Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Bragu čeka pakao: Panatinaikos je ovu šansu čekao 13 godina

Vreme čitanja: 3min | uto. 29.08.23. | 13:27

Pun stadion u Atini dočekuje portugalski tim koji je na revanš plej-ofa za Ligu šampiona doneo prednost od 2:1 iz prvog susreta

Dva grčka tima Panatinaikos i AEK i dalje imaju šansu da obezbede plasman u grupnu fazu Lige šampiona ove sedmice. Ipak, obe ekipe moraju da nadoknade zaostatak iz prve utakmice. PAO je izgubio sa 2:1 na severu Portugalije pre nedelju dana od Brage, ali nije napustio teren spuštene glave. Razlog je bio kasni pogodak Danijela Mansinija u 95. minutu, koji je značajno popravio startnu poziciju Zelenih pred revanš u Atini. Ipak, Bragi se i dalje daju veće šanse za ulazak u elitno društvo.

Panatinaikos je poslednji put uspeo da se plasira u grupnu fazu Lige šampiona u sezoni 2010/2011. Prošlo je, dakle, 13 godina otkako je dvadesetostruki nacionalni šampion uspeo da osvoji ulaznicu za najjaču klasu. Utoliko je iznenađujuće što su Zeleni, kao aktuelni vicešampioni, još 90 minuta udaljeni od proslave povratka na najveću moguću međunarodnu fudbalsku scenu.

Izabrane vesti

Neophodan je ogroman trud pulena

Ivana Jovanovića

, u čemu bi Atinjani morali da uzmu primer iz trećeg kola kvalifikacija kada su senzacionalno nokautirali Olimpik Marselj. I tada je kamen temeljac za prolaz postavljen pobedom od 1:0 na sopstvenom stadionu, koji će i sada da bude pun pošto su ulaznice razgrabljene. Protiv Dnjepra u drugom krugu kvalifikacija, međutim, zeleno-beli su uspeli da remiziraju 2:2.

21.00: (2,65) Panatinaikos (3,25) Braga (2,70)


Sada je, međutim, situacija potpuno drugačija nego u prethodna dva kola. Tim iskusnog srpskog stratega, koji je u prvom meču koristio deset legionara i jednog Grka, se nalazi pod pritiskom. Mora da napada da bi pobedio, a u isto vreme treba da pronađe dobar balans i ne preuzima ogromne rizike prerano.

U svakom slučaju, atinskom klubu neće nedostajati samopouzdanja, jer su vicešampioni Grčke pored dosadašnjih sjajnih kvalifikacija dobili i prvu utakmicu u sezoni za vikend protiv Volosa sa 3:0. Veliki deo prvotimaca bio je po strani, kako bi bio odmorniji za mnogo važniju domaću utakmicu u utorak uveče. Čak iako

Jovanovićeva

ekipa ne uspe da napravi rezultat koji želi,

Filip Đuričić

i Filip Mladenović će sa Zelenima da učestvuje u Ligi Evrope, u kojem PAO nije bio sedam godina.

Nasuprot tome, Braga je redovno izlazila na teren uz himnu Lige Evrope četvrtkom uveče – učestvujući na sekundarnom kontinentalnom turniru u svakoj od poslednje četiri sezone – ali povratak u Ligu šampiona je sada nadohvat ruke.


Ekipa Artura Žorža je u trećem kolu tekućih kvalifikacija lagano isprašila srpskog predstavnika TSC iz Bačke Topole ubedljivom ukupnom pobedom od 7:1, a crveno-beli su se takođe oporavili od lošeg starta nacionalne kampanje u Primeiri pre nego što su prošle nedelje savladali Panatinaikos, pobedivši Šaves sa 4:2 u gostima.


Dok su Zeleni morali da se bave domaćim šampionatom tokom vikenda, Braga je dobila pauzu od akcije u prvenstvu kako bi se pripremila za težak put u Atinu, gde će istorija takođe biti na njihovoj strani. Dva dosadašnja nastupa Brage u Ligi šampiona ostvarena su posle kvalifikacija, pošto je u ovoj fazi 2010. izbacila Sevilju sa 5:3 u dva meča, a dve godine kasnije Udineze posle penala.

-------

Osvoji deo bogatog dnevnog nagradnog fonda od 200.000 dinara. Suoči se sa izazzovom Mundobasketa i svakodnevno ispunjavaj zadatke


-------

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - PLEJ-OF, REVANŠI


Utorak

21.00: (1,58) Galatasaraj (4,00) Molde (5,90) , prvi meč 3:2

21.00: (2,65) Panatinaikos (3,25) Braga (2,70) , prvi meč 1:2

21.00: (1,90) Jang Bojs (3,50) Makabi Haifa (4,10) , prvi meč 0:0

Sreda

21.00: (1,85) AEK (3,50) Anverpen (4,40) , prvi meč 0:1

21.00: (1,65) Kopenhagen (3,70) Rakov (5,60) , prvi meč 1:0

21.00: (1,55) PSV (4,10) Rendžers (6,00) , prvi meč 2:2

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionaplej-of za Ligu šampionaPanatinaikosBraga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara