Buđenje Čukaričkog: Pojedinci prekinuli post u pravo vreme, još škripi odbrana prekida

Vreme čitanja: 4min | pet. 22.07.22. | 13:33

Pobeda 4:1 protiv Rasinga u Luksemburgu ne bi smela da zamaže oči Brđanima da je sve leglo na svoje mesto

Došli, videli, pobedili u Luksemburgu i stekli kapital koji bi trebalo da bude dovoljan za treće kolo kvalifikacija za Ligu konferencije i dvomeč sa holandskim Tventeom. Trenuci inspiracije pojedinaca, više nego timska igra doneli su Čukaričkom trijumf od 4:1. Vrlo ubedljiv, ali kada svih 90 minuta na novom luksemburškom stadionu raščlanimo na prostije činioce, poker golova ne treba da bude razlog za Brđane da pomisle da je sve leglo na svoje mesto. Više je to šlagvort za ono što ih, ukoliko nastave da gradacijski poboljšavaju izdanja, u budućnosti čeka.

Pokazali su da su sposobni da iskoriste kvalitativne prednosti u odnosu na za klasu slabijeg rivala, čak i kada na terenu nije sve išlo kao podmazano, a to će i u nastavku Mozzart Bet Superlige Srbije biti značajan faktor na putu ka željenoj trećoj poziciji. Nije Čukarički u prva dva kola domaćeg šampionata izgledao kao jedan od klubova najbližih večitim rivalima, a defanzivne boljke su se manifestovale i na zapadu Evrope kroz činjenicu da Čuka i u trećem takmičarskom duelu ove sezone nije uspela da sačuva mrežu.

Izabrane vesti

Pokazatelj da ekipa nije na vrhuncu defanzivne uigranosti je i gol koji je primila posle kornera, dozvolivši štoperu Rasing Uniona Omraniju da neometano, iz peterca, glavom zakuca loptu u mrežu. Od šest primljenih pogodaka do sada, Čuka je čak četiri dozvolila van otvorene igre, od toga tri TSC-u na premijeri srpske elite. Ako direktan gol iz slobodnjaka mora da se pripiše majstorstvu Mihaila Banjca, pogoci Antonića i Stojića, prvi posle kornera, a drugi nakon slobodnjaka, idu na dušu isključivo ekipi Dušana Kerkeza.

Odradio je 46-godišnji stručnjak kompletne pripreme sa Čukaričkim, svestan je bio i pre i posle utakmice sa Rasing Unionom da nije dosegnut nivo koji je zamislio, ali je pobedu u Luksemburgu video kao prekretnicu za ono što sledi i najavio da će igre Čukaričkog od sada pa na dalje ići isključivo uzlaznom putanjom.

“Vrlo bitna pobeda. Moram da čestitam svim igračima, ne mogu da kažem na odličnoj utakmici, ali utakmici kakvu je trebalo da odigramo. Naročito mislim na rezultat. Neke taktičke propuste iz prvog dela smo sredili u nastavku.”, rekao je Kerkez pošto je njegov tim izbombardovao Luksemburg.

Dakle, taktičkih propusta jeste bilo, kao i padova koncentracije na koje je upozoravao pred sam meč. Njegovi puleni su suviše lako umeli da poklanjaju rivalu prekršaje na delovima terena sa kojih je lopta mogla direktno u kazneni prostor i na gorostasnog Nemca Štefana Buha. Ali šta je bilo, bilo je. Nakon primljenog gola, Čukarički je uglavnom dobro izlazio na kraj sa centaršutevima rivala, naročito u drugom delu. Najvažnije za beogradski tim je da luksemburški izlet osim što donosi revanš bez pritiska, posluži kao opomena da prostora za korekciju još ima.

Naglasio je Kerkez da je presrećan što su pojedinci počeli da slušaju i postižu golove. Prevagu na zapadu Evrope doneli su pogoci igrača koji ih ne postižu u kontinuitetu i uz njihovo buđenje, Čuku čekaju mnogo bolje stvari u nastavku Mozzart Bet Superlige u odnosu na ubedljiv poraz od TSC-a (1:4) i tesnu pobedu protiv Novog Pazara (1:2). Stefan Kovač nije zatresao mrežu od 20. aprila i plej-ofa protiv Partizana, da bi juče drugi put u karijeri bio dvostruki strelac.

“Davno sam postigo gol protiv Banantsa u Evropi. Prvobitno sam bio presrećan zbog dva pogotka, sada sam se malo ohladio, ali cilj mi je da ove sezone ostvarim mnogo bolji golgeterski učinak u odnosu na prethodne sezone”, ispričao je Kovač između čijih golova se izrodio i najlepši detalj utakmice. Bomba Srđana Mijailovića i prvi gol veziste još od kraja novembra prošle godine.

“Posle Mijailovićevog gola smo se rasteretili i počeli da igramo i da radimo stvari koje nam je trener savetovao. To je bio presudni momenat. Dobili smo na samopouzdanju. Čim smo postigli i drugi gol znali smo da smo sposobni za još“, zaključio je Kovač.

Poslednje topovsko đule na Luksemburg ispalio je Jovan Lukić za gašenje svih nada Rasinga da bi u revanšu mogao da se nada nekom spektakularnom iznenađenju, a njegov post trajao je još duže od Kovačevog i Mijailovićevog – okruglo 300 dana. Dakle, otpušile su se cevi Čukinih haubica i spreme su za nastavak domaćeg prvestva u kojem je već u nedelju na meniju Napredak i to kod kuće. Idealna prilika da se protiv kluba koji već duže vreme pokazuje napadačku limitiranost poradi da mreža ostane netaknuta.

Kada na prethodne redove dodamo i činjenicu da je i kapiten Marko Docić imao dragocenu poštedu i prilično svež doččekuje sledeći izazov, te da se Luka Adžić uskoro vraća u sastav, kao i da se ozbiljno radi na povratku Samjuela Ovusua u puni radni kapacitet, miriše na to da će poraz Čukaričkog iz prvog kola Superlige postati izuzetak.

“Ovusua moramo vraćati kroz utakmice. Znamo kakav kvalitet može da nam ponudi. I nadam se da će uskoro biti potpuno spreman. Igrač njegove građe i kvaliteta će brže ući u formu nego neki drugi igrači”, rekao je trener Kerkez.

Za kraj, još jednom je potvrđeno da teza o odličnom prelaznom roku Čukaričkog apsolutno stoji. Badamosijev udarac prethodio je prvom golu gostiju u Luksemburgu, Đorđe Ivanović je takođe bio razigran i samo ga je manjak sreće delio od novog pogotka, Nikola Vujadinović je u nekoliko navrata portvovanim startovima raščišćavao opasnost. Još da proigraju Adžić i Ovusu i da se od povrede oporavi ofanzivni vezista Stefan Tomović i neće Čukarički imati problema sa manjkom ideja na terenu.


tagovi

ČukaričkiDušan Kerkez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara