Igor Stasevič i Jegor Filipenko (©Shutterstock, ©Reuters)
Igor Stasevič i Jegor Filipenko (©Shutterstock, ©Reuters)

Da li su finansijski uslovi u Soligorsku tako dobri ili su toliko loši u Borisovu? Šahtjor uzeo BATE-u dva kapitalca, danas želi i Superkup

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.03.21. | 11:20

Rudari oslabili najvećeg konkurenta u predstojećoj sezoni

Igrali su kada ceo svet nije zbog pandemije virusa korona, i igraće opet. Beloruska fudbalska sezona otvara se danas utakmicom Superkupa, u kojem se za prvi pehar u kampanji bore Šahtjor iz Soligorska i BATE Borisov, odnosno šampion i osvajač kupa (17.00, Minsk). Istovremeno, Rudari će pokušati da stave do znanja javnosti u zemlji da je vreme žuto-plavih prošlo i da počinje era tima iz Soligorska. Imaju i valjan razlog...

Šahtjor je minule sezone osvojio tek drugu titulu šampiona Belorusije, i to pošto je za bod bio uspešniji od "večitog" prvaka, koji je u ovom veku postao sinonim za fudbal u zemlji šuma. Ali i posle podviga čelnici Rudara su se potrudili da zadaju udarac rivalu iz Borisova, uzevši mu dvojicu važnih karika. Igor Stasevič i Jegor Filipenko, dvojica legendarnih asova BATE-a i reprezentacije Belorusije, iako u jeseni karijere, odlučili su da pojačaju redove šampiona. Pored njih dvojice Šahtjor je angažovao još nekoliko svežih lica. Zapravo, nivo ambicija tima iz Soligorska u novoj sezoni je izuzetno jasan, a sastanak sa dugogodišnjim vladarom biće prvi test velikih aspiracija.

Izabrane vesti


Ambicije Rudara najbolje se manifestuju kroz akvizicije. Vrhunski igrači BATE-a preselili su se u kamp njegovog glavnog konkurenta. Čak je i teško odabrati razlog, da li su finansijski uslovi u Soligorsku tako dobri ili su toliko loši u Borisovu? U svakom slučaju, Šahtjor je oslabio ozbiljnog rivala, a istovremeno stekao iskusne momke koji mogu da mu pomognu ne samo u prvenstvu, već i u evropskim takmičenjima, gde tradicionalno ne prolazi dobro.

Ali dvojica asova iz Borisova nisu sve ono na šta su Rudari bili koncentrisani na transfer tržištu. U Soligorsku je prisutna čitava gomila legionara. Stigao je bivši napadač Rige Roman Debelko, potom nigerijski ofanzivac Vinsent Eze za 300.000 evra iz Čukaričkog i gambijski centarfor Dembo Darb, koji je došao iz makedonskog Škupija, u kojem je bio prvi strelac lige sa 16 golova.

Iz ovoga se jasno vidi da su novajlije birane sa naglaskom na ofanzivu. To je objašnjivo. Napad je možda najproblematičnija linija ekipe u šampionskoj sezoni i, štaviše, zapaženo je renoviran tokom prelaznog roka.

Gubici ekipe iz Soligorska takođe su u velikoj meri bili u navalnoj liniji. Neće niko u taboru Rudara mnogo da bude tužan zbog odlaska Balanoviča, ali definitvno će nedostajati Džasurbek Jahšibojev, koji se preselio u poljsku Legiju.

U klubu su ostali srpski internacionalci Nikola Antić i Igor Ivanović, dok u redovima BATE Borisova sredinu nisu menjali Nemanja Milić i Aleksandar Filipović.

Dodajmo i da u Belorusiji vlada mišljenje da je Šahtjor u stanju da odbrani titulu jer se BATE suočava sa finansijskim problemima. Svaki dinar mu je važan, pa je kupovina gotovih igrača nepristupačan luksuz za tim iz Borisova. Odlazak Staseviča i Filipenka sigurno će teško pogoditi tim...


BELORUSIJA, SUPERKUP

Utorak

17.00: (2,10) Šahtjor Soligorsk (3,25) BATE Borisov (3,35)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

BelorusijaŠahtjor SoligorskBATE BorisovIgor StasevičJegor Filipenko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara