unutrašnjih sukoba i ne uvek jasnih upravljačkih odluka. Važno je ne zaboraviti na ovo, ali i prepoznati činjenicu da glavni trener ekipe, Ukrajinac Roman Grigorčuk, ima najmoćniji sastav za borbu na tri fronta. Jedan trofej je već osvojio, Superkup, posle jedanaesteraca protiv BATE-a pre 10 dana.

Šta očekivati od uzdrmanog BATE-a?

Došlo je vreme kada BATE nije najmoćniji klub u zemlji. Ekipa iz Borisova nije mogla da obnovi ugovore sa vođama - kapitenom Stasevičem i vicekapitenom Filipenkom. Obojica su otišla u redove prvaka Šahtjora, što je izazvalo bes mnogih navijača žuto-plavih. Klub je napustio i drugi veteran, Dmitrij Baga, dok je nekadašnji mladi reprezentativac Srbije, a sada član selekcije Bosne i Hercegovine Bojan Nastić prodat poljskoj Jagjeloniji za 300.000 evra.

Kormilo je preuzeo Vitalij Žukovski, koji je pre toga 10 godina radio u Isloču. Žukovski nije bio prvi izbor BATE-a. Pre njega klub je pregovarao sa Aleksandrom Sednjevim i Artemom Radkovom, ali obe opcije su pale. Na kraju, talentovani strateg je dogovorio saradnju na godinu dana, a zadaci su maksimalni.

Borisov je zadržao najboljeg strelca prošle sezone, Maksima Skaviša, Stanislav Dragun je još tu, u sastavu su i zanimljivi mladi igrači - Danila Nečajev, Vladislav Malkevič i Šokboz Umarov.

Očigledno je da je BATE opao u pogledu kvaliteta ekipe, ali okosnica tima omogućava mu da se bori za povratak titule, pored koje su žuto-plavi prolazili u poslednje dve godine.

Dinamo iz Bresta se vraća svom bivšem životu, bez alfe i omege

Aleksandar Zajcev, koji je bio gazda kluba tokom poslednje četiri i po godine, napustio je redove Dinama iz Bresta i sada je pod svoje skute uzeo Ruh. Pod vođstvom ovog biznismena - kojeg možda možemo da okarakterišemo i kao spoj Zdravka Mamića i Điđija Bekalija, ili makar kao njihove loše kopije, videćete i zbog čega - Dinamo se probio od najsiromašnijeg tima lige do osvajanja šampionata, istovremeno prikupivši dva Kupa i tri beloruska Superkupa.

U novu sezonu Dinamo ulazi kao državni klub, a spisak igrača tima iz Bresta promenio se do neprepoznatljivosti. Iz "zlatne" postave iz sezone 2019. u klubu više nema nikoga. Ali trener Sergej Kovalčuk, koji je na prelazu vekova igrao za Dinamo, a kasnije je radio u klubu na raznim pozicijama, je još tu.

12.00: (1,65) Energetik BGU (3,90) Smorgon (4,60)

Za novo prvenstvo Dinamo je limitiran finansijskim uslovima, ali je istovremeno uspeo da okupi prilično jaku grupu igrača, koja je sposobna da završi među najboljih osam. Jedan od novajlija je David Ivan, Slovak koji je stigao na pozajmicu iz Kjeva iz Verone.

Iz različitih razloga se drugačije tretirao projekat Dinama iz Bresta pod Zajcevim, ali Belorusija je definitivno izgubila vrhunski klub i, verovatno, najjačeg šampiona u istoriji. Pre dve sezone tim iz Bresta je osvojio titulu pretrpevši samo jedan poraz i postigavši 70 golova u 30 utakmica.

Dinamo Minsk je favorit iz senke

Kontinuitet je jedan od ključnih sastojaka za uspeh. Znaju to u redovima Dinama iz Minska, pa su odlučili da pruže priliku iskusnom Leonidu Kučuku da nastavi da radi i pored trzavica u finišu minule sezone.

Šesto mesto na kraju takmičenja nije rezultat na koji su navijači i čelnici računali. U isto vreme, Kučuk je izgradio jednu od najboljih odbrana u ligi. Upravo to je osnova na kojoj će kormilar da nastavi da razvija tim. Da bi bio uravnoteženiji i usmeren ka golu rivala, trener je aktivno radio na tržištu. Sergej Kisljak će pomoći u centru polja i pružiti visokokvalitetne performanse.

15.45: (1,82) Dinamo Minsk (3,35) Torpedo (4,30)

Ali napadača, kome bi bilo zagarantovano da daje 15 i više golova po sezoni, nije bilo moguće dobiti. Šikavka, Bakić, Hvašinski, Bahar i Klimovič su dobar izbor i ozbiljna konkurencija u napadačkoj grupi, ali to su igrači različitih profila i definitivno nisu strelci. Nedostatak golgetera može da predstavlja problem.

Da li Ruh može da iznenadi?

Ruh je velika nepoznanica. Postao je novi projekat biznismena Aleksandra Zajceva, koji je, pomenuli smo, Dinamo iz Bresta okitio titulom.

Aleksander Sednev, trener Ruha prošle sezone, dobro je obavio posao u redovima ekipe iz Bresta. Novajlija u eliti našao se među osam najboljih, iako je trebalo da bude i bolje plasiran. Primera radi, Ruh je imao treći najbolji napad, baš kao i šampion Šahtjor. Međutim, to nije bilo dovoljno da Sednev ostane na kormilu, pa je Kiril Alševski, koji je prošle sezone radio u BATE-u i osvojio Kup Belorusije, postao novi trener ekipe.

14.00: (1,70) Ruh (3,45) Gomelj (4,90)

Već dokazanoj mladoj okosnici dodata je velika grupa igrača Dinama iz Bresta. U rukama Alševskog je tim sa ogromnim potencijalom. Mesto ispod trećeg može se smatrati neuspehom.

Borba za opstanak

Prvi kandidat za ispadanje je Smorgon, koji je kao šestoplasirani tim druge lige prebačen u elitnu diviziju. Ovaj sastav nema dovoljno jaku finansijku konstrukciju, a ni igrače koji bi mogli da ga sačuvaju u Premijer ligi. Jedina uzdanica je iskusni napadač Leonid Kovel, koji je stigao u tim u kojem je kao dečak počeo da trenira, mada teško da u 35. godini može sam da donese opstanak Smorgonu.

Drugi favorit je Sputnjik, koji je pojačanja dovodio uglavnom na pozajmice i mahom iz redova prvaka Šahtjora. U stvari, tim iz Rečice će funkcionisati kao filijala ekipe iz Soligorska.

Sluck je prošle godine sačuvao status prvoligaša zahvaljujući plej-autu, uprkos prvom mestu posle osam startnih rundi. U donjem domu se očekuje i Minsk, gde su naglo uništili sve dobre stvari koje je Vadim Skripčenko uradio u poslednjoj trećini prošle sezone. Trener nije zadržan, zamenio ga je Rus Fedor Ščerbačenko.

Za nikoga u beloruskom fudbalu nije tajna da na mnoge kadrovske odluke u Minsku utiču agenti bliski Aleksandru Zajcevu. Šahtjor ima partnera u Sputnjiku, a Ruh u Minsku.

Isloč je potpuno promenio politiku. Ako su ranije u klubu uglavnom bili koncentrisano na iskusne igrače, sada je to, možda, najmlađi tim lige, sa mladim trenerom.

Srbi u Belorusiji

Boje Srbije braniće sedmorica fudbalera. To su Nikola Antić i Igor Ivanović iz Šahtjora, Aleksandar Filipović i Nemanja Milić iz BATE Borisova, Dominik Dinga iz Dinama iz Minska, Marko Stojanović iz Slavije i Lazar Sajčić iz Gomelja.

BELORUSIJA 1 - 1. KOLO

Petak

Isloč - Slavija 1:0 (0:0)

Subota

12.00: (1,65) Energetik BGU (3,90) Smorgon (4,60)

14.00: (1,70) Ruh (3,45) Gomelj (4,90)

15.45: (1,82) Dinamo Minsk (3,35) Torpedo (4,30)

18.45: (1,25) Šahtjor Soligorsk (5,20) Minsk (11,0)

Nedelja

13.00: Sputnjik - Dinamo Brest

15.00: Neman - Vitebsk

17.00: BATE - Sluck

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Belorusija 1Šahtjor SoligorskBATE BorisovDinamo MinskDinamo BrestRuh Brest

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara