Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Defensi i Hustisiji se crta polufinalne, Botafogo daje prioritet osvajanju Serije A

Vreme čitanja: 5min | sre. 30.08.23. | 22:15

Prvi meč u Brazilu završen 1:1, pa su Jastrebovi favoriti da kod kuće pobedom dođu u završnicu Kopa Sudamerikane

Stadion Florensio Sola, u južnom delu Buenos Ajresa, izabran je za revanš utakmicu četvrtfinala Kopa Sudamerikane između Defense i Hustisije i Botafoga. Razlog tome je nedostatak minimalnog kapaciteta na stadionu Norberto Tito Tomagheljo, koji zahteva CONMEBOL za ovu fazu takmičenja. Prvi sukob između ovih timova, održan na stadionu Nilton Santos, kulminirao je nerešenim rezultatom 1:1, čime je odluka prebačena na teritoriju Argentine. U slučaju nove ravnopravnosti, prolazak među četiri najbolja će se vršiti kroz kaznene udarce, a pobednik iz ovog duela, suočiće se sa boljim iz okršaja između Sao Paula i LDU Kita.

Taktička analiza prvog susreta otkriva da je Defensa i Hustisija igrala na remi. Težnja za nerešenim rezultatom bila je evidentna, ali suočeni sa rezultatskim zaostatkom početkom prvog dela igre, argentinski tim je korigovao plan igre i u 78. minutu došao do izjednačenja. Sada, suočeni sa perspektivom odlučujuće utakmice, Defensa i Hustisija se nalazi u privilegovanoj poziciji, sa prednošću domaćeg terena.

Izabrane vesti

Situacija sa kojom se suočava trener Hulio Vakari jeste izostanak levog beka Aleksisa Sota zbog slomljenog nosa do kojeg je došlo u prvom okršaju. Ova povreda ugrožava učešće igrača u budućim angažmanima, uključujući i Kopa Sudamerikanu, Liga kup AFA i Kup Argentine. Očekuje se da će ostati van terena još najmanje dve nedelje. Gabrijel Alanis je dugotrajno odsutan sa povredom mišića, dok se Nikolas Tripičio nada da će zaigrati u prvih 11, zbog postignutog gola prvom meči u ulasku sa klupe za rezerve. Defanzivac Rafael da Silva zadobio je povredu kolena i prognoze su da će biti isključen do kraja ovogodišnje kampanje. Tim obično usvaja početnu taktičku formaciju 4-3-3.

Iako Defensa nije bila u najboljem izdanju u poslednje vreme, ima prilično dobar učinak protiv brazilskih protivnika, pošto su nekoliko njih srušili na putu do titule u ovom takmičenju 2020. godine. Jastrebovi su se vratili obavezama u nacionalnom prvenstvenu tokom vikenda i remizirali u meču bez golova protiv Platensea na gostovanju, iako su imali dosta sreće što su došli do boda jer su njihovi protivnici dominirali utakmicom, ali nisu mogli da nađu put do mreže Kristofera Fijermarina uprkos tome što su uputili čak 22 udarca na gol. Opet, treba naglasiti i to da su samo dvojica od izabranih igrača u startnoj postavi protiv Botafoga počeli su meč u nedelju protiv Platensea.

23.55: (2,35) Defensa i Hustisija (3,00) Botafogo (3,40)

Nakon što su u prvom meču grupne faze ovog takmičenja doživeli poraz od Miljonariosa sa 3:0 u gostima, ekipa Hulija Vakarija zabeležila je šest uzastopnih trijumfa, uključujući i ukupnu pobedu od 3:1 nad Emelekom u osmini finala. Odbrana je bila na visokom nivou kada su u pitanju bili dueli na svom terenu, pobedivši u svakom od četiri meča, postigavši dva ili više golova u tri navrata, dok su takođe neporaženi kod kuće u poslednjih 13 mečeva u svim takmičenjima uz deset pobeda i tri remija. Međutim, iako su favoriti u ovom meču, domaćini poznaju ofanzivnu moć koju njihovi protivnici poseduju i moraće da se postaraju da ne prime prvi gol kao prošle nedelje.

Botafogo je, sa druge strane, postavio osvajanje titule brazilske Serije A kao prioritet i u dosadašnjem toku Kopa Sudamerikane uglavnom je koristio timove pune rezervi. Stoga, iako je ulog sada mnogo ozbiljniji, ipak ne bi trebalo očekivati da će u redovima velikana iz Rija doći do taktičkih promena. Pošto je u prvom meču protiv Defense i Hustisije izveo samo tri igrača sa startnim statusom, Botafogo je u sukobu sa Bahijom u nedelju, 27. avgusta izveo najjači raspoloživi sastav, što je rezultiralo ubedljivom pobedom od 3:0. Ovim je njihov neporaženi niz produžen na 19 mečeva u svim takmičenjima. Taj rezultat im je takođe omogućio da zadrže 11 bodova prednosti u odnosu na Palmeiras na tabeli Serije A, i sada imaju 51 osvojen bod posle 21 odigranog meča i za sada sve ukazuje na to da će na kraju sezone postati šampioni Brazila, posle više od dve i po decenije čekanja.

Ekipa Bruna Laža je bila neporažena u grupnoj fazi ovog takmičenja, iako njihov učinak nije bio tako impresivan, sa dve pobede i četiri remija, zbog čega su završili iza ekvadorskog LDU Kita u Grupi A. Ipak, našli su način da odrade dosadašnji posao u ovom takmičenju, što su pokazali u predhodnoj eliminacionoj rundi kada su poveli sa 2:1 u prvom meču protiv paragvajskog Gvaranija, a zatim odigrali nerešeno bez golova nedelju dana kasnije, obezbedivši tako svoje mesto u najboljih osam. Fogao je još u sezoni 2019. savladao ovog protivnika, što mu daje za pravo da veruje da i ovoga puta može da dođe do pobede, što će samo po sebi biti uspeh, s obzirom da su u poslednja dva puta u ovom kolu ispali iz takmičenja.

Motivacija Botafoga za drugi meč je jasno usmerena na poteru za pobedom. Međutim, ovoj odlučnosti se suprotstavljaju opipljivi izazovi, posebno kada se uzme u obzir utakmica odigrana na svom terenu, u kojoj im je pobeda izmakla iz ruku. Sada će se Botafogo suočiti sa jednako ili čak težim zadatkom u Argentini, gde se prepreke samo množe. Trener Bruno Laž je zauzeo strateški pristup za Kopa Sudamerikanu koristeći rezervne igrače, a ne prvi tim. Ova taktika ima za cilj da sačuva fizičku kondiciju glavnih igrača za Seriju A. Međutim, suprotstavljanje Defensi sa ovim alternativnim timom je značajan izazov s obzirom na sposobnosti protivnika. Zbog ove situacije trener gostiju predviđa izvesne poteškoće na putu do polufinala i trebalo bi da koristi formaciju 4-2-3-1.

Pošto su prošle nedelje postigli željeno izjednačenje u gostima, Defensa i Hustisija će sada nastojati da maksimalno iskoristi prednost domaćeg terena. Argentinci će gotovo sigurno zauzeti agresivniji stav. Ovo će timu iz Rija, čak i sa rezervnim timom, ponuditi priliku da pribegne kontranapadima, njegovom najopasnijem oružju.

---------

Zaroni u svet Mundobasketa, rešavaj izazzove svakog dana i osvoji deo od 200.000 dinara dnevnog nagradnog fonda!

---------

KOPA SUDAMERIKANA - ČETVRTFINALE, REVANŠI

Sreda

Estudijantes - Korintijans 1:0 (1:0) *penalima 2:3, prvi meč 0:1

/Mendez 1/

23.55: (2,35) Defensa i Hustisija (3,00) Botafogo (3,40), prvi meč 1:1

Četvrtak

23.55: (1,70) Fortaleza (3,60) Amerika Mineiro (5,40), prvi meč 3:1

23.55: (1,50) Sao Paulo (4,10) LDU Kito (7,00), prvi meč 1:2

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaDefensa i HustisijaBotafogo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara