Dik Advokat (Reuters)
Dik Advokat (Reuters)

Bivši selektor Srbije stigao u Hag

Vreme čitanja: 2min | uto. 29.11.22. | 11:13

Dik Advokat rešio da se vrati iz penzije i pomogne Adu u očuvanju drugoligaškog statusa

Dik Advokat, svojevremeno selektor Srbije, koji je pre dva meseca napunio 75 godina, odlučio je da do daljeg ne prima penzionerski ček. Holandski stručnjak je, kako je objavljeno, seo na klupu Ado Den Haga ne bi li mu pomogao da sačuva drugoligaški status.

Klub iz grada koji je u Srbiji, van sportskih krugova, poznatiji po omraženom Međunarodnom sudu pravde, nego po fudbalu, posle 16. kola holandske Erste divizije (Druga liga) nalazi se na 17. mestu od 20 timova.

Izabrane vesti

"Niko nije očekivao ovo, uključujući mene. Ali možete da očekujete svašta od mene. Već sam više puta rekao da ću prestati, ali sam se vratio. Kada sam dobio poziv, nisam mogao da ga odbijem. Ta želja (za radom) je došla iznenada", rekao je za klupski sajt Advokat kome je pre Haga poslednje radno mesto bilo na selektorskoj klupi Iraka.

Od avgusta do kraja novembra 2021. godine Iračani sa njim kao selektorom upisali četiri remija i dva poraza u kvalifikacijam za Svetski kup, pa nisu uspeli da se upišu na listu putnika za Katar, čak ni na listu učesnika trećeg kruga kvalifikacija, zbog čega je Holanđanin preuzeo odgovornost i podneo ostavku. Zatim je odlučio da uživa u penzonerskim danima.

Advokatu će Ado Den Hag biti 25. trenerska stanica u karijeri koja je imala i svetle dane. Sa Šidamomje bio šampion holanske Druge lige 1990. PSV Ajndhovenu je nacrtao put do holandske titule (1997) i kupa (1996), te tri Superkupa (1996, 1997, 2012). Rendžersu je doneo domaću triplu (1999) i duplu krunu (2000), a trenerski zenit - ako se gleda veličina trofeja - bio je u Zenitu s kojim je osvojio rusku Premijer ligu (2007), UEFA kup (2008) i UEFA Superkup (2008).

Osim Iraka, bio je selektor Holandije u četiri navrata - jednom ženske reprezentacije - zatim Ujedinjenih Arapskih Emirata, Južne Koreje, Belgije, Rusije i Srbije. Najdalje je stigao sa Holanđanima koji su 2004. eliminisani u polufinalu Eura od domaćina Portugalije (2:1), dok uz Irak, jedino sa Srbijom nije zabeležio pobedu.

Na startu kvalifikacija za Euro 2016, Orlovi su igrali nerešeno u Jermeniji (1:1), pa su službenim rezultatom (3:0) izgubili od Albanije, a poraz od Danske (1:3) u Beogradu potpisao je otkaz Holanđaninu.


tagovi

Dik AdvokatAdo Den HagFudbalski savez Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara