Cigla po cigla... Koliko je koštalo da se izgradi jedan od najboljih timova Evrope?

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.04.21. | 22:36

A sve uoči derbija sezone u Nemačkoj...

Šok koji su im Makedonci preredili u Duizburgu Nemci neće tako lako moći da zaborave. Velika se prašina digla posle tog senzacionalnog poraza, tako da derbi sezone u Bundesligi dolazi u pravi čas. U subotu od 18.30 u Lajpcigu gostuje Bajern Minhen i ukoliko šampion bude poražen to će značiti da imamo najuzbudljiviji šampionat Nemačke u poslednjih nekoliko godina.

Tamošnji mediji počeli su polako da podižu temperaturu uoči velikog okšaja. U tom sklopu Bild se pozabavio fenomenom RB Lajpciga i kroz brojke i neke "crtice" pokušao da objasni koliko je Ditrihu Matešicu i njegovom Red Bulu bilo potrebno da stvori ozbiljnog takmaca za titulu u Bundesligi, a neki će još hrabrije istupiti i reći - drugi najozbiljniji tim Nemačke.

Izabrane vesti

*** RB Lajpcig, nova evropska sila - kako je sve počelo i gde se završava ***

Kada je Bajern uzeo tripletu 2013. godine i započeo osmogodišnju vladavinu nemačkim fudbalom RB Lajpcig se nalazio u Regionalnoj ligi (četvrti rang takmičenja). Preciznije, tog leta Bikovi su uspeli da se plasiraju u 3. ligu...

"U poslednjih nekoliko godina nismo samo koračali unapred ubrzano. Mi smo trčali", kazao je nedavno jedan od najvažnijih ljudi iz uprave Lajpciga Oliver Minclaf.

Istog tog leta 2013. kupljeni su Jusuf Poulsen i Jozua Kimih (njegova prodaja ispostaviće se jednom od retkih grešaka u kratkoj istoriji kluba), narednog će doći Forsberg, Zabicer, Klostreman, onog tamo Halstenberg, Gulači, Orban. Svi ovi igrači i danas čini okosnicu Lajpciga, a svi zajedno plaćeni su tek nešto više od 10.000.000 evra.

Prva veća ulaganja uslediće 2016. (Upamekano, Nabi Keita, Verner), potom stižu Kampl, Lajmer, Hajdara, Olmo, Enkunku, Anhelinjo... I potom dolazi ta čuvena prošla sezona u kojoj je Julijan Nagelsman doveo Lajpcig na prag finala Lige šampiona.

Iz godine u godinu Bikovi su bivali sve jači, da bi ovog leta, osam rundi pre kraja Bundelige, bili gotovo ravnopravan konkurent Bajernu za tron.

Da bi došao do statusa jednog od najpotentniji i najorganizovanijih klubova Evrope - i sve to kao 11-godišnjak - RB Lajpcig stigao je uloživši za sve ovo vreme 401.800.000 evra, beleži Bild. I podvlači, kroz dosadašnje prodaje već je povratio 201.000.000, što uz trenutnu vrednost ekipe (skoro 600.000.000 evra) znači da je Red Bul i te kako u plusu.

U međuvremenu kompanija je kupila stadion za 100.000.000 evra, trening centar koštao je 35.000.000, a nove klupske prostorije još 45.000.000.

Za ovih 11 godina Lajpcig je imao petoricu trenera (Nagelsman, Rangnik, Hazenhitl, Bajerlorcer, Corniger), koliko i Bajern (Flik, Kovač, Hajnkes, Ančeloti, Gvardiola). Ovaj potonji (Julijan Nagelsman) mogao bi da ispiše istoriju ako posle samo pet godina u eliti donese titulu na Istok. Isto toliko u eliti za prvu krunu bilo je potrebno Menhengladbahu - ušli 1965, osvojili 1970. Brži je bio samo Bajern Minhen - promovisan takođe 1965, šampion postao 1969.

RB Lajpcig nije omiljen u Nemačkoj. Tradicionalisti ne mogu da smisle Red Bul i Ditriha Matešica. U Evropi je situacija nešto drukčija. Sve je više pohvala na račun Bikova i njihovog načina poslovanja. Uostalom, priče o "plastici" postale su deplasirane.

Zašto bi Lajpcigov ulog od oko 400.000.000, koliko je koštao put ovih visina, veći problem od Pari Sen Žermenovih više od 400.000.000 datih samo za dvojicu igrača - Nejmara i Mbapea? Ili za koliko je Real pazario 2019? Za oko 355.000.000, ne zaboravite! A koliko je Mančester Siti potrošio samo na defanzivce poslednjih godina? Više od 300.000.000! Pepa Gvardiolu da ne pominjemo... Da bi napravio ovo što trenutno Siti predstavlja - a za duplo manje vremena nego što RB Lajpcig postoji spiskano je skoro MILIJARDU evra?!

RB Lajpcig spram svega toga deluje kao prilično "zdrava" priča, zar ne?

*** ŠAMPIONI PO LIGAMA - SVE KVOTE ***

Bajern do kraja: RB LAJPCIG, Union Berlin, VOLFZBURG, Bajer Leverkuzen, MAJNC, Borusija Menhengladbah, FRAJBURG, Augzburg.

RB Lajpcig do kraja: Bajern Minhen, VERDER, Hofenhajm, KELN, Štutgart, BORUSIJA DORTMUND, Volfzburg, UNION BERLIN.

Napomena: Boldovana su gostovanja



tagovi

BundesligaRB Lajpcig

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara