Erik Dejvis, levi bek Strede (Foto: AFP)
Erik Dejvis, levi bek Strede (Foto: AFP)

DAC Dunajska Streda: Slovačka verzija TSC-a, Bernd Štork veza sa Partizanom, sve imaju osim rezultata

Vreme čitanja: 5min | čet. 17.06.21. | 11:51

„Dobili smo najtežeg protivnika“, poručuju rivali crno-belih

Rekli su iz Partizana da su dobili najtežeg mogućeg rivala na žrebu za 2. kolo kvalifikacija za Ligu Konferencija, a isto su odgovorili i iz tabora DAC Dunajske Strede. Ja tebi vojvodo, ti meni serdare... Mada, u pravu su i jedni i drugi.

Dok je Partizan bio klub sa najjačim koeficijentom među nosiocima, DAC je bio po bodovima najsnažniji među nepovlašćenim ekipama. Kuglice su im se sudarile, te će mečevi 22. jula u Beogradu i 29. u Dunajskoj Stredi odlučiti ko će u treću rundu kvalifikacija.

Izabrane vesti

Slovaci priznaju da je srpski predstavnik favorit na papiru.

Partizan je najjači mogući protivnik. Ne preostaje nam ništa nego da se spremamo za utakmice najbolje što možemo i da se borimo. Partizan je favorit, ali verujem da ćemo biti spremni za borbu. Radili smo naporno tokom cele sezone da bismo izborili izlaz u Evropu. Znamo da je Partizan gotovo redovan u grupnoj fazi međunarodnih kupova i da ima nekoliko odličnih igrača u timu“, rekao je kapiten Dominik Kružljak za klupski sajt.

Iako nisu nikada igrali jedni protiv drugih, postoji nekoliko spona između Partizana i DAC Strede. Recimo, sadašnji desni bek crno-belih Marko Živković je nosio dres slovačkog kluba od 2016. do 2018. godine i skupio je 60 nastupa. I Dušan Lalatović, štoper koji je pod ugovorom sa Partizanom, a nije dosad odigrao nijedan meč za prvi tim, došao je u Humsku upravo iz Strede. Ni u njoj se nije proslavio, bio je šest meseci u klubu i skupio dva nastupa.

Član Dunajske Strede, isto kratko, samo šest meseci, bio je Samir Nurković, dete Partizana, koji je danas slavno ime južnoafričkog fudbala, trese mreže u dresu Kajzer Čifsa.

Još jedna bitna karika, „najnovija“ u odnosu na pomenute je – Bernd Štork. Pasioniranim navijačima Partizana verovatno zazvoni negde alarm kada se pomene ime tog čoveka. U pitanju je nekadašnji pomoćni trener Jirgena Rebera iz perioda kada je plavokosi Nemac bio šef struke beogradskih crno-belih. Malo ko bi pomislio da će tihi stručnjak, koji se tada još tokom celog mandata u Humskoj kretao uz pomoć štapa zbog neke povrede, kasnije napraviti sasvim finu samostalnu karijeru.

Štork je bio selektor Mađarske koju je odveo na Evropsko prvenstvo 2016. godine i za to je dobio državno odlikovanje, potom je pretprošle sezone spasao Serkl Briž ispadanja iz prve lige Belgije, a u prethodnoj takmičarskoj godini je vodio Dunajsku Stredu, iz koje je otišao pred kraj šampionata zbog slabijih rezultata u prolećnom delu prvenstva.

Dunajska Streda je ligu završila na drugom mestu sa deset bodova manje od šampiona Slovana. Međutim, tim je već od tada pretrpeo nekoliko promena. Otišao je napadač Erik Ramirez u ruski Rubin u transferu vrednom 3.000.000 evra, što je ujedno najveća prodaja u klupskoj istoriji. Iz Strede je otišao i standardni štoper Janik Miler, koji je posle 32 odigrane utakmice prešao u redove nemačkog Darmštata kao slobodan igrač. Što se tiče novajlija, za sada ih nema. Samo nekoliko povratnika sa pozajmica.

Interesantno je da je trenutno na pipremama tima samo 16 igrača plus četvorica golmana, jer ima povređenih, a Adraš Šefer je na Evropskom prvenstvu u sastavu reprezentacije Mađarske, dok Erik Dejvis sa Panamom igra kvalifikacije za Mundijal. Dejvis je inače najbolji asistent ekipe, saigračima je „namestio“ deset golova u prethodnoj sezoni. Njih dvojica će se naknadno priključiti pripremama, kada završe obaveze u reprezentacijama.

Kada su ključni igrači Dunajske Strede u pitanju, osim pomenutih Ramireza i Milera, koji su otišli, u prvom planu su Žolt Kalmar, ofanzivni vezista, povremeni mađarski reprezentativac, koji nije dobio na kraju poziv za Evropsko prvenstvo. Iako je suštinski vezista, bio je prošle sezone drugi strelac lige sa 12 golova. Pri vrhu liste strelaca bio je i Hrvat Marko Divković, koji je postigao 15 pogodaka u ligi i Kupu, uz osam asistencija, a sprema se za petu sezonu u dresu slovačkog kluba, u kojem je rođeni Vinkovčanin praktično i počeo seniorsku karijeru.

Pažnju zavređuje još jedan hrvatski fudbaler. Andrija Balić je prošle sezone doveden iz Udinezea i opravdao je 350.000 evra uloženih u njegovo dovođenje, pošto je sezonu završio sa učinkom od osam golova i pet asistencija.

Nezamenjivi deo startne postave je štoper Dominik Kružljak, koji je, uz golmana Martina Jedličku, odigrao najviše minuta u prethodnoj takmičarskoj godini.

Posle odlaska Bernda Štorka tim je preuzeo Antal Nemet, koji će biti na klupi i protiv Partizana. On forsira formaciju 4-3-3, a poslednji meč, koji je Dunajska Streda dobila protiv Spartaka iz Trnave (2:0) igrao je sastav:

Šaraz (Jedlička povređen) – Zomar, Kružljak, Beskorovajni, Dejvis – Ndžai, Šefer, Balić – Divković, Andžuana, Taivo.

Sastav, ipak, nije reprezentativan, pošto je prvenstvo već bilo rešeno, pa je šansu dobilo nekoliko mlađih igrača. Među njima je i Saine Ndžai, momak od 19 godina, koji iako deli isto prezime i korene (Gambija), navodno nema rodbinske veze sa Musom Ndžaijem, nekadašnjim spektakularnim promašajem Partizana.

Ako se malo odmaknemo od terena i zađemo u administraciju, dolazimo do utiska da je Dunajska Streda slovačka verzija našeg TSC-a. Ili obrnuto. Oba kluba imaju pomoć mađarske vlade, a Streda je tokom cele svoje istorije bila naslonjena na Mađarsku, imala je česta gostovanja u Budimpešti, uostalom i osnivači su bili poreklom iz naše susedne zemlje: predsednik Ferenc Vermeš, potpredsednici Ajad Nađ i Šic Aladar, sekretar Lajoš Rajhel...

DAC Streda je uz pomoć mađarske vlade uredila nov stadion, koji sada izgleda potpuno moderno i može da primi 12.000 gledalaca, što je sve nama poznata putanja kojom prolazi TSC, koji takođe privodi kraju radove na svom stadionu u Bačkoj Topoli.

Suštinski gledano, Dunajska Streda se polako postavlja kao jedan od vodećih klubova u Slovačkoj: ima infrasrukturu, ima novac, počela je da ostvaruje i dobre izlazne transfere, samo u poslednje dve godine inkasirala je više od 8.000.000 evra. Jedino što joj nedostaju su – uspesi.

U poslednje četiri sezone dva puta je bila druga, dva puta treća, a u Kupu je samo jednom stigla do polufinala. Na evropskoj sceni je takođe bez rezultata vrednih pomena, ovo će joj biti sedma sezona na međunarodnoj sceni, a najdalje je otišla u prethodnoj: prvo je eliminisala islandski Hafnarfjerdur sa 2:0 u gostima, pa je kod kuće prošla češki Jablonec na produžetke (5:3, 3:3), da bi potom doživela potpunu katastrofu od austrijskog LASK-a: bilo je 7:0 u Lincu!

Sve kad se sabere, Partizan u dvomeč ulazi kao favorit i sa dobrim rezultatom u prvom meču u Humskoj imao bi otvoren put ka trećem kolu. Ali, poslovičnog opreza mora da bude. Koga jednom Artmedija ujede, svakog Slovaka mora da se boji...


tagovi

Dunajska StredaFK PartizanLiga konferencije

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara