Stadion u Port Elizabetu (©Shutterstock)
Stadion u Port Elizabetu (©Shutterstock)

COSAFA kup: Dva stepenika dele Južnu Afriku od pete titule

Vreme čitanja: 2min | pet. 16.07.21. | 10:20

Domaćin turnira u petak od 17 časova igra u polufinalu sa Mozambikom. Pre toga se od 14.00 sastaju Senegal i Esvatini

Stigli smo do same završnice COSAFA kupa, takmičenja reprezentacija sa juga Afrike. Na programu su ovog petka polufinalni mečevi, od 14 časova će pobednik grupe B, Senegal, igrati protiv drugoplasiranog iz grupe A, Esvatinija. Tri sata kasnije će domaćin turnira Južna Afrika odmeriti snage sa Mozambikom.

Nekadašnji Svazilend je priredio iznenađenje i završio takmičenje ispred Zambije koju trenira srpski stručnjak Milutin Sredojević, a ključna je bila pobeda u trećem kolu sa 1:0. Esvatini je savladao još i Lesoto, izgubio je od Južne Afrike, a remizirao sa Bocvanom.

Izabrane vesti

14.00: (1,50) Senegal (3,70) Esvatini (7,00)

Senegal je takmičenje počeo porazom od Namibije, ali je posle toga pobedio Mozambik, Zimbabve i Malavi. Protiv Esvatinija je do sada igrao samo dva puta, u minulim kvalifikacijama za Kup afričkih nacija. To se završilo tako što je Senegal bio prvi u grupi sa 14 bodova, a Esvatini poslednji sa samo dva osvojena boda. Jedan od njih osvojio je baš protiv Senegala.

Domaćin COSAFA kupa, Južna Afrika, očekivano je završila takmičenje u grupi na prvoj poziciji. Samo je Sredojevićeva Zambija uspela da joj otkine bod, u poslednjem kolu su odigrali 0:0.

Sada im je u polufinalu rival Mozambik, koji se za nokaut fazu izborio u poslednjem meču u grupi, kada je iznenadio Namibiju i pobedio je sa 1:0, što je bilo dovoljno da je prestigne iako su obe ekipe imale po sedam bodova.

17.00: (1,58) Južna Afrika (3,45) Mozambik (6,25)

Južna Afrika još nije primila nijedan gol na takmičenju, postigla ih je ukupno šest. S druge strane Mozambik se pokazao kao najčvršći tim, posle četiri utakmice ima gol-razliku 3:1. Jedini pogodak dao mu je Senegal, u pobedi sa 1:0. Poslednji put su se Mozambik i Južna Afrika sastali 2016. godine, u prijateljskom meču, kada je bilo 1:1.

Južna Afrika je bila domaćin i na prethodna tri COSAFA kupa, ali nijednom to nije iskoristila da se plasira barem u polufinale. Sada je prekinula tu lošu tradiciju. Poslednju, četvrtu titulu u ovom takmičenju osvojila je 2016. godine u Namibiji.

Ostali polufinalisti nikada do sada nisu osvojili COSAFA kup. Samo je Mozambik dva puta igrao u polufinalu. Doduše, Senegal nikada do sada nije učestvovao. Ovo mu je prvi put da je dobio poziv kao gostujuća reprezentacija, pošto se on geografski ne nalazi na jugu Crnog kontinenta.

COSAFA KUP – Polufinale

Petak

14.00: (1,50) Senegal (3,70) Esvatini (7,00)

17.00: (1,58) Južna Afrika (3,45) Mozambik (6,25)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

cosafareprezentacija Južne Afrikereprezentacija Senegala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara