Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Blagoj Georgijev, neuspešna prodaja Levskog i nova nada za bugarskog velikana

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.11.21. | 12:39

Plavci godinama hodaju po ivici, na granici sa ispadanjem iz lige i bankrotom. Poslednjih nedelja su pobegli iz zone ispadanja, što je probudilo novu nadu navijača u Sofiji, koji u ponedeljak od 16.30 časova čekaju važan meč sa Botevom iz Vraca u 15. kolu Prve lige

Nije tako davno Levski bio jedan od dva „večita“ u Bugarskoj. Gotovo po pravilu su titule međusobno delili među sobom Plavci i CSKA Sofija, tek bi se ponekad na kratko uzdigao neki klub poput Liteksa ili Slavije iz Sofije. I tako sve do privatizacije sporta u zemlji našeg istočnog komšije, koja je omogućila biznismenu Kirilu Domusčijevu da uloži novac u Ludogorec i od njega napravi bez premca najmoćniji klub u zemlji.

U novom poretku CSKA je nekako isplivao, zahvaljujući fuziji sa Liteksom, dok je Levski u sve većoj krizi. Pre svega finansijskoj, ali i rezultatskoj, pošto je 26-struki prvak Bugarske poslednji trofej osvojio još 2009.

Izabrane vesti

16.30: (1,25) Levski (5,20) Botev Vraca (11,0)

Svega dve sezone pre toga je igrao u grupnoj fazi Lige šampiona, u Sofiju su dolazili Barselona, Čelsi i Verder. Posle toga su još jednom igrali i u Ligi Evrope, a od onda je klub u slobodnom padu. Levski je retko uopšte stizao tokom prethodne decenije do kvalifikacija za Ligu Evrope, a tamo se po pravilu blamirao i ispadao od lihtenštajnskog Vaduza, Sutjeske, kazahstanskog Irtiša, Sarajeva…

Letos je većinski vlasnik Plavaca Naško Sirakov razmišljao da počupa kablove i proglasi bankrot. Da klub krene bez dugova, iz amaterskog ranga, pa da se vidi šta tako može da se uradi. Nekako su ga ipak ubedili da to ne učini.

Jedan od ljudi koji se potrudio da pomogne Levskom bio je nekadašnji reprezentativac Bugarske i igrač rivalske Slavije, a kasnije i Crvene zvezde, Blagoj Georgijev. Posredovao je pregovorima Sirakova sa jednim biznismenom iz Engleske, Džozefom Diksonom, oko prodaje Levskog. Na kraju oni nisu uspeli da se dogovore o ceni, Sirakov se pravdao da nije dobio garancije da će Englez da uloži novac u tim i stadion, a Georgijev se pet meseci nije oglašavao tim povodom.

Sve do ove nedelje, kada se javio listu Trud.

Samo sam pokušao da pomognem Levskom u teškom momentu. Uradio sam sve što je bilo u mojoj moći da se taj posao sklopi, ali jednostavno se dve strane nisu razumele. Ništa nisam mogao da učinim, sve je to sada prošlost. Velika šteta, jer je Džo imao velike ambicije sa Levskim“, kazao je Georgijev, a potom je objasnio da je Dikson njegov blizak prijatelj i da je tako došlo do ideje o tome da biznismen uloži novac u slavni klub.

Levski je prošlu sezonu završio na osmoj poziciji, a letos praktično ostao bez čitavog tima. Svi igrači su dobili papire i mogli su da odu bez obeštećenja, što su iskoristili i nekadašnji napadač Partizana Valeri Božinov, ali i naš bek Dragan Mihajlović. Bivši defanzivac APOEL-a ipak nije kasnije našao drugi angažman, pa se u septembru vratio u Levski, ali bio je jedan od retkih koji su ostali u Sofiji.

Tim sada uglavnom čine omladinci, stiglo je nekoliko iskusnijih pojačanja bez obeštećenja, a najatraktivnije je svakako bio Georgi Milanov. Nekada velika nada bugarskog fudbala imala je ogromne probleme sa povredama. Milanov je bio bez kluba od leta 2020, kada je raskinuo ugovor sa Fehervarom. Bivše krilo CSKA Moskve se vratilo u Levski da oporavi karijeru, a deluje da mu je to bio pravi potez. Igra sve bolje, a uz njega su i omladinci počeli da se razigravaju. Pre svih talentovani napadač Marin Petkov, kojeg je Milanov „uzeo pod svoje“.

Tri puta je 18-godišnji ofanzivac bio strelac ove sezone, a među najzaslužnijim je za to što je Levski u poslednja četiri kola ostvario tri pobede. Bio je Petkov dvostruki strelac protiv Pirina, u pobedi sa 3:0.

Sa ta tri boda Levski je pobegao iz opasne zone, a u Sofiji se javila nada u bolje sutra. Sada više ni plej-of nije tako daleko, a samim tim ni izlazak u Evropu. Bugari se nadaju da bi uz malo sreće kroz Ligu konferencije mogli da dođu do očajnički neophodnog novca UEFA, koji bi oživeo klub.

Zato je važno osvajati bodove protiv „malih“ ekipa, kao što je današnji rival Levskog, Botev iz Vraca. Reč je o 13-plasiranoj ekipi, koja je ostvarila samo dve pobede ove sezone.

Biće to treći duel Levskog i Boteva u ovoj godini, a obe ekipe su slavile po jednom. U martu je bilo 3:1 za Plavce, a 31. jula se Botev osvetio i slavio sa 2:0.

Okršaj Levskog i Boteva će ujedno da bude i duel dva ubedljivo najmlađa tima u ligi. Prosečna starost Plavaca je 22,8 godina, a igrači Boteva su u proseku stariji za tačno godinu dana. Poređenja radi, prosečna starost tima Ludogoreca, prvoplasiranog tima u ligi je 27,6 godina.

Tim iz Vraca je novu sezonu otvorio sjajno, osvojio je sedam bodova iz prva tri kola, ali je potom vezao 11 mečeva bez pobede. Uz to je eliminisan iz Kupa Bugarske, od strane niželigaša Lokomotive Gorne.

Levski je u Kupu stigao do četvrtfinala, u prošloj rundi je deklasirao Septemvri sa 7:0. Više puta je trener Stanimir Stoilov istakao da je njegova najveća želja za ovu sezonu da osvoji to takmičenje i donese prvi trofej kupa u klub još od 2007. godine. Inače, Levski je i dalje najuspešniji u tom takmičenju, osvajao ga je 25 puta.

BUGARSKA 1 – 15. KOLO

Petak

Beroe – Pirin Blagoevgrad 1:1 (0:0)

Subota

Carsko Selo – Slavija Sofija 2:5 (1:2)

Botev Plovdiv – Černo more 0:2 (0:1)

CSKA Sofija – Arda 2:1 (0:1)

Nedelja

CSKA 1948 Sofija - Ludogorec 2:0 (0:0)

Lokomotiva Plovdiv – Lokomotiva Sofija 2:1 (0:0)

Ponedeljak

16.30: (1,25) Levski (5,20) Botev Vraca (11,0)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Bugarska 1LevskiLevski SofijaBotev Vraca

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara