Čelsijev proboj u 10 najtrofejnijih klubova Evrope

Vreme čitanja: 3min | sre. 11.08.21. | 09:56

Plavci su izgubili poslednja tri UEFA Superkupa, a večeras protiv Viljareala u Belfastu imaju priliku da, ako osvoje pehar, preskoče Mančester Junajted po broju kontinentalnih znamenja

Počela je nova sezona poodavno kvalifikacionim utakmicama za Ligu šampiona i Ligu Konferencije, međutim, navikli smo prethodnih godina da zapravo Superkup Evrope predstavlja, u neku ruku, zvanično otvaranje kontinentalnih nadmetanja.

Prošlu sezonu obeležili su Čelsi, minimalnom pobedom nad Mančester Sitijem u Ligi šampiona, i Viljareal u Ligi Evrope. Došao je trenutak da dobijemo i apsolutnog šampiona Starog kontinenta. Trofej koji nema značaj poput dva što su osvojili proletos, ali prestiž i dobar start ulog su koji garantuje ozbiljan motiv.

Izabrane vesti

U plavom uglu, dakle, sa sedam evropskih pehara, šest titula prvaka Engleske i osam FA kupova nalazi se Čelsi, a u žutom je Viljareal, koji iza sebe ima titulu u petom rangu Španije iz 1970. godine, dva UEFA Intertoto kupa i Ligu Evrope. Međutim, Žutu podmornicu predvodi Unaj Emeri, bivši kormilar Sevilje, PSŽ-a i Arsenala, koji je pokazao da ume da osvaja kontinentalno znamenje.

21.00: (1,80) Čelsi (3,45) Viljareal (4,80)

Viljareal je u finalu, u Gdanjsku, savladao Mančester Junajted 11:10 posle penala i 1:1 tokom 120 minuta, i osvojio prvi veliki trofej.

"Želim da osvojim Superkup, jer to još nisam uspeo. Dva puta sam gubio. Želim da ponovo stvorimo istoriju i postignemo nešto veliko pre početka nove sezone. Superkup će nam pokazati za šta smo sposobni protiv protivnika poput Čelsija, aktuelnog šampiona Evrope i za mene trenutno najboljeg tima na svetu

", istakao je Emeri.

Čelsiju je ovo peto finale evropskog Superkupa. Plavci ne pamte po lepom poslednja tri, pošto su poraženi od Liverpula, Bajerna i Atletiko Madrida - dva prethodna puta na penale - dok davni trijumf nad Realom 1998. mlađi navijači nisu stigli da "registruju".

Unaj Emeri (©Reuters)Unaj Emeri (©Reuters)

Biće ovo, otuda, poseban trenutak i za Tomasa Tuhela i za njegov mladi sastav.

"Mnogo poštujem Viljareal i Unaja Emerija. Uskoro će morati da preimenuju Ligu Evrope u Unaj Emeri trofej. To je neverovatno. U finalu je igrao pet puta i četiri puta pobedio, što je ludo. Mislim da utakmici pristupaju tako da nemaju šta da izgube. Ali, mi to shvatamo vrlo ozbiljno i činimo sve što možemo da odnesemo trofej kući

", ocenio je

Tomas Tuhel.

Poseban motiv londonskim Plavcima trebalo bi da bude činjenica da osvajanjem Superkupa mogu da uđu u klupske anale kao generacija koja je Čelsiju obezbedila proboj u TOP 10 evropskih velikana po broju kontinentalnih trofeja.

I možda još važnije – novim, osmim evropskim peharom, Plavci prestižu Mančester Junajted na toj listi (8:7), tako da ispred njih od engleskih klubova ostaje još samo Liverpul. Generalno, više trofeja od kluba sa Stamford Bridža imali bi samo Ajaks (10), Juventus (10), Bajern (12), Liverpul (13), Barselona (14), Milan (17) i Real Madrid (22).

Čelsi i dalje pliva na pozitivnom talasu majskog finala Lige šampiona. Dobar posao na fudbalskoj pijaci i uspešno završena misija povratka Romelua Lukakua, pojačava osećaj komfora u klubu i oko njega, a takav ambijent i te kako ume da bude presudan uoči velikih utakmica.

Čelsi nije izgubio tokom pripremnog perioda, Viljareal nije nikoga pobedio. Igra se na Vindzor parku u Belfastu – još jedan "detalj" što ide u korist engleskog sastava. Ako ćemo o adutima Žute podmornice, onda su to svakako dobri rezultati protiv premijerligaša - pre svega prošle sezone; na putu do trofeja tukli Arsenal i Mančester Junajted - ali i Unaj Emeri, odnosno njegov skoro pa perfektan učinak u finalima.

Rekordni četvorostruki osvajač Lige Evrope Emeri ipak je izgubio od Real Madrida na klupi Sevilje u Superkupu 2014. godine i godinu dana kasnije od Barselone.

Španski timovi su najuspešniji od svih u UEFA Superkupu i već su ga osvojili ukupno 15 puta.





ČELSI - VILJAREAL, 21.00

Stadion: Vindzor Park, Belfast

Sudija: Sergej Karasjov (Rusija)

Projektovane postave:

Čelsi (3-4-2-1): Mendi - Zuma, Tijago Silva, Ridiger - Džejms, Kante, Kovačić, Alonso - Haverc, Zijeh - Verner

Viljareal (4-4-2): Asenho; Fojt, Albiol, Pau Tores, Pedraza - Kapue, Trigeros, Morlanes, Moreno - Đerar, Dia

SUPERKUP EVROPE

Sreda

21.00: (1,80) Čelsi (3,45) Viljareal (4,80)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Superkup EvropeČelsiViljareal

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara