Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Clásico del fútbol Nicaragüense

Vreme čitanja: 5min | čet. 24.11.22. | 23:05

Malo egzotike u vreme Mundijala: Upoznajte dva najbolja kluba u Nikaragvi, Dirijanhen i Real Esteli

Veliki derbi zatvara 16. kolo Aperture u Nikaragvi. Sastaju se u noći između četvrtka i petka, od 02.00 časa po srednjoevropskom vremenu, dva najbolja tima na tabeli Dirijanhen i Real Esteli.

Susret u Dirijambi obe ekipe dočekuju sa po 31 bodom, koliko ima i trećeplasirani Fereti, samo što je njegova gol-razlika nešto slabija. Iako će do kraja ligaškog dela posle ovog ostati još dva kola, noćašnji susret neće nužno uticati na pitanje šampiona.

Izabrane vesti

Za to je „kriv“ ovakav sistem takmičenja u ovoj centralnoameričkoj državi. Naime, posle 18 kola ligaškog dela igra se plej-of, ekipe koje završe na mestima od trećeg do šestog na tabeli idu u četvrtfinale, vodeća dva tima u polufinale. Ko pobedi noćas, praktično će osigurati mesto među četiri najbolja.

02.00: (1,95) Dirijanhen (3,35) Real Esteli (3,70)

Gotovo neverovatno zvuči, da je pored Meksika, Kostarike, El Salvadora i Hondurasa, jedan od najstarijih fudbalskih ligaških takmičenja u Centralnoj Americi uspostavljen u Nikaragvi. U ovu zemlju, uglavljenu između Karipskog mora i Tihog okeana, sa nešto više od šest i po miliona stanovnika, fudbal je stigao početkom prošlog veka, tačnije 1907. godine.

Trend je ubrzo stigao i u prestonicu Managvu, a potom se proširio po čitavoj Nikaragvi. U početku, prvenstva su se održavala na lokalnom i regionalnom nivou, sve do 1933. godine kada je formirana nacionalna liga, koja je sadržala svega četiri kluba, prestonički Avaj, Sporting iz Korinta, Metropolitano iz Leona i Dirijanhen iz kolevke fudbala u ovoj zemlji, Diriambea.

Upravo je prva prekretnica ovog sporta u Nikargvi bila osnivanjem Dirijanhena 15. maja 1917.godine. Pored gore pomenutih klubova u prvom izdanju nacionalne lige, jedino je on danas aktivan. I ne samo to, popularni crno-beli ili Los Kakikes, kako glasi nadimak ovog kluba, aludirajući na poglavare plemena Taino koji su naseljavali ove krajeve, danas posle više od jednog veka postojanja, najtrofejniji je klub u državi sa 30 naslova šampiona i jedini je klub iz Nikaragve koji je uspeo da dođe u finale nekog kontinentalnog takmičenja.

Za titulu vladara kontinenta, sukobio se sa Deportivo Aguilom iz El Salvadora, u KONKAKAF kupu šampiona 1976. godine. Orlovi iz San Migela bili su nemilosrdni u finalnom dvomeču, gde su slavili ukupnim rezultatom 11:2 (6:1 i 5:1). Iz ovog tadašnjeg rezultata, a i danas, može se zaključiti da fudbal u ovoj državi, i ako zastupljen mnogo pre od pojedinih koje ih okružuju, nije dostigao zavidan nivo da se suprotstavi ostatku centralnoameričkih klubova.

Dirijanhenova najjuspešnija era bila je četrdesetih godina prošlog veka , kada su osvojili sedam naslova šampiiona, od toga čak šest uzastupnih u periodu od 1940. do 1945. godine, stvarajući time nacionalni rekord koji ni dan danas nije oboren. Naredne tri dekade nisu bile toliko uspešne po crno-bele. U trideset godina uspeli su da osvoje isti broj titula kao u najuspešnijem periodu, svega šest.

Nova epoha nastala je početkom osamdesetih kada vezuju tri titule za redom, a do kraja decenije osvajaju još dve. U čitavom ovom periodu, Dirijangen nije imao ozbiljnijeg protivnika i praktično je bio nedodirljiv u smislu broja osvojenih trofeja, ma koliko god određeni period bio razočaravajuć. Prevelike zalihe trofeja ovom klubu oduvek su davale određenu zonu komfora u odnosu na povremeni sjaj prestoničkih ekipa Deportivo Universidada ili Amerike iz Managve.

Međutim, početkom devedesetih godina, stvari na fudbalskoj sceni ove centralnoameričke države polako su počele da se menjaju. U sezoni odigranoj 1991.godine, po prvi put jedan klub sa severa zemlje poneo je naslov nacionalnog šampiona. Tada poprilično, a i danas u poređenju sa ostalima, jedan mladi klub po imenu Real Esteli, osnovan 1961. godine u istoimenom gradu, posejao je zrno rivalstva, nesluteći da će iz njega, dve decenije kasnije isklijati najmlađi nacionalni klasik u ovom delu sveta.

Osvajanjem svoje druge krune u sezoni 1998/99 godine, pa sve do danas, popularni "El Tren del Norte" - Voz sa Severa, kako glasi nadimak ovog kluba, uvek je završavao prvenstvo bar među prvih pet ekipa. Bar, jer je ulaskom u novi milenijum, neračunajući tekuću sezonu, odigrano 26 šampionata (od 2017. godine igraju se dva prvenstva godišnje), od kojih je čak njih 17 pripalo Real Estelju. U proteklih više od dvadeset godina, u pet navrata dozvolili su Dirijanhenu da odnese naslov šampiona.

Ilustracija (©AFP)Ilustracija (©AFP)

I ako su crno-beli još uvek daleko ispred po broju osvojenih šampionata sa 30, ako tim iz Estelija bude nastavio sa ovakvom progresijom, bez sumnje uzdrmaće decenijama nedodirljiv tron fudbalskog vladara. Još jedna neverovatna činjenica, koja najbolje oslikava silu koja se praktično ni odkuda pojavila sa severa i koja je prouzrokovala da i Nikaragva, pored igračkih okršaja, dobije i onaj na nacionalnom nivou. Dirijanhen je od osnivanja Real Estelija, dakle od 1961. godine, do danas osvojio 17 šampionata, dok su crveno-beli od svog prvog trofeja 1991. godine pa do danas, u vitrinu složili 18 pehara.

Gotovo da ne postoji sezona u protekle dve decenije, a da se ova dva kluba nisu našla u njihovim završnicama. Suludo bi bilo nabrajati ih sve, pa ćemo se osvrnuti samo na poslednje prvenstvo u kojem su direktno odlučivali o tituli. Prošlogodišnji format Apertura, odlučen je klasičnim dvomečom u kom je Dirijanhen, posle remija bez postignutih golova u Esteliju, slavio kod kuće minimalnim rezultatom za svoju drugu titulu u nizu. Ove sezone, niz je produžen, osvajanjem Klausure protiv prestoničkog tima Valter Fereti.

Pošto se evidencija okršaja izeđu ovih klubova vodi u poslednjih 60 godina, ne treba da čudi mali broj međusobnih duela za razilku od većine klasika u Latinskoj Americi. Tako se do danas Clásico del fútbol Nicaragüense, igrao se ukupno 128 puta, od toga Real Esteli je slavio 56 puta, dok je Dirijanhen pobedio u 27 navrata, a 45 puta susret se završio bez pobednika.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

NIKARAGVA 1 (APERTURA) – 16. KOLO

Petak

02.00: (1,95) Dirijanhen (3,35) Real Esteli (3,70)

***Kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Nikaragva 1DirijanhenReal Esteli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara