Emilio Izagire i Luis Garido (©Shutterstock, ©Reuters, ©AFP)
Emilio Izagire i Luis Garido (©Shutterstock, ©Reuters, ©AFP)

Clásico de las M's, Izagire i Garido

Vreme čitanja: 5min | sre. 30.12.20. | 22:55

Noćas na programu polufinalne bitke za Honduras

U toku je sama završnica Nacionalne lige Hondurasa, 55. u profesionalnoj epohi, a 72. po redu od kada je uspostavljen ligaški sistem u ovoj centralnoameričkoj državi. Kako se jedna fudbalska sezona proteže u dve kalendarske godine, ovogodišnji format Klausure prekinut je zbog pandemije virusa COVID-19, i nije nastavljen. Tako će ova 2020. godina, zvanično ostati bez zapisanog šampiona, drugi put u istoriji posle sezone 1972/73. kada je prvenstvo prekinuto zbog ogromnih ekonomskih problema u koje je zemlja skliznula.

Sezona 2020/21. startovala je formatom Apertura 26. septembra, a ako sve bude teklo po planu, drugi deo prvenstva, format Klausura, trebalo bi da se okonča sredinom jula iduće godine. Zbog uticaja pandemije koristiće se kompaktniji format. Prva faza sa 18 kola, koliko bi trebalo da ima u dvokružnom sistemu od 10 klubova na jedinstvenoj tabeli, skraćena je na 14 kola i podeljena u dve grupe sa po pet ekipa u svakoj, pri trokružnom sistemu odigravanja. Prvoplasirani iz obe grupe direktni su učesnici polufinala, a timovi koji su zauzeli 2. i 3. mesto kroz dodatnu fazu eliminacionog tipa, obezbediće polufinale.

Izabrane vesti

U poslednjih nekoliko nedelja svedoci smo sve većeg broja klasika po čitavoj Latinskoj Americi. A razlog zbog čega je to tako je vrlo jednostavan. Gotovo sve lige su završene ili se privode kraju, pa s toga ne čudi veliki broj okršaja na gradskom, regionalnom ili nacionalnom nivou između najuspešnijih klubova. Iz perioda klasika nije izostavljen ni Honduras, gde se noćas igraju prvi polufinalni dueli. Po rasporedu u La Seibi, prvi će na teren igrači Deportivo Vide i Olimpije, najtrofejnijeg kluba u zemlji. Drugi, koji je na programu nešto kasnije, tačnije dva sata posle ponoći po srednjoevropskom vremenu, odigraće se u Tegusigalpi, na najvećem stadionu u državi, Tibursio Karijas Andino, gde se sastaju Motagva i Deportivo Maraton u susretu koji je poznat i kao Clásico de las M's - Klasiko M. Razlog ovakavog naziva je više nego očigledan.

Pored Olimpije sa 31 i Real Espanjom sa 12 titula nacionalnog šampiona, obe ekipe koje formiraju drugi polufinalni par spadaju u četiri velikana fudbala u Hondurasu. Motagva je osnovana još 1928. godine, u istoriji se 19 puta upisala kao šampion, što je čini drugim najuspešnijim klubom u zemlji.

Poslednju titulu ponela je u formatu Klausura 2019. Prethodne sezone u trenutku prekida nalazili su se momci iz glavnog grada na vrhu tabele, baš kao i u sezoni 1972/73, koja je takođe obustavljena. Popularan nadimak kluba je Plavi Ciklon ili Orlovi kako još pojedini navijači vole da je nazivaju. Svog najvećeg rivala Motagva vidi u drugom prestoničkom klubu Olimpiji, sa kojom gaje veliko rivalstvo poznato kao Klasiko Kapitalino. Takođe sa njom i dele stadion Tibursio Karijas Andino, kapaciteta 35.000 mesta, koji je inače i dom nacionalne selekcije Hondurasa.

Na drugoj strani nalazi se Deportivo Maraton, klub iz San Pedro Sula, drugog po veličini grada u državi. Tim je osnovan davne 1925. godine i od samog uspostavljanja ligaškog sistema učesnik je Primere. Međutim, svoju prvu titulu osvojio je tek 1979. godine kada je u finalu nacionalnog prvenstva savladao Universidad ukupnim rezultatom 2:0 (1:0, 1:0). Mada, prvi put je bio nadomak titule pet godina ranije, kada je završio sa samo dva boda manje upravo iza Motagve. Tadašnji najbolji strelac prvenstva bio je napadač popularnih Zelenih čudovišta kako glasi nadimak kluba, Aljard Plumer sa 13 postignutih golova. Inače Aljard je bio kostarikanski fudbaler, dok je njegov sin, daleko poznatiji fudbalskoj javnosti Karlos Pavon, nekadašnji član Valjadolida, Udinezea i Napolija, odabrao da nastupa za selekciju Hondurasa, odakle potiče njegova majka.

Maraton je u dosadašnjoj istoriji devet puta krunisan za prvaka države, od toga u čak sedam navrata od ulaska u 21. vek, a čak u 15 slučajeva poneo je epitet vicešampiona. Poslednja titula za Zelene došla je u formatu Klausura 2018. godine kada su u finalu savladali upravu Motagvu, što je bio njihov četvrti međusoban sukob za prvaka države, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca sa 5:4 (dvomeč 1:1).

Nacionalni stadion u Tegusigalpi (©AFP)Nacionalni stadion u Tegusigalpi (©AFP)

Prvi direktan okršaj noćašnjih rivala u borbi za titulu dogodio se u finalu Aperture za 2001. godinu. Maraton je u prvom meču na svom Fransisko Morazon stadionu slavio sa 1:0, dok je revanš susret u Tegusigalpi pripao Motagvi sa 3:2. Pri ukupnim rezultatom 3:3, usledila je penal završnica, iz koje su uspešniji izašli Orlovi sa 5:3. Dve godine kasnije ponovo su se sastali u finalu formata Klausura za 2003. godinu, gde su u oba susreta slavili Zeleni iz San Pedra, prvi 1:0 i drugi put 3:1, osvojivši tako svoju treću titulu prvaka Hondurasa. Treći put kada su odlučivali o tituli nacionalnog šampiona sastali su se u finalu Aperture 2007, gde je opet Maraton izašao kao uspešniji iz dvomeča ukupnim skorom 2:0.

Do ovogodišnjeg polufinala Orlovi su stigli kroz doigravanje, gde su morali da kao ekipa sa druge pozicije Grupe A eliminišu Platense, trećeplasirani sastav iz suprotne grupe. Pored pobede u gostima od 4:2 u prvom meču, u revanšu je Motagva pretrpela minimalan poraz, što nije uticalo na konačan ishod dvomeča. Sa druge strane Maraton je u polufinale dospeo direktnim putem završivši kao prvoplasirana ekipa sa 24 osvojena boda u Grupi B.

Glavni adut ekipe iz San Pedra, koju predvodi naturalizovani argentinski stručnjak Ektor Vargas je visoki napadač Zelenih Bruno Volpi, koji ima odličnu saradnju sa mladim vezistom Fabijanom Arijagom. Njih dvojica su u dosadanjem delu prvenstva postigli gotovo polovinu golova svoje ekipe. Takođe, as gostiju je i nekadašnji defanzivni vezni Crvene zvezde Luis Garido, koji nije ostavio značajniji utisak na šestomesečnoj pozajmici u redovima crveno-belih tokom 2013.

U ekipi Motagve, posebnu pažnju treba obratiti na Gonzala Klusenera, koji sa osam postignutih golova trenutno deli prvo mesto na listi strelaca sa Karlosom Bernardezom iz Platensea i Dijegom Rodrigezom iz Real de Minasa, a kako su njihove ekipe eliminisane iz daljeg toka šampionata, nije nemoguće da napadač Orlova već na noćašnjem susretu preskoči zajedničku brojku. Takođe, tu je i Rubilio Kastiljo, najefikasniji igrač u istoriji kluba, a as Motagve je i legendarni levi bek Emilio Izagire, koji je dobar deo karijere proveo u Seltiku.

HONDURAS 1, PLEJ-OF - POLUFINALE (PRVI MEČEVI)

Četvrtak

00.15: (3,15) Vida (3,15) Olimpija (2,25)

02.00: (1,73) Motagva (3,50) Maraton (4,60)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

MotagvaMaraton San Pedro SulaFK MaratonEmilio IzagireLuis GaridoHonduras 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara