Stadion Ernando Siles u La Pazu (©Reuters)
Stadion Ernando Siles u La Pazu (©Reuters)

Bitka za Kopa Libertadores: Ajkulama najveći problem nadmorska visina od 3.598 metara

Vreme čitanja: 5min | čet. 08.04.21. | 23:44

Bolivar u La Pazu dočekuje Junior iz Barankilje u prvom meču plej-ofa za ulazak u najjače takmičenje na tlu Južne Amerike. Kolumbijski klubovi više od pola veka bez pobede na stadionu Ernando Siles. Gosti doputovali bez odličnog napadača Migela Borhe. U špicu veteran Teofilo Gutijerez

Poslednje kolo kvalifikacija za Kopa Libertadores spojilo je neke od velikana južnoameričkog fudbala, pa se tako za pojedine od njih put u najeminentnije klupsko takmičenje na kontinentu ovde završava. Jedan ovakav slučaj očekuje nas i u noćašnjem duelu (02.30) gde će ekipa Bolivara, kluba koji već više od pola veka predstavlja klupski fudbal države smeštene u vrhovima Kordiljera, ugostiti Junior iz Barankilje, kolumbijskog predstavnika koji dolazi iz potpuno drugačijeg okruženja, sa obala Karipskog mora.

Sa 23 igrača na spisku, popularni tim Ajkula iz Barankilje doputovao je u bolivijsku prestonicu, “Grad mira”, sa jasnom željom da ispiše novu stranicu istorije i konačno postane prvi klub iz Kolumbije koji bi posle više od pola veka uspeo da pobedi na čuvenom zdanju Ernando Silesa. Biće ovo drugi put u istoriji KONMEBOL-ovih takmičenja da se ova dva kluba sastaju, pod okriljem Kopa Libertadores. Prvi put kada se Bolivarov mač susreo sa čeljustima Ajkula, bilo je to 2012. godine u grupnoj fazi. U to vreme trener Juniora bio je Hose Čeče Ernandez, a tim iz La Paza uspeo je da slavi u oba navrata. Prvi put u svojoj neosvojivoj tvrđavi na 3.598 metara nadmorske visine, sa 2:1, ali i u gostima minimalnim rezultatom na gotovo nultoj tački mora.

Izabrane vesti

02.30: (1,80) Bolivar (3,40) Junior (4,30)

Na opštem statističkom i istorijskom nivou, bilans Bolivara na Ernando Silesu protiv kolumbijskih klubova je impresivan. Kroz najjače klupsko takmičenje na kontinentu sa klubovima iz ove južnoameričke države, Nebeskoplavi susreli su se 14 puta, od toga zabeležili su čak 10 pobeda, a preostala četiri susreta završila su se nerešenim ishodom. Skor u tim mečevima bio je 24 postignuta gola i samo devet primljenih. Jedini put kada je Bolivar poražen na svom terenu od nekog tima iz Kolumbije, dogodilo se to u drugoj rundi Kopa Sudamerikane, kada je Deportivo Kali uspeo da slavi rezultatom 2:1.

Statistički gledano, ni Junior nema loš bilans sa klubovima iz Bolivije, sa kojima su ulazili u sukob 12 puta, kroz različita međunarodna takmičenja pod okriljem KONMEBOL-a. Od toga, Ajkule su ostvarile sedam pobeda, dva puta su remizirali i tri puta su doživeli poraz, a čak u dva navrata upravo od svog noćašnjeg domaćina, protiv koga nikada nisu slavili.

Gostovanje u La Pazu nije samo noćna mora Kolumbijaca, već gotovo svih klubova sa kontinenta, osim možda pojedinih predstavnika Perua, pošto se dobar deo klubova i iz ove države nalazi u gradovima na velikim visinama. Što se lično kolumbijskih ekipa tiče, kroz istoriju KONMEBOL-ovih takmičenja, dakle Kopa Libertadores i Kopa Sudamerikanu, ali i nekadašnjeg takmičenja Kopa Merkonorte, koje je prestalo sa održavanjem, u La Pazu uspeli su da ostvare svega četiri pobede u proteklih više od 50 godina.

Prvi put kada je neka kolumbijska ekipa slavila u Gradu Mira, bio je to Independijente iz Medeljina, još davne 1968. u grupnoj fazi Kopa Libertadores, koji je bio uspešniji od kluba 31. Oktobar rezultatom 2:1. Na narednu pobedu, Kolumbijci su čekali narednih 30 godina, kada je Atletiko Nasional 1998. godine savladao Stongest sa 2:0, a godinu dana kasnije protiv istog tima slavio je i Miljonarios identičnim rezultatom. Međutim sve ove pobede izvojevane su na zvaničnim stadionima tih klubova. Međutim, prvi put kada je na Ernando Silesu slavio neki kolumbijski klub dogodilo se to dve decenije od poslednje pobede, kada je već pomenuti Deportivo Kali 2018. godine, savladao Bolivar, kao jedini klub iz svoje zemlje koji je uspeo da slavi na ovom polju, ali opet, u drugom po jačini klupskom takmičenju na Zelenom kontinentu.

Što se tiče formi noćašnjih rivala, domaći sastav posle početnih poraza u državnom prvenstvu od Guabire i u drugoj rundi kvalifikacija od Montevideo Vonderersa, vezao je tri uzastopne pobede u svim takmičenjima i to bez primljenog, uz osam postignutih golova. Tim koji predvodi španski stručnjak Načo Gonzales, uglavnom je sastavljen od domaćih igrača, a jednog od retkih internacionalaca je Argentinac Leonardo Havijer Ramos, inače udarna igla nebeskoplave ekipe, koji je u poslednja tri susreta zabeležio isto toliko pogodaka. Zanimljivo je da se u timu Bolivara našao i jedan igrač albanskog porekla, Armando Sadiku, nekadašnji napadač, između ostalih, švajcarskog Lugana, Vaduza i Ciriha, kao i španskih klubova Malage i Levantea. On se obreo u visinama Anda, gde nije baš čest u postavi koju izvodi Načo Gonzales, sa tek dva zabeležena nastupa od njegovog dolaska početkom godine.

Ajkule su u La Paz doputovale bez svog najboljeg igrača i vodećeg strelca ekipe, Miguela Anhela Borhe, koji nije sto odsto spreman posle povrede, pa je ostao u Barankilji, kao i mladi vezista Fabijan Anhel. Trener Juniora, Luis Perea, na mestu najisturenijeg, iako to nije njegova prirodna pozicija, najavio je ljubimca među navijačima crveno-belih, Teofila Gutijereza, a mesto povređenog veziste, popuniće Lari Vaskez, nekadašnji član šampionske generacije meksičkog Tigresa.

I tim iz Barankilje u ovaj duel ulazi iz poprilično uspešne serije. Poslednji put Ajkule su poražene u domaćem prvenstvu na gostovanju Atletiko Nasionalu 15. marta, a od tada su vezali šest mečeva bez poraza iz četiri pobede i dva remija. Ekipa Luisa Perea trenutno se bori na dva fronta, na korak su do grupne faze Kopa Libertadores, ali ne napuštaju ambicije ni u nacionalnom prvenstvu gde se trenutno nalaze na petom mestu, koje im zbog izuzetno velike gužve i ujednačenosti šampionata, tri kola pred kraj ligaškog dela, ne garantuje nastavak takmičenja i prolazak u eliminacionu fazu i borbu za trofej prvaka države.

KOPA LIBERTADORES, KVALIFIKACIJE - TREĆA RUNDA (PRVI MEČEVI)

Sreda

San Lorenco - Santos 1:3 (0:2)

/Romero 72 - Braga 7, Marinjo 45+1pen, Anhelo Gabrijel 90+4/

Četvrtak

Libertad - Atletiko Nasional 1:0 (0:0)

/Baez 78/

Petak

02.30: (1,80) Bolivar (3,40) Junior (4,30)

Subota

00.15: (2,85) Independijente del Valje (2,95) Gremio (2,55)

*** kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

BolivarJužna AmerikaKopa LibertadoresJunior

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara