Robert Levandovski (©Reuters)
Robert Levandovski (©Reuters)

Česi ne propuštaju EURO, a Levandovski im ne daje gol

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.11.23. | 13:47

Poljska dočekuje Knedličke u jednom od odlučujućih duela u Grupi E kvalifikacija za EP

Stvari postaju ozbiljne na putu do Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Jedna od najuzbudljivijih i najčvršćih grupa u kvalifikacijama je Grupa E. Albanija, Češka i Poljska u žestokom okršaju za dva mesta na završnom turniru iduće godine. Iza ovog trojca vrebaju i autsajderi iz Moldavije, koji još mogu da sanjaju da će učestvovati na takmičenju najboljih na Starom kontinentu.

Komšijski duel u Varšavi između Poljske i Češke ima odlučujući karakter. Knedličke su u situaciji da obezbede učešće na Euro sledeće godine u Nemačkoj posle pretposlednjeg meča kvalifikacija u Varšavi. Izabranici selektora Jaroslava Šilhavija sigurno će overiti plasman u slučaju da trijumfuju u Poljskoj, a Moldavija ne pobedi lidera na tabeli Albaniju. Češka će pokušati da nadogradi martovsku pobedu na domaćem terenu nad Poljacima sa početka kvalifikacija od 3:1.

Izabrane vesti

Posle šest od osam kvalifikacionih mečeva, Češka se nalazi na drugom mestu u grupi sa 11 bodova, odnosno dva manje od Albanije i poenom prednosti u odnosu na trećeplasiranu Poljsku, koja je odigrala jednu utakmicu više.

Bez obzira na druge rezultate, Šilhavijevi puleni bi morali da pobede Moldaviju u poslednjem meču u godini u ponedeljak kod kuće u Olomoucu da bi učestvovali na šampionatu. I dva remija bi ih verovatno poslala na završni turnir u Nemačku. Posle neočekivanog remija 1:1 sa Moldavijom u oktobru, Poljaci više nemaju direktnu promociju u svojim rukama, a ni eventualni trijumf u petak možda im neće biti dovoljan.

20.45: (2,50) Poljska (3,25) Češka (3,15)

Od podele saveza, reprezentacija Češke je bila uspešna u svih sedam evropskih kvalifikacija i može da ostvari osmo uzastopno učešće na kontinentalnom šampionatu.

"Imamo promociju kao veliki cilj i verujem da ćemo uspeti. Ne želim da spekulišem da li bi nam remi u Poljskoj bio dovoljan. Sigurno se ne može spekulisati i planirati šta i kako. Na redu je Poljska i samo razmišljamo o tome. Znamo da ima jake igrače, odličan je tim. Biće pun stadion, neće biti lako. Ali mi smo odlučni i spremni", rekao je Šilhavi.

Njegova pozicija je bila ugrožena posle poraza od Albanije od 0:3 u oktobru, ali ga je Izvršni komitet Fudbalskog saveza Češke sačuvao na poziciji i za novembarske mečeve posle pobede kod kuće nad Farskim Ostrvima od 1:0. Menadžment saveza će se ponovo baviti trenerskom pozicijom posle 30. novembra, kada Šilhaviju ističe ugovor.

Češki tim je savladao Poljsku u četiri od poslednjih pet dvoboja. Od sukoba u martu Poljaci su promenili trenera, pošto je Mihal Probjerž preuzeo palicu posle septembarskog programa umesto otpuštenog Portugalca Fernanda Santosa.

"Mislim da ćemo imati drugačiji meč od onog u Pragu. Promenili su trenera, novi će želeti da igra sa timom malo drugačije. Imaju i neke nove igrače, možda će biti teže nego ranije. Novi igrači će želeti da se dokažu. Tako da očekujem da će možda biti još teže nego u Pragu. Tri boda bi bila zlatna", rekao je napadač Jan Kuhta.

Poljaci su u teškoj poziciji pred poslednji meč kvalifikacija, ali bi mogli da imaju koristi od odličnog domaćeg učinka. Učesnici osmine finala prošlogodišnjeg Mundijala nisu izgubili kod kuće u evropskim kvalifikacijama na 19 uzastopnih mečeva.

"Ne razmišljam o tome kolike su nam šanse da napredujemo. Za mene je najvažnije da protiv Češke odigramo dobro i pobedimo. Ako trijumfujemo, videćemo šta će biti. Iznad svega, pobeda može da podigne naš moral i da nam pomogne u narednim mesecima", preneli su poljski mediji sa konferencije za štampu kapitena Roberta Levandovskog.

Iskusni golgeter Barselone izostao je u oktobru zbog povrede, ali se vratio u reprezentaciju za novembarske utakmice. Levandovski je sa 81 golom neupitno najbolji strelac u istoriji reprezentacije Poljske, ali se u dosadašnjih pet mečeva protiv Češke nije upisao u strelce.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - PRETPOSLEDNJE KOLO

Petak

GRUPA E

18.00: (4,50) Moldavija (3,45) Albanija (1,95)

20.45: (2,50) Poljska (3,25) Češka (3,15)

***kvote su podložne promenama



tagovi

kvalifikacije za EPKvalifikacije za Euro 2024Fudbalska reprezentacija Češkereprezentacija ČeškeRobert LevandovskiFudbalska reprezentacija PoljskeReprezentacija Poljske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara