Osman Bukari (©Starsport)
Osman Bukari (©Starsport)

Bukari i Ado na jednom od najvećih ispita u dosadašnjoj karijeri

Vreme čitanja: 4min | čet. 07.09.23. | 10:36

Fudbaleri Crvene zvezde nemaju pravo na kiks u dresu reprezentacije Gane, u poslednjem kolu kvalifikacija za Kup afričkih nacija protiv Centralne Afrike (četvrtak, 18)

Fudbalska reprezentacija Gane je učestvovala na četiri od poslednjih pet Mundijala, propustila je samo jedan od prethodnih 16 Kupova afričkih nacija i na njima osvojila tri srebrne i jednu bronzanu medalju… Zbog svega toga Crne zvezde spadaju u sam krem afričkog fudbala i bila bi ogromna sramota da se ove godine ne plasiraju na kontinentalni šampionat, koji će se igrati narednog januara i februara u Obali Slonovače.

A moglo bi to da se desi…

Izabrane vesti

Posle pet kola kvalifikacija za KAN reprezentacija Gane je ostvarila dve pobede i tri remija. Dobro, nema još uvek nijedan poraz i lider je u E grupi, ali nije još uvek među sigurnim putnicima na završni turnir. Petnaest od 24 učesnika je već poznato.

Zbog svega toga selekcija koju trenira Kris Hjuton će biti ovog četvrtka od 18 časova pod ogromnim pritiskom. Potrebno joj je da ne izgubi kod kuće od Centralne Afrike da bi obezbedila jednu od prve dve pozicije na tabeli.

Trenutno Gana ima devet poena, drugoplasirana je Angola sa osam (igra kod kuće protiv slabašnog Madagaskara), dok ih Centralna Afrika ima sedam. Dakle, gosti će morati u Kumasiju da idu na pobedu. I to bez svoje prve zvezde Žofrija Kondogbije iz Olimpik Marselja, koji je zbog povrede kolena otpao sa spiska.

18.00: (1,35) Gana (4,60) Centralna Afrika (11,0)

Gana bi naravno bila favorit i da je Kondogbija tu, ali pritisak svakako postoji. U lokalnim medijima preovladava mišljenje da bi krilni napadač Crvene zvezde Osman Bukari mogao da bude čovek odluke u najvažnijoj utakmici, jer se trenutno nalazi u sjajnoj formi. Nesporan je kvalitet novog igrača Vest Hema Mohameda Kudusa, na krilu može da igra i talentovani član Olimpika iz Liona Ernest Nuama, ali Bukarijeve dobre partije u crveno-belom dresu nisu prošle nezapaženo.

Ove sezone je 24-godišnji fudbaler na šest mečeva u Mozzart Bet Superligi Srbije postigao tri pogotka, a uz to zabeležio i dve asistencije. Evidentno je da mu prija nova uloga, koju je dobio od trenera Baraka Bahara.

Uostalom, i u dresu reprezentacije je pokazao da najbolje igra one najvažnije utakmice. Na Mundijalu u Kataru je ušao sa klupe i postigao gol protiv Portugalije, mada je na kraju evropska selekcija ipak uspela da eliminiše Crne zvezde. Bukari je odigrao svih pet dosadašnjih mečeva u kvalifikacijama za KAN, na četiri je ušao sa klupe, a zanimljivo da samo na jednoj utakmici nije učestvovao kod nekog gola. Ima po dva pogotka i asistencije, samo je protiv Madagaskara (0:0) izostao njegov učinak za tih 16 minuta, koliko je bio na terenu.

Jedina utakmica na kojoj je Bukari bio starter bila je baš prva protiv Centralne Afrike (1:1). Na tom susretu je Zvezdin fudbaler asistirao Kudusu za vodeći gol, ali je kasnije Karl Namnganda spasao Centralnoj Africi bod.

Tu utakmicu je čitavu odigrao i drugi Zvezdin reprezentativac Edmund Ado. To je bila jedina njegova u ovim kvalifikacijama na kojoj je bio od početka do kraja. Starter je bio i na oba meča sa Angolom, ali je izlazio sredinom drugog poluvremena.

Sada je doduše pitanje da li će selektor Hjuton da šalje Ada na teren, jer od početka sezone nije odigrao nijedan takmičarski meč za Zvezdu. Uostalom, i u junu je gledao remi sa Madagaskarom sa klupe. Moguće da će i ovog puta da bude na njoj, pa da čeka šansu da zaigra u drugom poluvremenu, ako Gana bude potrebe da se pojača defanziva. Svakako, na selektoru je da odabere najbolju taktiku.

Crne zvezde inače mogu na Kup afričkih nacija čak i ako izgube ovog četvrtka. S tim da onda zavise od Mdagaskara, koji je objektivno veliki autsajder protiv Angole. Uostalom, ako Gana ne može pred svojim navijačima da savlada oslabljenu Centralnu Afriku, onda nije ni zaslužila da se nađe na smotri najboljih selekcija Crnog kontinenta.

---------

Izađi na crtu, ispuni dnevni zadatak sa Mundobasketa i osvoji deo nagradnog fonda od 200.000 dinara!

---------

KVALIFIKACIJE ZA KUP AFRIČKIH NACIJA – 6. (POSLEDNJE) KOLO

GRUPA A

Nedelja

18.00: Nigerija – Sao Tome i Prinsipe

Ponedeljak

18.00: Gvineja Bisao – Sijera Leone

GRUPA B

Petak

20.00: Burkina Faso – Esvatini

Nedelja

18.00: Togo – Zelenortska Ostrva

GRUPA C

Utorak

21.00: Kamerun - Burundi

GRUPA D

Petak

18.00: Egipat – Etiopija

Subota

15.00: Malavi – Gvineja

GRUPA E

Četvrtak

18.00: (1,43) Angola (4,30) Madagaskar (8,00)

18.00: (1,35) Gana (4,60) Centralna Afrika (11,0)

GRUPA F

Četvrtak

21.00: (1,35) Alžir (4,60) Tanzanija (11,0)

21.00: (3,90) Niger (3,15) Uganda (2,10)

GRUPA G

Petak

21.00: Mali – Južni Sudan

Nedelja

21.00: Gambija – Kongo

GRUPA H

Subota

18.00: Obala Slonovače – Lesoto

21.00: Komorska Ostrva – Zambija

GRUPA I

Subota

18.00: DR Kongo – Sudan

18.00: Mauritanija – Gabon

GRUPA J

Sreda

Libija - Ekvatorijalna Gvineja 1:1 (0:0)

/Taktak 80 - Elo 62/

Četvrtak

21.00: (1,23) Tunis (5,80) Bocvana (15,0)

GRUPA K

Subota

21.00: Maroko – Liberija

GRUPA L

Subota

15.00: Mozambik – Benin

21.00: Senegal – Ruanda

***Kvote su podložne promenama


tagovi

reprezentacija GaneOsman BukariEdmund Adokvalifikacije za kup afričkih nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara