(©Reuters)
(©Reuters)

Dejan Stanković za Mozzart Sport: O Piksiju i Orlovima, Nagelsmanu i treninzima, De Brujneu i Levandovskom...

Vreme čitanja: 10min | čet. 01.04.21. | 09:01

Reprezentativna pauza je gotova, sledi povratak klupskim uzbuđenjima...

Posle dugo vremena moglo bi se reći da nam je žao što se završila reprezentativna pauza. Dragan Stojković Piksi je doneo neku novu energiju među Orlove, koji su pobedama nad Irskom i Azerbejdžanom, te remijem sa Portugalijom, a pre svega ofanzivnom i borbenom igrom, istakli ozbiljnu kandidaturu za plasman na Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru. Ali na novu euforiju zbog Srbije moraćemo da sačekamo do septembra.

U međuvremenu, čeka nas rasplet u nacionalnim prvenstvima, Ligi šampiona i Ligi Evrope, kao i Evropsko prvenstvo odloženo prošlog leta zbog korone. U četiri od pet najjačih evropskih liga neizvesno je ko će biti šampion. Slede nedelje odluke, tokom kojih ćemo saznati prvake Španije, Nemačke, Italije i Francuske, dok su završnice UEFA takmičenja same po sebi uvek zanimljive.

Izabrane vesti

O svim tim temama za Mozzart Sport je pričao Dejan Stanković.

"Piksi je pravo rešenje i odmah se vidi rukopis velikog igrača. Doneo je pobednički mentalitet, on je lider koji zna da motiviše, 100 odsto tip za selektora, jer Srbija ima jako talentovane igrače i samo je potreban neko da složi sve to kako treba. Mislim da može nešto ozbiljno da napravi, bitno je da želi to i da ima spreman projekat. Jako je tužno sve što se dešavalo u poslednje vreme sa reprezentacijom. Uvek smo imali talenat, a sada se vidi da su igrači svesni toga i puni samopouzdanja. Vidi se da svi daju srce za ekipu".

Veruje Stanković u Piksija i naše reprezentativce, ali ne može da ne pohvali Portugalce, aktuelne prvake Evrope, koji su i u Beogradu, uprkos remiju, ostavili utisak reprezentacije koju je jako teško zaustaviti. Posebno po igri u prvom poluvremenu, kada su u i stekli dva gola prednosti.

"Klasa su. Stvarno su ozbiljna ekipa, sa svim tim ofanzivnim igračima koji su top u svojim klubovima. Uz to, uvek su maksimalno motivisani kada igraju za reprezentaciju, a Ronaldo ih sve vuče svojim primerom. Niko nema takav mentalitet, rad, trud i disciplinu kao on. Uvek se odaziva pozivu selektora, ne bira utakmice i to je samo dodatni motiv za druge. On ih vuče na vrh, jer kada vide kako se on odnosi prema nacionalnom timu, onda i ostali ne smeju da kalkulišu, već uvek pružaju maksimum".

Interesantno je da bi prvoplasiranog u grupi, odnosno direktnog putnika na Svetsko prvenstvo, moglo da odredi tek poslednje kolo, kada Srbija gostuje u Lisabonu.

"Sledi pauza za reprezentacije do septembra, tokom koje mi nećemo igrati Evropsko prvenstvo, a oni hoće. Važno je da naši fudbaleri do tada odigraju neke prijateljske utakmice, da bi se okupili i proveli još neko vreme zajedno i što bolje uklopili. Veliki sam optimista da možemo do situacije u kojoj to poslednje kolo donosi rasplet, mada bih naravno voleo da obezbedimo prvo mesto i pre tog gostovanja", istakao je Stanković i dodao da jedva čeka da počne Euro 2020, koje je trebalo da se održi prošlog leta, ali je pomereno za godinu dana zbog korone.

Što se tiče klupske scene, Dejan Stanković za Mozzart Sport kaže da navija za Real Madrid, čije je utakmice išao i uživo da gleda.

"Uvek me je privlačio taj klub, još od Peđe Mijatovića, pa posle Ronaldo i Galaktikosi... Volim da gledam i Barselonu, ali Real stvarno ostavlja utisak da je reč o pravom kraljevskom klubu i ne nosi bez razloga taj nadimak".

UTORAK, 21.00: (2.55) REAL MADRID (3.25) LIVERPUL (2.80)

Madriđane čeka četvrtfinale Lige šampiona protiv Liverpula, sa kojim u međusobnim duelima imaju tri pobede i tri poraza, a učinak u finalima elitnog takmičenja je po jedna pobeda za oba kluba.

"Mislim da je Real u prednosti jer je podigao formu, a Liverpul se dosta mučio u prethodnom periodu. Pred pauzu su imali crnu seriju kod kuće od šest poraza i dva remija. Pokušao je sigurno Klop da konsoliduje redove tokom pauze, ali je i bio bez velikog broja glavnih igrača koji su imale obaveze u svojim reprezentacijama. Neće biti lako, ali mislim da Real prolazi".

Gledajući pojedinačno, Stanković smatra da Lionelu Mesiju i Kristijanu Ronaldu nema ravnih, ali je njegov omiljeni fudbaler Kevin De Brujne.

"Više volim igrače koji prave razliku na terenu, nego one u službi tima, koji su naravno isto vrlo bitni. O Ronaldu i Mesiju ne treba trošiti reči, oni su bez konkurencije, ali ja mnogo volim da gledam De Brujnea. Kako se kreće, koja rešenja bira, kakvu tehniku ima, ideju... On uvek ima unapred spreman potez".

Pohvale je dobio i Robert Levandovski.

"Levandovski je mašina za golove i svaki put kada mu dođe lopta, on zna šta da radi s njom. Svestran je, može da šutira levom, desnom, glavom, a ima i nos za gol, uvek predoseti gde da se postavi. Nema trenutno boljeg napadača od njega i baš mi je žao što se povredio", konstatovao je Stanković.

Čini se da je vrlo upućen u Bundesligu, a objasnio nam je i zbog čega.

"Jedva čekam derbi Lajpcig - Bajern u subotu. Baš me zanima šta će biti, jer Bajern može svakog da zameni osim Levandovskog. Njegova povreda im je veliki problem. Voleo bih da Lajpcig ove sezone uzme titulu zato što sam Nagelsmana lično upoznao dok je bio trener u Hofenhajmu. Jedan od mojih najboljih prijatelja, reprezentativac Švajcarske Stiven Zuber igrao je tamo (sada je u Ajntrahtu, op. aut.), pa sam često išao kod njega. Gledao sam treninge i Nagelsmanova filozofija mi je bila nešto sasvim novo. Njegova taktika i šta sve može da izvuče od svojih igrač su fantastični. On je promenio fudbal u Nemačkoj i voleo bih zbog njega da osvoje prvenstvo, da malo nervira Bajern, mada mislim da je pitanje vremena kada će na njihovu klupu, a Flik u reprezentaciju umesto Joakima Leva, koji je i najavio odlazak".

SUBOTA, 18.30 (3.05) RB LAJPCIG (3.45) BAJERN MINHEN (2.30)

Stanković, ipak, ne misli da će ta rotacija na klupama biti lako izvodljiva.

"Hansi Flik je bio pomoćnik Levu i ima smisla da on preuzme reprezentaciju, ali u Bajernu neće da čuju za to. Sigurno će mu posle Levove najave povlačenja ponuditi odličan ugovor. On je sjajan trener, pogledajte samo šta je uradio sa Bajernom za ove nepune tri sezone! Čitao sam intervju Tomasa Milera koji je izjavio da se u Bajernu igrači na treninzima ne raduju kada neko da gol, već se bore ko će prvi da ispravi nečiju grešku, kidaju se da pomognu jedan drugome. To pokazuje šta je trener uradio i koliko je dobar psiholog, što je u današnjem fudbalu neophodno".

Dotakao se naš sagovornik i Levovog povlačenja posle predstojećeg Evropskog prvenstva.

"Trebalo je da ode još posle Svetskog prvenstva 2018. Nemačka nije bila na svom nivou, a sam je sebi stvorio probleme jer nije pozvao Sanea i Milera. Već tada je trebalo da prelomi i da ostavku, pošto je nerealno kakve igrače imaju Nemci i kakav mentalitet im je u krvi, a u Rusiji nisu napravili rezultat (osvojili tri boda i bili poslednji u grupi sa Švedskom, Meksikom i Južnom Korejom, op. aut.)", uverava Stanković.

Inače, ako ste na osnovu prethodnog dela intervjua mislili da je reč o Dejanu Stankoviću treneru Crvene zvezde, bivšem asu Intera i reprezentativcu naše zemlje - pogrešili ste. Razgovor je vođen sa jednim od najboljih igrača fudbala na pesku svih vremena i reprezentativcem Švajcarske istog imena i prezimena. Ne zamerite nam, danas je 1. april, Dan šale, pa smo rešili da budemo malo opušteniji…

Što se tiče "švajcarskog" Dejana Stankovića, on se trenutno priprema za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, koje će krajem avgusta biti održano u Rusiji.

"Početkom juna čeka nas turnir u Portugaliji koji će biti izuzetno težak. Učestvovaće oko 30 ekipa, a pošto je Rusija domaćin Mundijala, Evropi ostaju još četiri mesta. Jasno vam je da se neće biti lako kvalifikovati. Švajcarska je igrala na prethodna tri Mundijala, ali primera radi, Španija, koja je odlična u ovom sportu, nije uspela da se kvalifikuje 2017. i 2019."

Po svemu sudeći, Srbije ponovo neće biti u kvalifikacijama, iako je 2016. formirana reprezentacija naše zemlje u ovom sportu.

"Nije se ozbiljno pristupilo tome. Projekat mora da vodi neko ko stvarno ima volju, a ne želju da profitira. Naravno da treba da bude plaćen za svoje uloženo vreme i trud, ali ne sme to da mu bude primarno", objašnjava 35-godišnji Stanković.

Rusija će kao domaćin biti jedan od favorita na Svetskom prvenstvu, ali ne samo zbog toga.

"Ruska i italijanska liga su najjače u Evropi za fudbal na pesku, s tim da Rusi bolje plaćaju, ali Italijani imaju uzbudljivije i kvalitetnije takmičenje. Ja sam 2008. prvi put zaigrao u Italiji, a nekoliko godina sam proveo i u Rusiji. Italijani imaju pravo na dva-tri stranca po ekipi i onda su to uvek top igrači. U ligi igra 10 klubova, tako da sve utakmice jake. Ti klubovi, inače, iako se kod nekih podudaraju imena, nemaju veze sa klubovima iz velikog fudbala, već ih vode ljudi koji su dobili dozvolu za korišćenje imena, ali samostalno sve organizuju i dovode sponzore".

Još malo o reprezentacijama u fudbalu na pesku…

"Zanimljivo je da Rusi, koji imaju naturalizovanog Brazilca Fernandesa u reprezentaciji za veliki fudbal, a nekoliko njih u futsalu, nemaju nijednog stranca u fudbalu na pesku. Svih 15 igrača su pravi Rusi, koji igraju kao da nema sutra. Maksimalno su profesionalni, tako su i plaćeni... Na prošlom svetskom prvenstvu izbacili su Brazil".

Titulu svetskog prvaka brani Portugalija, u čijim redovima su blizanci iz Brazila, Leo i Be Martins.

"Ima Portugalija nekoliko top igrača, ali njih dvojica prave razliku. Od top igrača izdvojio bih i Bruna Šavijera iz Brazila, on je za mene najbolji. Nema utakmice da ne briljira. Odličan je i Dmitrij Šišin, njemu kad stigne lopta - nema ti spasa. Pogađa jednako i levom i desnom".

Bilo je asova sa travnatih terena koji su po kačenju kopački o klin prešli na pesak. Pre svih Romario i Erik Kantona. Danas je to, ipak, drugačije.

"U međuvremenu se ovaj sport razvio i postao dosta zahtevniji. Teško je izdržati ritam kao kreativac. Romario je 2005. igrao na Svetskom prvenstvu u Riju, ali upravo su zbog njega Brazilci izgubili od Portugala u polufinalu. Previše su ga forsirali i oslanjali se na njega, a on nije imao dovoljno snage", pojasnio je Stanković.

Dejan Stanković (©AFP)Dejan Stanković (©AFP)

Dosta se oko ovog sporta svojevremeno angažovao bivši napadač Mančester junajteda i Francuske Erik Kantona.

"On je i danas vezan za fudbal na pesku jer mu je rođeni brat koordinator u francuskoj reprezentaciji, samo što se Erik sada ne angažuje kao pre. Na primer, pomenute 2005. bio je igrač i selektor Francuske, koja je u finalu dobila Portugaliju na penale, a jedan protiv drugog igrali smo 2006. i 2007, kada smo ih dobili pred punim stadionom u finalu Lige Evrope".

Iako jedan od najboljih u svom poslu širom sverom, Stanković kaže da se ne može pohvaliti bogatom zaradom.

"Novca u fudbalu na pesku nema toliko. Ja sam uvek morao da radim još nešto, nisam mogao da živim samo od toga, ali sam našao satisfakciju u nekim drugim stvarima. Kao što su putovanja na najbolje svetske destinacije, atraktivan sport, vreme provedeno na suncu i plaži".

A, kako je sve počelo…

"Igrao sam u Švajcarskoj drugoj ligi i sa 18 godina potpisao prvi profesionalni ugovor, ali shvatio sam da neću biti top igrač, eventualno prosečan. U to vreme upoznao sam trenera švajcarske reprezentacije u fudbalu na pesku, počeo da igram i dan po dan napredovao. Počeli smo da putujemo i brzo se sve razvilo u ozbiljnu stvar. Na mom prvom Svetskom prvenstvu ušli smo u finale protiv Brazila, a bio sam najbolji igrač i strelac turnira. Od tada, sve mi je super", zadovoljno je konstatovao Dejan Stanković.

Pričao nam je i o svom dolasku u Švajcarsku.

"Rođen sam na Kosovu, kada sam imao četiri godine moj otac je otišao u Švajcarsku da radi i posle nekoliko godina od ušteđevine kupio je plac u Ugrinovcima. Onda smo se preselili tamo, gde mi je i dan danas familija. Ja sam 100 odsto Srbin. Sa ženom i decom kod kuće pričam srpski. Na Svetskom prvenstvu u Rusiji navijao sam za Srbiju protiv Švajcarske".

Ta izjava nije mogla da prođe bez potpitanja o načinu na koji je Đerdan Šaćiri proslavio gol, gestikulirajući albanskog dvoglavog orla.

"Bila je to planirana provokacija, nešto što ne treba da bude deo sporta. Zato su i Švajcarci bili ljuti", istakao je kapiten švajcarske reprezentacije u fudbalu na pesku, u kojoj je jedini stranac.

U uvodu teksta preneli smo izjavu koja se odnosila na dolazak Dragana Stojkovića za selektora Srbije, a pored reprezentacije, Stanković redovno prati i srpski klupski fudbal.

"Ovo što se dešava sa mojim Partizanom je tužno, ali moramo da se nadamo da će biti bolje. Neophodno je da iduće sezone klub igra Evropu, a pre svega moraju da dođu ljudi koji žele dobro klubu i da se naprave promene", istakao je.

Iako ne krije da su mu crno-beli najbliži srcu, Stanković ne želi da pravi podele među srpskim klubovima.

"Bio sam u Bernu kada je Zvezda igrala sa Jang bojsom. To je naš klub i taman posla da ja neću da ga podržim. Bila je to stvarno dobra utakmica, Vladan Milojević je odličan trener, a gde je on stao nastavio je Dejan Stanković. On je legenda i pitanje je vremena kada će napraviti nešto veliko, samo treba biti strpljiv. Njegovo iskustvo iz igračkih dana retko ko ima".

Iako i sam može da se pohvali trofejnom i dugom karijerom, još ne razmišlja da krene stopama imenjaka i prezimenjaka sa travnatog terena.

"Ja sam još zaražen da igram. Bio sam sedam godina trener-igrač u Grashopersu, ali to me je baš umaralo, pa sam se vratio samo terenu. U avgustu punim 36. godina, i dalje treniram svaki dan, imam disciplinu i lepo mi je. Ne razmišljam unapred, trenutno uživam kao kapiten i asistent selektora, pa ćemo videti", ne žuri se Dejanu Stankoviću, majstoru loptanja na peščanim terenima.


tagovi

Dejan StankovićKevin de BrujneRobert LevandovskiDragan Stojković PiksiJulijan Nagelsman

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara