Stefan Leković (©Starsport)
Stefan Leković (©Starsport)

Daleko je jun 2024: Dragović do tada Zvezdi može da donese minimum 12.000.000 evra

Vreme čitanja: 4min | sre. 08.03.23. | 12:45

Povod je premijerni nastup Stefana Lekovića u startnoj postavi

Prvi, verovatno i poslednji trening za Ligu šampiona, u okviru Mozzart Bet Superlige Crvena zvezda je imala na gostovanju TSC-u Bačkoj Topoli. Ne pamti se kada je jedan tim na tako okrutan način, posebno u prvom poluvremenu, petostrukog uzastopnog prvaka Srbije spustio u nisku zonu, pucao sa svih strana, stalno pravio višak i terao ga da igra u tranziciji. Baš takva slika očekuje se u Ligi šampiona.

I sam trener Crvene zvezde Miloš Milojević složio se da njegov tim kolektivno izgleda mnogo slabije imajući u vidu zbir individulanih kvaliteta momaka sa platnog spiska kluba sa Marakane. Na kraju je odlučio Aleksandar Pešić i dodiri klase Aleksandra Kataija koji je ulaskom na teren jednostavnim rešenjima počeo da rastura presing i sinhornizovanost ekipe Žarka Lazetića. Da je on igrao od početka verovatno bi sve to izgledalo drugačije...

Izabrane vesti

Viđena je još jedna jako bitna, za navijače Crvene zvezde možda i najbitnija stvar u Bačkoj Topoli. Veliki dan u karijeri mladi štoper Crvene zvezde Stefan Leković nadogradio je čišćenjem šuta Aranđela Stojkovića sa gol-linije. Bila je to reakcija ekvivalentna postignutom golu, mada je momak rođen 2004. godine pre tog detalja pošteno patio. Ne treba mu ni zameriti, jer je Žarko Lazetić hteo da ekspolatiše njegovo neiskustvo i neuigranost sa Aleksom Vigom, pridodavajući Đakovca na tom boku i stalno praveći trouglove u toj zoni. Uspeo je čak TSC u toj nameri, i da pored sebe nije imao štopera klase Aleksandra Dragovića prvi start u startnoj postavi Stefana Lekovića mogao je da bude traumatičan. Bio je bivši reprezentativac Austrije i drugi centralni bek i bebisiter mlađem saigraču, pokušavajući da ga oslobodi presinga domaih igrača u prvom poluvremenu.

Kako je vreme prolazilo, tako je Stefan Leković rastao kao kvasac, odigravao i levom nogom unapred, iako je kod pogotka Petra Ratkova zakasnio pola koraka da napravi ofsajd zamku. Kada se podvuče crta bio je, primera radi, mnogo bolji nego Strahinja Eraković na početku svog mandata u seniorskom timu, iako je popularni Čupa bio „šaltan“ sa jednog na drugi bok, pa u centralu kada se za to steknu uslovi.

Sada Stefan Leković ima čistu situaciju ispred sebe, na klubu je da mu obezbedi zicer poziciju da ima uspon sličan Strahinji Erakoviću. A prvi i jedini uslov je Aleksandar Dragović.

Kada je potpisivao ugovor sa Crvenom zvezdom, koji važi do juna 2024. godine, Srbin iz Beča je imao džentlmenski dogovor sa čelnicima crveno-belih da ga puste u slučaju dobre ponude. Posebno, što je došao na Marakanu kao slobodan igrač, ignorišući znatno bolje ponude iz Rusije i Turske. Ove zime je bio na ivici, psihološki zasićen, emotivno čak i slomljen u pojedinim delovima, vapio je za novim izazovom, jer je obrnuo krug na Marakani. Čak je u jednom trenutku ultimativno zahtevao da ga klub pusti u finansijsku razorenu Sampdoriju, gde ga je čekao emotivni susret sa Dejanom Stankovićem. Na kraju je imao i avionsku kartu u džepu, ali je posle nekoliko razgovora sa klupskim čelnicima odlučio da ostane u Ljutice Bogdana. I pokuša sebe da natera da mu se ponovo igra fudbal. Možda je svemu tome doprinelo što je Dragović dobio i radosne SMS poruke iz banke...

DŽENTLMENSTVO JE U FUDBALU NEPOTREBNA KATEGORIJA

Sigurni smo da će na leto ponovo biti priča o džentlmenstvu, dogovoru između Crvene zvezde i Aleksandra Dragovića koji ne sadrži izlazne klauzule... Biće onih koji će hteti Aleksandra Dragovića, ali koliko to nemoralno zvučalo - džentlmenstvo je precenjena i nepotrebna kategorija u savremenom fudbalu. Samo rezultat i interes kluba.

Interes Crvene zvezde je prilično jasan. Kao jedan od kapitena tima Aleksandar Dragović može da postane Zvezdina kovnica novca. Pod pretpostavkom da će Strahinja Eraković otići na leto, tinejdžer Stefan Leković bi do juna 2024. godine, morao da ima pored sebe tutora kao što je Dragović.

Na čelnicima Crvene zvezde je da tog učitelja odbrane drže motivisanim i mobilnim, kakav je bio na poslednja dva meča. Mada taj poduhvat ne zavisi isključivo od njih, pošto je posle perioda dominacije većinu mečeva u Mozzart Bet Superligi Aleksandar Dragović počeo da gleda kao na treninge srednjeg intenziteta. Njegova klasa je u domaćem ataru nedokučiva za većinu napadača protivničkih klubova. Dovoljno velika da posle Strahinje Erakovića projektuje Stefana Lekovića kao kandidata za ozbiljnu prodaju. A ta dva posla Crvenoj zvezdi mogu zbirno da donesu najmanje 12.000.000 evra.


tagovi

FK Crvena zvezdaStefan LekovićAleksandar Dragović

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara