Ilustracija (©FK Sarajevo, ©Damir Hajdarbasic/FK Željezničar, ©FK Velež, ©HŠK Zrinjski)
Ilustracija (©FK Sarajevo, ©Damir Hajdarbasic/FK Željezničar, ©FK Velež, ©HŠK Zrinjski)

Dan derbija bez publike u BiH: Sarajevski i mostarski okršaji pred praznim tribinama

Vreme čitanja: 7min | sre. 08.03.23. | 09:17

Čemu najiščekivaniji susreti bez navijača?

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Iz sezone u sezonu javnost u Bosni i Hercegovini sa nestrpljenjem iščekuje najveće derbije. Sarajevski i mostarski. Takve utakmice sa sobom uvek nose ogromno interesovanje, bez obzira na pozicije na tabeli, forme, statistike… Jednostavno, dvoboji između Sarajeva i Željezničara, te Veleža i Zrinjskog, sami po sebi su mamac za publiku, ali je u BiH došlo neko čudno vreme da se takve utakmice igraju pred praznim tribinama.

Izabrane vesti

Ova izuzetno čudna sezona će ostati upamćena po specifičnim okolnostima koje su je pratile. Renoviranje terena, zamenski stadioni, odlaganje utakmica… I to i dalje traje… Upravo je to razlog što će se sarajevski derbi igrati na neutralnom terenu, bez prisustva gledalaca i u specifičnom terminu, dok će Velež i Zrinjski imati odlične uslove, ali bez podrške sa tribina.

SARAJEVO – ŽELJEZNIČAR (13.00)

Od kraja prošle polusezone Sarajevo je primorano da igra na drugim stadionima, pošto se na Asim Ferhatović Hase postavlja hibridna trava. Iako se mislilo da će do početka prolećnog dela sve biti sređeno, nažalost još nije tako. Zbog toga će Sarajevo gradski derbi sa Željezničarom (148. večiti derbi) morati da igra na terenu Trening kampa Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici. Bez prisustva navijača. I to u dnevnom terminu. Čudno, ali istinito. Ipak, tako je kako je. Moraju se večiti rivali pomiriti sa činjenicom da će ovaj derbi na prvi pogled ličiti na prijateljsku utakmicu omladinskih timova, a ne na utakmicu u kojoj se živi za pobedu. Uslovi i ove pomenute specifične okolnosti su sigurno tužna uvertira za najveću utakmicu BiH fudbala, ali nije nemoguće da igra i jednih i drugih nadomesti sve ove propratne nedostatke.

13.00: (2,10) Sarajevo (3,25) Željezničar (3,70)

Sarajevo je tokom zime doživelo potpuni remont. Osim promene trenera i dolaska Mirze Varešanovića na mesto šefa stručnog štaba, bordo dres zadužilo je još devet fudbalera. Dakle, broj koji nije zanemarljiv pa se može reći da sa potpuno novim timom Sarajevo ide u nastavak sezone. Nije dobro krenulo u prvom kolu nastavka. Domaću utakmicu bordo tim je igrao na stadionu Rođeni, gde je gostovao Zrinjski, koji je bukvalno ogolio sve nedostatke rivala i pokazao da za stručni štab Sarajeva ima još mnogo posla. I čini se kao da je taj poraz dobro i došao, jer je za vikend bordo tim pružio odličnu partiju na gostovanju kod Širokog i upisavši pobedu rezultatom (1:3). Trijumf koji je doneo mnogo samopouzdanja u svlačionicu i napumpao optimizam pred večiti derbi. Kao da je ogroman teret pao sa leđa svih u klubu, što će svakako biti još jedan značajan faktor pred ovu utakmicu.

I ptice na grani znaju da u ovakvim utakmicama sve forme, statistike, parametri padaju u vodu, jer je motiv sam po sebi ogroman, ali ako se gleda tabela, i jednima i drugima bodovi su potrebni. Sarajevo je trenutno na šestom mestu sa 28 bodova, pet manje od današnjeg rivala na četvrtoj poziciji. I jednima i drugima cilj je Evropa, s tim što Željezničar ima šanse i kroz Kup, pa će Sarajevo to pokušati preko prvenstva. Iz tog razloga, bodovi su im danas prijeko potrebni. Velikom broju igrača koji su zimus stigli u klub, biće potrebno da se razigraju. Ipak, utakmica iz prethodnog kola pokazala je da se neki od njih već polako uklapaju u taktičke zamisli novog šefa struke što svakako raduje sve pristalice bordo tabora.

Što se tiče derbija, znamo da je to specifična utakmica i znamo koliko znači. Stanje na tabeli i forma igrača ne govori ništa. Moramo dati zadnji atom snage, imati veliku želju. Imamo dobru situaciju, ulazimo puni samopouzdanja, ulazimo u utakmicu nakon pobede u Širokom Brijegu“, rekao je Mirza Varešanović, trener Sarajeva i osvrnuo se na situaciju sa neutralnim terenom.

Besmisleno, ali to su odluke organa Saveza. Utakmica u Širokom Brijegu je pokazala koliko je bitno kada imate navijače. Igrači su pokazali da su željni podrške, nadam se da će naredne utakmice biti otvorene za publiku“, jasan je Varešanović.

MULALIĆ ŽELJINO NAJJAČE ORUŽJE

Kad god je sedeo na trenerskoj klupi Željezničara, Edis Mulalić nije izgubio gradski derbi. Pod njegovom komandom Željezničar se radovao tri puta, dok je u dva navrata bilo nerešeno. Dakle, upravo je temperamentni stručnjak najjače oružje Plavih sa Grbavice, pa će biti zanimljivo videti da li će uspeti nastaviti svoj uspešan niz. Željo je trenutno četvrti na tabeli i može biti zadovoljan raspletom situacije, budući da su i nadomak plasmana u polufinale Kupa BiH, te na dva fronta uspevaju napasti svoj primarni cilj. Plasman u Evropu. Ovog proleća, Željo je odigrao četiri utakmice. Upisali su tri pobede (Leotar 2:1, Zvijezda 2:1 i Sloboda 1:0), sve tri na domaćem terenu, dok su kao gosti poraženi u Konjicu od Igmana 3:1. Međutim, taj poraz nije ostavio veliki trag, pa se u dobrom raspoloženju dočekuje današnji derbi.

Stručni štab raduje činjenica da će na raspolaganju Semir Štilić i Armin Hodžić, koji su zbog povreda propustili prethodnu utakmicu, ali su stigli novi problemi sa povređenim igračima.

Čeka nas teška utakmica i znamo da je Sarajevo u prelaznom roku stvarno puno uložilo u tim. Imaju skup vrlo dobrih pojedinaca. Ima tu znanja i dosta brzine, ali opet smo mi njih pratili kao što su sigurno i oni nas i opet vidimo svoju šasnu. Pokušaćemo da ih iskoristimo i da budemo na nivou koji će nam doneti najbolje“, kazao je Edis Mulalić, dodavši:

Imamo problema oko sastava. Imamo dva-tri rovita igrača, ali opet se nadamo da će barem jedan biti u mogućnosti da krene od starta. Nadamo se najboljem“, završio je Mulalić.

Zanimljivo je da će ovo biti peti gradski derbi bez prisustva publike, ali i drugi na neutralnom terenu. U dosadašnjih 147 odigranih derbija Plavi su uspešniji i imaju 46 pobeda. Sarajevo je slavilo 44 puta, dok je 57 susreta završeno bez pobednika.

VELEŽ – ZRINJSKI (18.00)

Velež je jedan od retkih klubova koji su završili renoviranje terena, pa su utakmice na stadionu Rođeni zaista fantastične za gledati. Uslovi na mostarskom derbiju će biti dijametralno suprotni onima iz Zenice, ali će takođe imati problem sa prisustvom navijača. Naime, Fudbalski savez je zabranio dolazak gostujućih navijača tako da popularni Ultrasi neće imati dozvolu ući na stadion. Zbog toga su i pristalice domaćih, „Red army“, najavili bojkot zbog pomenutih sankcija za gostujuće navijače, pa će i ovaj duel biti hendikepiran nedolaskom navijača.

18.00: (3,30) Velež (3,05) Zrinjski (2,20)

Duel mostarskih rivala sam po sebi uvek nosi veliku težinu. Utakmica u kojoj nema izrazitog favorita bez obzira na formu. Tako će biti i sada. Sa jedne strane osvajač Kupa, a sa druge strane osvajač Premijer lige. Okršaj dve ekipe koje su u najboljoj prolećnoj formi. Velež je u tri utakmice upisao isto toliko pobeda i to bez primljenog gola. Očigledno je da novi trener Nedim Jusufbegović radi odličan posao, te je Velež sada u igri na dva fronta. U prvenstvu su peti sa 30 bodova, dok su u Kupu jednom nogom zakoračili u polufinale i hitaju ka odbrani titule. Definitivno, sve navedeno je upumpalo samopouzdanje u svlačionicu i donelo potrebni optimizam pred utakmicu sa velikim rivalom.

Poznato je da i jedni i drugi vole da igraju fudbal, pa je za očekivati jednu lepu fudbalsku predstavu u kojoj će motiv biti ogroman.

Definitivno ulazimo u utakmicu u dobrom raspoloženju nakon ovih sjajnih rezultata. Što se tiče igrača, nadamo se da će biti dobra atmosfera i da ćemo biti dostojni derbija. Imamo respekt prema protivniku. Što se tiče ekipe, imamo kartoniranih igrača i povreda, tako da nećemo moći izvesti sastav koji bi mogao odgovoriti na sve varijante protiv ovog protivnika. Kadar koji je tu siguran sam da će dati sve od sebe. O motivu neću ni da pričam. Nadam se i očekujem da odigramo dobru utakmicu", rekao je trener Veleža i dodao.

O protivniku, sigurno je to najbolja ekipa u Premijer ligi. Kolega Jakirović je napravio sjajnu ekipu, sa novim trenerom, gospodinom Rendulićem su nastavili na tom putu. Jedna ekipa koja je dobro vođena, imaju glavu i rep i znaju šta hoće u svakom trenutku", rekao je Nedim Jusufbegović, trener mostarskih Rođenih.

RENDULIĆ NASTAVIO GDE JE JAKIROVIĆ STAO

Ako je neko pomislio da će Zrinjski pasti posle odlaska Sergeja Jakirovića, grdno se prevario. Novi trener Krunoslav Rendulić je samo pokazao da se odlično uklopio u slagalicu, koju je pravio njegov prethodnik, a on samo usavršio taj mozaik. Ove zime Zrinjski je odigrao četiri utakmice, upisao isto toliko pobeda uz impresivnu gol razliku 14:1. Kada se tome doda da je u svim prijateljskim utakmicama otkako je stigao u klub, hrvatski stručnjak upisao sedam pobeda, onda je zaista jasno da će Zrinjskom teško ko pomrsiti račune u pohodu na odbranu šampionske titule. Trenutno su ubedljivo prvi sa devet bodova više u odnosu na Široki brijeg, ali i utakmicom manje, pa će se eventualnom pobedom nad Veležom, ta bodovna prednost povećati na 12, što bi svakako bilo jako teško za stići u poslednjoj trećini sezone.

Bez obzira na dobre rezultate, šef strućnog štaba Zrinjskog Krunoslav Rendulić svestan je da su gradski derbiji uvek posebni, a za njega će ovo biti debitantski mostarski okršaj.

Oseti se atmosfera i u gradu i u timu. Ovo je specifična utakmica. U ovim utakmicama favorit ne postoji. Velež ovog proleća igra izuzetno dobro i uz nas su najbolji u dosadašnjem delu polusezone. Čeka nas zahtevna utakmica. Uveren sam da ćemo gledati dobru utakmicu“, rekao je Rendulić.

Predstojeći derbi 43. je u novijoj istoriji mostarskih rivala. Prvi put posle obnove rada Zrinjskog igrali su pre 23 godine u Sarajevu, a poslednji gradski derbi igran je u oktobru prošle godine i pripao je Zrinjskom. I u ukupnom skoru Zrinjski je uspešniji sa 22 trijumfa naspram Veležovih 12.

BIH 1 - ZAOSTALI DUELI 17. I 18. KOLA

Sreda

13.00: (2,10) Sarajevo (3,25) Željezničar (3,70)

18.00: (3,30) Velež (3,05) Zrinjski (2,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ex-Yu fudbalEX-YU ligeBiH 1SarajevoŽeljezničarVeležZrinjski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara