Memfis Depaj i Aleksandar Šćekić (Foto: AFP)
Memfis Depaj i Aleksandar Šćekić (Foto: AFP)

Crnogorcima preselo Oranje, Brozovićev volej u Bratislavi težak tri boda (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 04.09.21. | 22:51

Turska sigurna na Gibraltaru

Reprezentacija Crne Gore gostovala je u petom kolu kvalifikacija za Mundijal selekciji Holandije. Nisu se dobro proveli Sokolovi u Ajndhovenu, kako su ih Memfis Depaj i drugovi ispratili sa punom mrežom golova - 4:0 (1:0). Holanđani su tako došli do drugog mesta u Grupi G, prva je ostala Turska, koja je rutinski slavila kao gost protiv Gibraltara (3:0).

Sve postaje jasno kada se pogleda na semafor. Holandija je potpuno razbila rivala. Imali su puleni Luja van Gala 69 odsto vremena loptu u nogama, uputili čak 28 udaraca ka golu talentovanog Matije Šarkića, koji je i najzaslužniji što Crnogorci nisu doživeli pravu katastrofu. Vadio je četiri puta loptu iz mreže golman Birmingema, ali je upisao i osam interevencija.

Izabrane vesti

Držali su se izabranici Miodraga Radulovića sve do 38. minuta. Omogućio je Dušan Lagator selekciji Oranja da stigne do prednosti - skrivio je penal. Sudija je pokazao na kreč, a odgovornost je preuzeo novi fudbaler Barselone Memfis Depaj. Bio je siguran.

Otišlo se na odmor, a bilo je jasno da nas u nastavku čeka lavina golova. Nažalost po goste i preostala tri su odsela u njihovoj mreži. Nisu pomogle ni izmene, pošto je Depaj u 62. minutu udvostručio prednost Holanđana. Pokupio je jedan odbitak i tukao u bliži ugao gola Crne Gore, čini se da je Šarkić mogao bolje da interveniše.

Samo sedam minuta trebalo je Vajnaldumu da uveća prednost domaćeg sastava. Pobegao je odbrani Crne Gore, prihvatio pas Berhajsa i rutinski povisio na 3:0. Pobedu je sjajnim golom ulepšao mladi Kodi Gakpo, sjajnim udarcem sa ivice kaznenog prostora.

Turci su bili veliki favorit na Gibraltaru, ali im je trebalo 54. minuta da probiju led. Prethodno je Enes Unal promašio penal već u četvrtom minutu. Da je pogodio, verovatno bi videli daleko veći broj golova u mreži domaćina.

Tek posle devet minuta igre u drugom delu pao je kamen sa srca gostima, rezervista Dervišoglu je doneo prednost. Samo 11 minuta kasnije Hakan Čalhanoglu je duplira, da bi konačan rezultat u smiraj susreta postavio Kenan Karaman. Pogotkom u 83. minutu otklonio je sve dileme.

Hrvatska je upisala važan trijumf u okviru Grupe H. Slavila je kao gost protiv Slovačke i izjednačila se sa Rusijom u borbi za direktan plasman na Mundijal - 1:0 (0:0).

Iako nije bilo puno izglednih prilika, meč u Bratislavi je bio prilično interesantan. Problem je na obe strane bila egzekucija. Na kraju je put do mreže uspeo da pronađe Marcelo Brozović, koji je pogotkom u 86. minutu doneo Vatrenima tri zlata vredna boda.

Prihvatio je vezista milanskog Intera jedan odbitak na ivici kaznenog prostora, nije časio časa, raspalio je po lopti i poslao je u dalji ugao protivničkog gola. Iskusni Martin Dubravka je ostao nemoćan, te je samo pogledom ispratio kako lopta odseda u mreži.


KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO - 5. KOLO

Subota

Grupa G

Letonija - Norveška 0:2 (0:1)

/Haland 20, Eljonusi 66/

Gibraltar - Turska 0:3 (0:0)

/Dervišoglu 54, Čalhanoglu 65, Karaman 83/

Holandija - Crna Gora 4:0 (1:0)

/Depaj 38p, 62, Vajnaldum 70, Gakpo 76/

Grupa H

Kipar - Rusija 0:2 (0:1)

/Jerohin 6, Žemaletdinov 55/

Slovenija - Malta 1:0 (1:0)

/Lovrić 45p/

Slovačka - Hrvatska 0:1 (0:0)

/Brozović 86/



tagovi

Crna GoraHolandijaTurskaGibraltarSlovačkaHrvatskakvalifikacije za svetsko prvenstvoKatar2022Memfis Depaj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara