Nabil Malul, selektor Sirije (©Reuters)
Nabil Malul, selektor Sirije (©Reuters)

Bivši osvajač afričke Lige šampiona vodi Siriju na Mundijal

Vreme čitanja: 3min | pet. 04.06.21. | 11:24

U Aziji je nastavljeno takmičenje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, Kasiunski orlovi u petak od 18 časova igraju protiv Maldiva

Fudbalerima Sirije je Mundijal u Rusiji izmakao u produžecima. Na Bliskom istoku se nadaju da će u ovim kvalifikacijama da prođu bolje i da će da se plasiraju na Svetsko prvenstvo u Kataru. Ako uspeju u tome, ostvariće najveći uspeh u istoriji zemlje. Zasad su na sjajnom putu, u petak traže svoju šestu pobedu iz isto toliko mečeva u okviru druge faze. Rival od 18 časova su im Maldivi.

Zbog pandemije koronavirusa meč Grupe A se neće igrati na ostrvu u Indijskom okeanu, kako je po rasporedu trebalo da bude, već u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Utoliko je Siriji olakšan posao.

Izabrane vesti

18.00: (16,0) Maldivi (7,50) Sirija (1,13)

Svog narednog rivala Sirijci su već savladali jednom u ovim kvalifikacijama, u oktobru 2019. godine sa 2:1. Taj jedini gol koji je postigao Ašfak bio je jedan od svega četiri koje su Sirijci primili u ovim kvalifikacijama. Dali su ih 14 i zato su zasluženo pet bodova ispred Kine. Plasman u treću, poslednju rundu kvalifikacija u Aziji praktično je izvestan.

Tamo je Sirija 2017. godine bila treća u svojoj grupi, pa je igrala baraž protiv Australije. Prvi meč je završen 1:1, a u revanšu su Kenguri golom Tima Kejhila u 109. minutu uspeli da prođu dalje i tako ostave Siriju bez premijernog nastupa na Mundijalu.

U međuvremenu na klupu Kasiunskih orlova seo je stručnjak iz Tunisa, Nabil Malul. Ovaj 58-godišnji strateg je tokom karijere beležio velike uspehe. Dva puta je bio šampion Tunisa sa Esperansom, a 2011. godine je sa tim timom je osvojio i afričku Ligu šampiona.

Posle kratke epizode na klupi reprezentacije Tunisa, Malul je osvojio Kup Katara sa El Džaišom. Posle toga je vodio reprezentaciju Kuvajta, potom ponovo i Tunisa, a u sezoni 2018/19 je bio trener Al Duhaila. U Siriji je od marta 2020. godine, a nije se proslavio na prijateljskim utakmicama koje je Sirija igrala ove godine. Iran i Bahrein su savladali Malulov tim sa 3:0, odnosno 3:1, a pre toga je i Jordan bio bolji sa 1:0. Ovo će da bude Tunišaninu prvi takmičarski meč sa Sirijom.

Za taj meč Malul će moći da računa na nekoliko igrača koji igraju u Evropi. Tu je desno krilo rumunskog Botošanija, Mahmud al Mavas, vezista Hermanštata Ajas Asman i fudbaler švedskog drugoligaša Trelebogsa Sajmon Amin. Zvezda tima ju štoper Al Arabija iz Kuvajta, Ahmad al Salih, koji je odigrao 55 mečeva za Siriju.

Maldivi imaju malu šansu da se domognu druge pozicije, koju drži Kina. Jedine bodove osvojili su pobedama nad preslabim Guamom, sa 1:0 i 3:1. Niko od reprezentativaca Maldiva ne igra u inostranstvu, svi nastupaju u domaćem šampionatu. Jedino poznato ime je selektor Martin Kupman. Nekadašnji trener Groningena, Rode, Sparte i RKC-a poslednjih godina bira da radi na egzotičnim destinacijama. Posle epizode u Omanu ovaj 64-godišnji Holanđanin je procenio da mu više prijaju topliji krajevi, pa je najpre tri godine vodio Arubu, kao trener i sportski direktor te reprezentacije, a od januara 2020. godine je na čelu Maldiva.

Krajem prošlog veka je ta ekipa bila nedorasla većini azijskih reprezentacija, u junu 1997. godine je Sirija uspela da je savlada dva puta u pet dana sa po 12:0. Međutim, vremenom se fudbal podigao na viši nivo, pa su tako Maldivi u prijateljskom meču 2012. godine pobedili Siriju sa 2:1.

Mada, takmičarske i pripremne utakmice nisu isto...

AZIJSKE KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL - GRUPA A

Četvrtak

18.00: (16,0) Maldivi (7,50) Sirija (1,13)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.sp u kataruReprezentacija Sirije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara