Patrik Šik i Kasper Dolberg (©Reuters, ©Shutterstock)
Patrik Šik i Kasper Dolberg (©Reuters, ©Shutterstock)

Česi protiv Danaca za polufinale Eura: Hoće li oživeti 17-godišnja sećanja?

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.07.21. | 15:29

Knedličke 2004. eliminisale Skandinavce, a sada se u Bakuu bore u sklopu četvrtfinala kontinentalne smotre

Udarac glavom Jana Kolera i dva pogotka Milana Baroša već su jednom razveselili navijače češke reprezentacije u četvrtfinalu Eura protiv Danske. Posle 17 leta, obe selekcije će se ponovo takmičiti u istoj fazi Evropskog prvenstva, iako su se početne pozicije, naravno, promenile poslednjih godina.

Ovo je svojevrstan povratak otpisanih, i to na velika vrata. Uzdižući se posle impresivnih pobeda u osmini finala Češka i Danska će večeras u Bakuu da odluče o učesniku polufinala Evropskog prvenstva (18.00).

Izabrane vesti

18.00: (3,50) Češka (3,00) Danska (2,30)

Dok je u Portugaliji 2004. neutralne pristalice privukla reprezentacija Češke, ovoga puta opštu podršku uživa Danska. Za sve je "kriv" Kristijan Eriksen, zbog kojeg je fudbalski svet saosećao sa uplašenim adutima trenera Kaspera Hjulmanda. Međutim, Danci se ne hrane samo saosećanjem. I bez Eriksena se zabavljaju i zadovoljstvo je gledati njihov fudbal. Skandinavci su tragediju pretvorili u trijumf, oporavljajući se od gubitka vodećeg asa, dok su Česi jedno od otkrovenja na turniru.

Crveno-beli sa severa će treći put u istoriji učestvovati u četvrtfinalu Eura. Njihova sreća se transformisala otkako je Eriksen kolabirao posle srčanog zastoja u uvodnoj utakmici grupe protiv Finske. Razumljivo je da se taj traumatični meč završio porazom i Danci su imali nesreću što ih je Belgija pobedila sa 2:1 u sledećoj utakmici. Ali od tada su u velikom stilu porazili Rusiju sa 4:1 i Vels sa 4:0 i favoriti su da stignu do predvorja finala, gde će ih čekati Engleska ili Ukrajina.

Češka je veliki potencijal nagovestila kada je savladala Škotsku sa dva izuzetna pogotka Patrika Šika, zatim je remizirala sa Hrvatskom i izgubila od Engleske, pre nego što je u osmini finala šokirala Holandiju. Šik je ponovo postigao gol, svoj četvrti na takmičenju.

Češka reprezentacija našla se među osam najboljih evropskih timova posle devetogodišnje pauze i namerava da nastavi uspešnu trku.

"Naravno da se radujem, jasno je. Osećam posvećenost, dobro je što su ljudi veoma zainteresovani i raduju se meču. To je takođe pritisak. Ali meni to nije bitno toliko, verujem da će igrači dobro spavati i pripremiti se", rekao je iskusni selektor Jaroslav Šilhavi.

Knedličke će biti spremne za fizičku borbu, a jedan od najjačih aduta Šilhavija biće defanzivac Jan Boril. Odradio je suspenziju protiv Holandije i zajedno sa Vladimirom Coufalom biće ključan za zaustavljanje kreativnih igrača rivala, poput Mikela Damsgarda i Joakima Melea. Sa druge strane, u navali su sve oči uprte u Šika, koji blista na ovom turniru, dok je u timu Kaspera Hjulmanda bljesnuo Kasper Dolberg, koji je partijom protiv Velsa pokazao da je u odličnoj formi.

"To je san iz detinjstva i nagrada za gomilu ljudi, iza kojih su godine i godine rada. Želimo priliku da to iskoristimo maksimalno i učinimo sve što je u našoj moći da se dobro pripremimo. Tada ćemo saznati dokle možemo da stignemo", rekao je danski selektor Hjulmand.

Češka i Danska su se sastale u 25 navrata, a Knedličke su zabeležile 13 pobeda i samo dva poraza. Pet od poslednjih šest mečeva između dve ekipe završeno je remijem, a izuzetak je pobeda Danaca u kvalifikacijama za Mundijal 2014.

ČEŠKA - DANSKA, 18.00

Stadion: Olimpijski u Bakuu

Sudija: Bjorn Kujpers (Holadnija)

Češka (4-2-3-1): Vaclik - Coufal, Čelustka, Kalas, Kaderabek - Holeš, Souček - Masopust, Barak, Ševčik - Šik

Danska (3-4-3): Šmajhel - Kristensen, Kjer, Vestergard - Vas, Hejbjerg, Dilejni, Mele - Brajtvajt, Dolberg, Damsgard

EVROPSKO PRVENSTVO – ČETVRTFINALE

Petak

Švajcarska – Španija 1:1 (1:1, 0:1 – penalima 1:3)

/Šaćiri 68 – Zakarija 8ag/

Belgija – Italija 1:2 (1:2)

/Lukaku 45+2pen – Barela 31, Insinje 44/

Subota

18.00: (3,50) Češka (3,00) Danska (2,30)

21.00: (7,25) Ukrajina (4,00) Engleska (1,53)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Euro2020Fudbalska reprezentacija Češkereprezentacija Češkereprezentacija DanskeEvropsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara