Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Di Kanio tvrdi – Sergej, to je fudbal! Pioli mađioničar, ultrasi brane Handanovića od navijača

Vreme čitanja: 8min | pon. 27.09.21. | 13:23

Srpska Fjorentia grabi ka vrhu, svi ludi za Osimenom

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Napoli melje sve pred sobom. Milan sa klincima krči put ka vrhu tabele. Inter i Atalanta su poklonili spektakl na planetarnom nivou, Mauicio Sari je uzeo meru Žozeu Murinju na debitantskom rimskom derbiju, Juve je protiv Sampdorije zabeležio Pirovu pobedu budući da je ostao bez Paula Dibale i Alvara Morate, Dušan Vlahović je obezbedio još jednu pobedu Fjorentini. To bi bio kroki prethodnog vikenda u Seriji A.

Izabrane vesti

NAPOLI: VIKTOR OSIMEN JE HIT SERIJE A

Viktor Osimen je nova velika zvezda Kalča. U sezoni u kojoj su Seriju A napustili Ronaldo, Lukaku, Hakimi, Donaruma, De Paul, Nigerijac blista u dresu Napolija. Istina, nije sve počelo u najboljem svetlu. Osimen je „pocrveneo“ na premijernom meču u sezoni protiv Venecije i morao je da preskoči gostovanje protiv Đenove. Međutim, od okršaja sa Juventusom, bivši golgeter Lila je počeo da pokazuje zašto je Napoli potrošio više od 70.000.000 evra pre godinu dana. Šest golova na četiri utakmice u prvenstvu i Ligi Evrope su vizit karta Nigerijca.

Karakteristike Osimena su takve da omogućavaju treneru Napolija Lučanu Spaletiju da postavi jednako efikasnu igru kako protiv timova koji se zatvore tako i onih koji bi da igraju fajterski, jedan na jedan, ili u zoni sa ustrojenim i bliskim linijama. Jednostavno, Osimena je nemoguće čuvati kada je u formi: ako ga markirate, on bez problema dribla svog čuvara, ako ga udvojite ima tako dobar pregled igre i tehniku da bez problema proigrava saigrača, zonske linije probija kao da su švajcarski sir, po potrebi može da igra i deset metara dalje od gola favorizujući ubacivanja krilnih napadača.

U senci Osimena je ostao Andre Frank Zambo Angisa. Reč je o najboljem pojačanju u čitavoj Seriji A, barem na njenom startu. Francuz je tako dobro zamenio Dijega Demea i Stanisalava Lobotku da će biti veoma teško ostaviti ga na klupi. To što je Napoli u šampionatu primio samo dva gola, a na poslednja tri meča nijedan, u dobroj meri se duguje reprezentativcu Kameruna. U Napulju se čudom čude kako su u Premijer ligi tako lako odustali od njega i niko nije hteo da ga uzme od Fulama koji je ispao u niži rang takmičenja.

RIMSKI DERBI I MURINJOVA KONTRAPRODUKTIVNA BORBA SA UPRAVOM

Pedro (©Reuters)Pedro (©Reuters)

Juče se potvrdilo pravilo da tim koji uđe kao autsajder u derbi često izađe kao pobednik. Moglo bi se reći da je Mauricio Sari potukao Žozea Murinja koristeći njegovo oružje: kontranapade. Sva tri gola Lacija su bila plod brzih tranzicija krunisanih golovima Sergeja Milinković Savića, Pedra i Felipea Andersona.

Sari je prvi put posle meča sa Milanom na San Siru poslao na teren najjači mogući sastav Lacija, bez kalkulisanja i taktičkih vratolomija. Za razliku od Milana koji je igrao na visoki presing, Roma je ušla „lenjo“ u derbi i bila je kažnjena kontranapadima Lacija.

Žoze Murinjo se obrušio na arbitra Gvidu posle meča. Portugalac je u pravu kada tvrdi da sudija nije bio na visini derbija, ali greši kada insinuira da je oštetio samo Romu. Gvida je lošim suđenjem penalizovao oba tima.

Sergej Milinković Savić, Fellipe Anderson i Čiro Imobile su bili fantastični. Srpski reprezentativac je pokazao da s pravom spada u red najboljih veznih igrača na planeti. Možda nekome Sergej izgleda sporo, čak tromo, ali nema tog segmenta u igri u kojem ne pravi razliku: okupacija prostora, pasovi, ubacivanja, skok igra, zatvaranje rupa na sredini terena i kao šlag na torti, asistencije i golovi. Što bi rekao Paolo Di Kanio: “Kad vidite Milinkovića, vidite fudbal”. Bivši as Vest Hema i Lacija želi da kaže da je malo igrača na svetu koji su kompletni kao Sergej.

20.45: (3,40) Venecija (3,25) Torino (2,35)

Felipe Anderson je konačno odigrao meč na visokom nivou svih 90 minuta i razlika je bila očigledna i u učinku Nebeskoplavih, dok je Imobileu nedostajao samo gol da kruniše partiju koja je kipela od kvaliteta i kvantiteta. Kapiten Lacija je pokazao još jednu osobinu koja nije česta među napadačima: altruizam. Dve asistencije su najbolji svedok, pogotovo poslednja za gol Andersona.

Žoze Murinjo može da se ljuti najviše na samog sebe. Roma je ušla nedovoljno naoštrena i pomalo naivno u derbi. Privatna bitka Portugalca sa zemljakom Tijagom Pintom i vlasnicima kluba čiji je cilj da pokaže da je bio u pravu kada je tražio levog beka i veznog igrača, postaje kontraproduktivna. Odbrana Rome se ljulja više nego što je to poželjno, Đanluka Mančini i Rodžer Ibanjez su previše zeleni da bi nosili teret i nijedan od njih ne može da bude, u ovom momentu, dominantni centralni bek. Mateus Vinja i Rik Karsdorp, to se znalo odavno, u defanzivnoj fazi u četvoročlanoj odbrani muče muku stalno. Zato bi možda bilo mudro sa Murinjove strane da poradi na tročlanoj odbrani, odnosno formaciji 3-4-2-1. Vinja i Karsdorp kao spoljni u veznom redu bi bili sigurniji, korisniji i pouzdaniji.

Nikolo Zaniolo je slatko-gorka priča sa derbija za Romu. Veliki talenat Vučice je bukvalno briljirao na terenu i samo mu je gol nedostajao – jednom se isprečila stativa, a drugi put dlanovi Pepea Rejne – da kruniše partiju. Međutim, prostački gest, hvatanje za mošnice, na kraju meča kao odgovor na prozivke od strane navijača Lacija u počasnoj loži, ne mogu da se oproste. Tako da Roma rizikuje da ostane bez Zaniola na sledećoj ili par sledećih utakmica. Sve zavisi od nadležnih organa kako će tretirati televizijski dokaz, odnosno snimak vulgarnog gesta Zaniola.

JUVENTUS I GOMILA MALERA

Paulo Dibala (©Reuters)Paulo Dibala (©Reuters)

Nijedna radost za Juve u ovoj sezoni“, naslov je Tutosporta koji se igra i sa nadimkom Paula Dibale. Argentinac nije samo postigao gol protiv Sampa, pre nego što se povredio, već je dirigovao napadom Juventusa koji je propustio barem tri-četiri šanse da zatvori utakmicu već u prvih 20 minuta.

Maks Alegri je protiv Sampdorije promenio formacijsku postavku u 4-2-3-1 koja očigledno više odgovara Dibali, tako da je povreda Hoje veliki peh za Bjankonere. U odsustvu Argentinca i Morate, koji se takođe povredio, teret odgovornosti pada na leđa Dejana Kuluševskog, Mojzea Kina i Federika Kjezu.

Pozitivni signali sa jučerašnjeg meča su stigli i od Manuela Lokatelija i Federika Bernardeskija. Italijanski reprezentativac je postigao svoj prvi gol u dresu Juvea, a Bernardeski je istakao kandidaturu da igra u napadu ako zatreba, podsećajući da je kod Roberta Mančinija u nacionalnoj selekciji igrao nekoliko puta u ulozi „lažne devetke“.

Povrede Dibale i Morate nisu mogle da dođu u gorem momentu, pogotovo ako budu morali da odsustvuju tri-četiri nedelje. Naime, Juve, posle Čelsija u Ligi šampiona igra derbi protiv regenerisanog Torina Ivana Jurića, a nakon pauze ide na megdan Romi i Interu.

U svakom slučaju, dati golovi nisu bili problem Juventusa na startu sezone i pored odlaska Kristijana Ronalda. Motiv za brigu su primljeni golovi, čak deset u prvih šest kola, gotovo dva po utakmici. Tome treba dodati i da odbrana Juvea, računajući i prethodni šampionat, već 20 vezanih kola u Seriji A kapitulira barem jednom.

MILAN: ČAROBNJAK PIOLI


Maks Alegri bi trebalo da se ugleda na Stefana Piolija. Kormilar Milana je postao svojevrsni „kralj Mida“: pod njegovom palicom fudbalski pačići se pretvaraju u labudove. Danijel Maldini je samo poslednji u nizu među onima koji su u Pioliju našli svog fudbalskog gurua: Dijaz, Tonali, Salemeker, Leao, Kalulu, Tomori… Ako dobije i opkladu zvanu Pjetro Pelegri, Pioli će zaslužiti da uđe u red magova.

Šalu na stranu, trener Milana odrađuje fantastičan posao. Milan je prošao bez ogrebotine start prvenstva u kome je bio desetkovan povredama iskusnih fudbalera. Zlatan Ibrahimović će se vratiti tek posle oktobarske pauze. Osim osvojenih bodova, velika kvalitativna dobit je solidnost kostura tima koji je formirao Pioli sve sa validnim alternativama. Praktično u redovima Rosonera za svako mesto u timu imamo dvojicu, a za pojedina i trojicu igrača koji mogu da ga pokriju sa gotovo istim kvalitetom.

Veoma važna provere za mlađani Milan je protiv Atletiko Madrida u Ligi šampiona. Posle poraza od Liverpula Rosoneri ne smeju da izgube od španskog šampiona ako žele da nastave da gaje nade o prezimljavanju u Ligi šampiona.

INTER: ULTRASI BRANE KAPITENA OD NAVIJAČA

Remi sa Atalantom je u Milanu doživljen gotovo kao poraz i pored toga što je moglo da se završi mnogo gore da povratna lopta Milana Škrinjara ka Samiru Handanoviću nije izašla u korner.

Organizovani deo navijačke armije Intera je stao uz kapitena i golmana Samira Handanovića. Iskusni čuvar mreže se našao na udaru kritika jer su greške protiv Atalante prelile čašu strpljenja kod dela simpatizera Intera koji su koristili vrlo teške reči na društvenim mrežama.

Handanović, naravno, nije zaslužio da bude stavljen na stub srama, tim pre što je protiv Fjorentine upravo on spasao Inter u prvom poluvremenu. Problem je što je on u prethodnih deset godina navikao svet Nerazura da bude konstanta, često i jedini uspravni noseći stub Intera, i zbog toga su njegove greške ili propusti još vidljiviji. U poslednjih godinu i po dana Handanović je od tačke oslonca postao varijabila. Nikada se ne zna kako će odigrati meč.

Još veće kritike su poletele na račun Hakana Čalhanoglua. Igra Intera se preporodila po njegovom izlasku sa terena i premeštanju Nikoloa Barele sa desne na levu stranu terena na meču sa Atalantom.

Zamerke je dobio i Simone Inzagi, ali i Edin Džeko zbog toga što su dozvolili da Federiko Dimarko šutira tako važan penal u završnici meča. Inzagi je morao sa klupe da ima rezervno rešenje pošto su izašli i Lautaro Martinez i Hakan Čalhanoglu, a i Džeko je trebalo da pokaže lidersku ulogu, i da preuzme odgovornost za najstrožu kaznu, imajući u vidu veliko i raznovrsno iskustvo akumulirano u Nemačkoj, Engleskoj i Italiji.

SRBI U FJORENTINI

Fjorentina je završila meč sa četvoricom Srba pošto su se Nikoli Milenkoviću i Dušanu Vlahoviću u drugom poluvremenu protiv Udinezea pridružili Matija Nastasić i Aleksa Terzić. Štaviše, za srpskog beka koji je prošle godine igrao u Empoliju, jučerašnji nastup je bio debitantski u ovoj sezoni. Ohrabrujuća vest za selektora Dragana Stojkovića da su sva četvorica položili ispit i zaradili su prelazne ocene od svih italijanskih izveštača. Nisu briljirali, ali su zaslužili apsolutno šestice i 6,5. Terzić je posle male početne treme i izgubljene lopte, uhvatio ritam i kako se meč bližio kraju bivao je sve sigurniji.

Dušan Vlahović je postigao četvrti gol u sezoni, treći sa bele tačke, ali imajući u vidu šta se dogodilo Interu, imati sigurnog egzekutora penala je od fundamentalnog značaja za svaki tim jer jedanaesterci moraju da se pretvore u golove. Takođe, upadljivo je da protivnički timovi pripremaju utakmice bazirajući se na cilju da zaustave po svaku cenu Vlahovića.

Fjorentina je sa pobedom u Udinama ponovila najbolji start u sezoni u poslednjih deset godina, ali srećne snove navijača Ljubičastih kvare sve jače glasine da bi Juventus mogao već u januaru da krene u novi napad na Vlahovića. Zato je za predsednika Roka Komisa od presudne važnosti da Dušan potpiše što pre novi ugovor jer mu postojeći ističe 2023. godine.


tagovi

Stefano PioliBuongiorno ItaliaSergej Milinković SavićPaolo Di KanioPaulo DibalaSamir HandanovićDanijel MaldiniFederiko Dimarko

Obaveštavaj me

Inter
Juventus
Milan
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara