Fudbaleri Bragantina (©Reuters)
Fudbaleri Bragantina (©Reuters)

Brazilska Serija A: Bragantino ide u "rikverc", Resife se muči kod kuće

Vreme čitanja: 5min | pet. 06.08.21. | 22:45

Noćašnjim dvobojem na Ilja do Retiru počinje 15. kolo najjačeg ranga u zemlji fudbala

Elitni karavan brazilskog fudbala ovog vikenda kreće iz Resifea, gde se lokalni klub nada da će zadržati zamah u Seriji A, kada mu u noći između petka i subote (23.55) u goste dolazi najprijatnije iznenađenje šampionata, RB Bragantino. Leao je osvajao bodove u poslednja tri ligaška meča i trenutno zauzima 15. mesto, dok je Bruto Masa svoju kampanju vratila na pravi put pobedom nad Gremijom prošle subote.

Za razliku od početka jula, koji su započeli sa tri uzastupna poraza, Umberto Louzer i njegova ekipa uspeli su da naprave odlične promene u toku meseca, pobedivši u dva od poslednja tri susreta i trenutno su u nizu od tri duela bez neuspeha, najdužem u ovoj kampanji. Ove pobede su ih pomerile iznad zone ispadanja, ali sa još 24 utakmice koje treba odigrati njihova očigledna borba za opstanak daleko je od kraja jer su samo dva boda iznad Sao Paula, koji se trenutno nalazi na 17. mestu koje vodi u niži rang takmičenja. Iako su na poslednjim susretima konačno oživeli igru, nije da su bili toliko dominantni, naročito u ofanzivi i postizanju golova, imajući samo dva realizovana šuta koja su završila iza leđa protivničkih golmana. S obzirom na to, osvajanje sedam bodova od mogućih devet pozitivan je korak u pravom smeru za klub iz Resifea, uzimajući u obzir odbranu, koja nije primila gol na protekle tri utakmice.

Izabrane vesti

23.55: (4,00) Sport Resife (3,05) RB Bragantino (2,10)

Sledeći korak za ovaj tim biće da pred svojim navijačima pruži odlučnije i čvršće partije. Lavovi su od dosadašnjih šest utakmica na svom terenu uspeli samo jednu da reše u svoju korist, dok čak u četiri navrata nisu uspeli da postignu gol. Tri od naredna četiri meča su kod kuće, i to je period gde će pokušati da preokrenu negativnu statistiku kao domaćini.

Bragantino se, kao jedno od prijatnijih iznenađnja, u prvih nekoliko nedelja ove kampanje našao u ulozi lidera šampionata, ali prošlog meseca činilo se da mu je zamah u ranoj sezoni pomalo pao. Možda je nastupio umor za Maurisija Barbijerija i njegovu ekipu, koja je julu morala da odigra ukupno devet utakmica, uključujući i dva susreta osmine finala Kopa Sudamerikane protiv ekvadorskog Independijente del Valjea, kojeg je eliminisala ukupnim rezultatom 3:1. Pobedivši na samo dva od poslednjih sedam ligaških mečeva, Bragantino je pao na četvrto mesto na tabeli Serije A, pošto je dobar deo sezone bio na prvom mestu uz Palmeiras.

Ipak sastav iz Braganse i dalje je najefikasniji tim u Brazileirau sa ukupno 25 postignutih golova. Ali, u poslednje vreme izgleda da njegovi rivali sve češće počinju da primenjuju defanzivnu taktiku, ne dozvoljavajući mu da se raspuca. Iako je tim Bruto Mase u svim ligaškim utakmicama postigao barem jedan gol, u julu je u dva navrata protivnička odbrana uspela da odbije napade Barbijerijevih ofanzivaca. Defanzivna taktika naročito je bila zastupljena kod timova pri dnu tabele, koji su na poslednjim duelima pokušali da svoju mrežu ostave netaknutom uz visok broj prekršaja. Bragantino je prošlog vikenda tesno pobedio Gremio sa 1:0, a pre toga remizirao je sa Kujabom 1:1 i nešto ranije prošlog meseca golom u finišu susreta uspeo je da pobedi Sao Paulo sa 2:1.

Što se tiče sastava za meč u Ilja do Retiru, trener domaćih Umberto Louzer neće moći da računa na levog beka Sandera i defanzivnog vezistu Betinja, koji su na medicinskom lečenju. Vezista Žoao Igor, kao i napadači Neilton i Leandro Barsija se takođe oporavljaju od povreda. Ofanzivni vezista Tijago Neves, koji nije bio u sastavu u proteklom kolu protiv Baije, i dalje je pod znakom pitanja za noćašnji meč. Pored toga, ne očekuje se debi novajlije i velikog pojačanja Ernanesa.

Golman Resifea Mailson svoju mrežu zadržao je netaknutom u tri uzastopna prvenstvena meča, i u tom periodu napravio je sedam odbrana, dok je napadač Mikael postigao svoj prvi gol u sezoni u pobedi prošle sedmice nad Baijom. Louzer je prošle nedelje napravio tri izmene u početnih 11 u odnosu na susret protiv Seare, te se identična postava u timu Lavova očekuje i noćas. Ronaldo i Paulinjo počeće u veznom redu umesto Markaa i Gustava, dok će Andre biti usamljen u napadu.

Bragantino će imati šest odsutnih, a među njima je i strateg Maurisio Barbijeri, koji je suspendovan. Njegov čileanski pomoćnik Klaudio Maldonado neće moći da računa na centarfora Itala, koji je doživeo povredu butnog mišića, i veziste Lukasa Evangelistu, koji ima konjuktivitis. Pored njih, povređeni su levi bek Luan Kandido, vezista Gabrijel Novaes i napadač Bruno Tubarao. Zvezda tima, vezista Klaudinjo je sa olimpijskim timom u Tokiju. S druge strane, tim iz Braganse će ponovo imati desnog beka Rafaela Luiza, koji nije igrao od juna. I pored brojnih odsustava, Bragantino će napraviti samo jednu promenu u početnom sastavu u odnosu na prethodni meč sa Gremijom, pri čemu će vezista Erik Ramires početi umesto Lukasa Evangeliste, dok će odbranom ponovo komandovati Leo Ortiz, koji je prošle nedelje upisao prvu asistenciju u ovoj kampanji.

Od 2019. godine oba tima nalaze u Seriji A, i u tom periodu sastali su se četiri puta, sa vrlo izjednačenim učinkom. Po jedna pobeda viđena je na obe strane, dok su preostala dva meča završena nerešenim ishodom, računajući i poslednji odigran na istom ovom stadionu sredinom februara tekuće godine, a na kojem nije bilo pogodaka.

BRAZIL 1 - 15. KOLO

Petak

23.55: (4,00) Sport Resife (3,05) RB Bragantino (2,10)

Subota

23.00: (2,45) Atletiko PR (3,00) Sao Paulo (3,20)

Nedelja

02.00: (2,65) Kujaba (3,00) Baija (2,90)

02.00: (1,72) Palmeiras (3,60) Fortaleza (5,10)

21.00: (2,70) Amerika Mineiro (2,95) Fluminense (2,90)

21.00: (6,75) Žuventud (3,50) Atletiko Mineiro (1,62)

21.00: (2,20) Santos (3,05) Korintijans (3,70)

23.15: (1,82) Seara (3,40) Atletiko GO (4,80)

23.15: (1,38) Flamengo (4,70) Internasional (8,50)

Utorak

01.00: (1,48) Gremio (4,10) Šapekoense (7,50)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaBrazil 1Sport ResifeBragantino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara