Dijego Kosta (©Reuters)
Dijego Kosta (©Reuters)

Botafogu važnije osvajanje Brazila od Kopa Sudamerikane

Vreme čitanja: 5min | sre. 23.08.23. | 22:15

Fogao dočekuje Defensu i Hustisiju u četvrtfinalu drugorangiranog kontinentalnog takmičenja pomalo rezervisan usled bitke za nacionalni tron

U nedavnim nastupima na fudbalskoj sceni, i to u povratničkoj sezoni u brazilskoj eliti, Botafogo je pokazao neverovatnu veštinu, stekavši dominantnu poziciju u dosadašnjem toku Serije A. Ipak, Fogao se nalazi na prekretnici sezone, jer svoje snage raspoređuje na dva fronta. Zbog toga vredi napomenuti Botafogov nedostatak titula u nacionalnom šampionatu, koji se proteže od 1995. godine i perioda u kojem je Tulio Maravilja imao izvanrednu sezonu u kojoj je bio i najbolji strelac ekipe. Ove 2023. godine, otvara se maestralna mogućnost za Botafogo, koji ima izglede da još jednom podigne željeni trofej najjačeg brazilskog ranga. Dakle, takva zamisao se može manifestovati u kontekstu utakmice protiv Defense i Hustisije, direktno utičući na taktičko-tehnički učinak ekipe iz Enženjo de Dentra.

Botafogo i Defensa sastaju se noćas na stadionu Nilton Santos u Rio de Žaneiru, u borbi za plasman u polufinale Kopa Sudamerikane. Početak duela, koji je deo rasporeda prvog kola četvrtfinala drugog po snazi kontinentalnog turnira, zakazan je za 23:55 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je revanš meč na argentinskom tlu na programu u sredu, 30. avgusta. Pobednik ovog okršaja, u sledećoj fazi odmeriće snage sa boljim između ekvadorskog LDU Kita i Sao Paula.

Izabrane vesti

Čini se da Botafogo jasno stavio do znanja da nema izrazitih interesovanja prema Kopa Sudamerikani. Prioritet je očigledno osvajanje Brazila. Međutim, igrajući kod kuće, trebalo bi da da sve od sebe u sukobu sa Defensom i Hustisijom koja se spremala za ovaj okršaj čitave dve nedelje. Bez Tikinja Soareša, glavnog igrača tokom prethodnog dela sezone, koji je povređen, prognoze za noćašnji meč nisu optimistične. Da bi stekao prednost u duelu, Botafogo bi trebalo da zauzme ofanzivni stav. Sa druge strane, Jastrbovi iz Florensijo Varele su postigli najmanje jedan gol u poslednjih 11 mečeva.

Prethodnog vikenda u nacionalnom prvenstvu, napad Botafoga nije uspeo da opravda očekivanja i tim se sa, istina teškog gostovanja, vratio sa samo jednim bodom u duelu protiv Sao Paula koji je završen bez postignutih golova. Ipak, bio je to rezultat koji je Fogau produžio niz neporaženosti na 17 mečeva, započet još 6. juna, a niz sada broji deset pobeda i sedam remija.

23.55: (1,65) Botafogo (3,60) Defensa i Hustisija (5,80)

Nedavni iks može se analizirati i sa pozitivnog i sa negativnog aspekta. Pesimistički pogled stavlja osvojeni bod kao propuštenu šansu protiv vidno oslabljenog Sao Paula koji je na tom meču nastupio sa mnogo rezervi. Odmah posle iscrpljujuće pobede protiv Korintijansa u Kupu Brazila i pre meča protiv LDU u četvrtfinalu Kopa Sudamerikane, Trikolori su rešili da odmore svoje glavne igrače. Tako je Botafogo izgubio šansu za pobedu. Tim Bruna Laža pokazao je vidne probleme u ofanzivnom sektoru usled odsustva Tikinja Soareša, njegovog glavnog igrača, koji je povređen. Od deset šansi koje je uspeo da kreira, tek jedan šut upućen je u pravcu protivničkog gola. Ipak, produžio je svoj niz bez poraza i uspeo u velikoj meri da održi prednost koju ima na vrhu brazilskog šampionata, čak iako je ona sada malo smanjena. Sa 48 bodova iz 15 pobeda, tri remija i dva poraza, Fogao ima 11 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Palmeiras. Sa još 18 kola do kraja, to je vrlo udobna prednost.

Unajmljen da bude opcija više uz Tikinja, Dijego Kosta je počeo utakmicu protiv Sao Paula među rezervama, a aktiviran je umesto Žandersona u tek 72. minutu meča. Postoje izvesne tendencije da će čuveni napadač biti izabran među starterima za sučeljavanje sa Defensom. Dakle, trener Bruno Laž se suočava sa delikatnom dilemom, a to je pravilno rasporediti igrački kadar za tekuću utakmicu, bez ugrožavanja kampanje u Brazilu. Međutim, odsustvo ključnih igrača kao što su Rafael, Patrik de Paula i Tikinjo, kao dodatak potrebi za balansiranjem prioriteta, nameće temeljnu analizu, a možda čak i promenu dosadašnje taktičke šeme 4-2-3-1.

Sa druge strane, za trenera Hulija Vakarija bilo je dosta vremena da pripremi tim za susret u Enženjau. Defensa je poslednji put izašla na teren 8. avgusta. Najnoviji izazov bio je upravo u Kopa Sudamerikani, kada su Jastrebovi u osmini finala na svom terenu savladali Emelek iz Ekvadora 1:0, čime su samo ptvrdili plasman, pošto su u prvoj utakmici postigli rezultat 2:1.

Od tada Jastrebovi su imali na raspolaganju dve slobodne nedelje za trening. Rezultat toga bio je odlaganja utakmice koja bi trebala da se održi krajem tekuće nedelje protiv Godoj Kruza za prvo kolo Liga kupa Argentine, drugog velikog nacionalnog takmičenja u sezoni za elitne timove iz ove države. Prva, Profesionalna liga, održana je u uvodnom delu sezone, okupljajući 28 klubova, usvajajući ligaški sistem odigravanja. Sa 44 boda iz 12 pobeda, osam remija i sedam poraza, Defensa i Hustisija je bila na šestom mestu na tabeli, što joj je obezbedilo najmanje mesto u verziji Kupa Sudamerikane za 2024. godinu.

Liga kup Argentine okuplja istih 28 klubova. Samo što je format kraći, a ekipe su podeljene u dve grupe. Oni se takmiče u klasifikacionoj fazi i na kraju četiri najbolja ostaju u borbi za titulu. Pored toga, Defensa takođe ima mogućnost da osvoji Kup Argentine, gde se nalazi u osmini finala i gde je očekuje duel sa drugoligašem, Estudijantesom iz Rio Kvarta.

Dosadašnja taktika Defense i Hustisije, pod komandom Hulija Vakarija, je početna formacija 4-3-3, koja ima za cilj da maksimizira svoju ofanzivnu snagu. Međutim, neizvesnost je oko dostupnosti defanzivca Nazareno Kolomba za ovaj meč, čiji je povratak bio zakazan za 22. avgust, što izaziva sumnje u njegovo učešće.

KOPA SUDAMERIKANA, ČETVRTFINALE - PRVI MEČEVI

Sreda

Korintijans - Estudijantes 1:0 (1:0)

/Žil 17/

23.55: (1,65) Botafogo (3,60) Defensa i Hustisija (5,80)

Četvrtak

23.55: (2,60) Amerika Mineiro (3,15) Fortaleza (2,85)

23.55: (2,25) LDU Kito (3,30) Sao Paulo (3,30)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaBotafogoDefensa i Hustisija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara