Stojan Vranješ i saigrači (©Star sport)
Stojan Vranješ i saigrači (©Star sport)

Borac u kvalifikacijama za Ligu šampiona posle cele decenije: Kluž nikad jači, Stojan Vranješ na mestu uspeha

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.07.21. | 12:04

Banjalučani danas gostuju u Rumuniji u sklopu 1. kola

Period od 10 godina bio je potreban da fudbaleri banjalučkog Borca ponovo zaigraju u kvalifikacijama za Ligu šampiona. U julu 2011. godine, u okviru trećeg kola banjalučani su u dvomeču tada eliminisani od izraelskog Makabija iz Haife. Ni slutili tada nisu u Borcu da će do narednog evropskog izleta biti potrebno da prođe cela decenija. I onda jul 2021.godine. Borac je ponovo u Evropi. Dvomeč sa šampionom Rumunije, ekipom Kluža.

I dok je Borac "postio" od Evrope, rumunski tim je postao gotovo redovan učesnik grupne faze evropskih takmičenja. Od osnivanja do danas, Kluž je sedam puta bio šampion Rumunije, a u poslednje četiri sezone ima isto toliko titula. Do sada je odigrao 80 utakmica na evropskoj sceni, upisavši 30 pobeda, 17 remija i 33 poraza, a pred Železničarima su padali rimski Lacio, škotski Seltik, francuski Ren...

Izabrane vesti

19.00: (1,20) Kluž (6,00) Borac Banjaluka (12,0)

Zbog svega navedenog, pred Borcem je veliki izazov, a kako kaže trener crveno-plavih Marko Maksimović, Kluž je najveći protivnik u istoriji banjalučkog kluba, barem kada su u pitanju zvanična međunarodna takmičenja.

"Došao je na red dvomeč sa Klužom, možda i najveći u istoriji našeg kluba. Pre 10 godina je bio Makabi, a danas Kluž, ali to ne možemo porediti ni na koji način, ni igrački ni finansijski jer je rumunski klub pokazao da je u poslednjoj deceniji konstantno u evropskom fudbalu. I oni su u nekoj tranziciji, ali definitivno imaju ambicije ulaska u grupnu fazu Lige šampiona. Znamo kako želimo da igramo. Ovo je nivo u kojem se najmanje greške kažnjavaju, što smo videli u primeru Hrvatske na Evropskom prvenstvu. Vežeš pertle, piješ vodu i budeš eliminisan. To je bukvalno isti nivo. Bilo koja sitna greška će biti skupo plaćena. Kluž je tim koji kad 'omiriše krv' ide do kraja, a ne 'pada u neke depresije' ako nema rezultat. Ali, imamo način kako ćemo igrati i nadam se imati i sreće. Moraćemo biti maksimalno fokusirani na svaku loptu. Mnogo je bitno da im uskratimo tranziciju i igru po bokovima", istakao je strateg Borca.

Kapiten ekipe Stojan Vranješ je jedno vreme nosio dres Kluža i sa njim osvojio titulu u Rumuniji. Bilo je to u sezoni 2011/2012, a sada će pokušati svom bivšem klubu da pomrsi račune.

"Drago mi je što ću ponovo da zaigram na stadionu na kojem sam doživeo mnogo lepih trenutaka. Kluž veoma poštujem i tu sam proveo lep deo svoje karijere. Ipak, zanima me samo jedno, a to je da zajedno sa saigračima ostavim srce na terenu kako bismo ostvarili pozitivan rezultat", jasan je bio kapiten crveno-plavih.

Borac će u ovom susretu biti lišen usluga nekoliko bitnih igrača. Golman Bojan Pavlović definitivno neće nastupiti, kao i napadač Jovo Lukić. Pod znakom pitanja su štoperi Dejan Uzelac i Marko Jovanović, kao i napadač Panajotis Moraitis.

Utakmica između Kluža i Borca igra se večeras sa početkom u 19 časova, a sudiće je Holanđanin Johem Kampujs. Reč je o 35-godišnjem deliocu pravde iz Groningena, a na FIFA listi je od 2020. godine. Rangiran je u treću kategoriju UEFA arbitara.

Revanš je na rasporedu sedam dana kasnije na banjalučkom Gradskom stadionu, a u slučaju da Borac eliminiše favorizovane Rumune, u narednom kolu kvalifikacija za elitno evropsko takmičenje, igraće protiv pobednika dvomeča između luksemburške Fole Eš i Linkoln Red Impsa iz Gibraltara.


tagovi

Liga šampionaStojan VranješKlužBorac Banja Lukakvalifikacije za Ligu šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara