Dembele, Ridiger, Kesi, Dibala, Mbape, Pogba, Đuričić (©Reuters)
Dembele, Ridiger, Kesi, Dibala, Mbape, Pogba, Đuričić (©Reuters)

Dibala za džabe i još mnogi! Biće ovo ludo leto sa slobodnim igračima

Vreme čitanja: 7min | pon. 21.03.22. | 17:27

Gomila sjajnih fudbalera će narednog leta promeniti klubove bez obeštećenja

Od danas je i definitivno jasno da Juventus i Paulo Dibala na kraju sezone završavaju saradnju i da Argentinac posle sedam godina napušta Staru damu kao slobodan igrač.

Pregovori oko novog ugovora su definitivno pukli. Dibala je tražio duži i bogatiji ugovor, Juventus mu je nudio kraći i siromašniji, šuška se da je u oktobru postojao usmeni dogovor za osam miliona fiksno, uz još dva miliona na bonuse... Dve strane su već mesecima daleko od dogovora i na današnjem sastanku je stavljena tačka. Juventus se dovođenjem Dušana Vlahovića zimus odlučio za drugačiji put i gradiće ekipu oko Srbina bez Dibale u planovima za budućnost. Povrede, slabija forma, nedisciplina, možda i nerealni finansijski zahtevi… Sve je pomalo kumovalo razvodu Juvea i Dibale.

Izabrane vesti

Ali to što Juventus nije hteo da se kladi na takvog Dibalu, ne znači da drugi neće. Ugrabiti takvog igrača bez obeštećenja će biti svetlucav mamac za mnoge moćne klubove. Argentinac ima samo 28 godina, njegov fudbalski talenat i kvalitet nisu sporni i možda će ga promena sredine lansirati u nekadašnju formu kada je bio ponajbolji napadač Serije A i jedan od najboljih u Evropi. Neki klubovi odvano prate rasplet situacije sa Dibalom i Juventusom i spremni su da odmah uskoče sa ponudom.

5. april, 21.00: (2,10) Čelsi (3,30) Real Madrid (3,70)

Pre svih Inter, čiji direktor Bepe Marota ga je i doveo u Juventus pre sedam godina. I koji je poznat po strategiji dovođenja igrača bez ugovora. Već je i javno priznao da se ovakve prilike kao što je Dibala ne propuštaju. Ranije su interesovanje za Gaučosa pokazivali i Mančester Junajted, Liverpul, Barselona, Atletiko, Bajern… Videćemo ko je sve ostao u igri i ko će se kladiti na La Hoju.

A Dibala je samo jedno od atraktivnih imena koja će dolazećeg leta prodrmati fudbalsku pijacu besplatnim transferima. Odavno se ne pamti ovoliki broj kvalitetnih igrača na tržištu kojim ističu ugovori. Prošlog leta su to bili Mesi, Donaruma, Ramos, Alaba, Depaj, Čalhanoglu, Vajnaldum, Erik Garsija

Ali ovog leta je ponuda daleko atraktivnija i bogatija!

Uostalom, svetska zvezda broj jedan Kilijan Mbape je među slobodnim agentima. On je do sada odbio sve ponude Pari Sen Žermena za produžetak ugovora, veruje se da se još letos dogovorio sa Real Madridom i očekuje se njegov prelazak na Santjago Bernabeu. PSŽ pokušava i dalje nepristojnim ponudama ali Mbapea više zanima sportska perspektiva i uloga prve zvezde u najvećem klubu sveta nego da li će da zarađuje 20, 30 ili 50 miliona evra godišnje.

Slobodan u izboru nove sredine biće i Mbapeov kontroverzni zemljak Usman Dembele. Dečko doveden u Barselonu da nasledi Nejmara se ispostavio kao promašaj i tek u poslednje vreme mu je Ćavi oživeo karijeru i razotkrio deo ogromnog potencijala zbog kojeg ga je i Barsa dovela za ogroman novac. On je odbio da produži ugovor po slabijim finansijskim uslovima i na leto će preći bez obeštećenja u neku drugu sredinu. Čelsi, Mančester Junajted i PSŽ su se do sada pomnjali kao najozbiljnije opcije. Videćemo ko će hteti da rizikuje sa čudnim Francuzom. Kada je zdrav, fokusiran i u formi, paklen je igrač. Ali to se dešava retko…

Teoretski je moguće da neko dovede triling Mbape - Dibala – Dembele. Ali bi samo za bonus za potpise ugovora morao da izdvoji makar 50.000.000 evra plus još toliko svake sezone za plate. U svakom slučaju bilo bi to sjajno potrošenih 100.000.000 evra za prelazni rok. Ako već Hari Megvajer košta 90.000.000.

Među atraktivnim ofanzivcima koji će na leto biti slobodni su i Anhel Di Marija, Luis Suarez, Aleksandr Lakazet, Andrea Beloti, Federiko Bernardeski, Artjom Dzjuba, Divok Origi… Teoretski i Zlatan Ibrahimović ali on će verovatno produžiti sa Milanom.

Sistem idealnih 11 slobodnih igrača (©Shutterstock)Sistem idealnih 11 slobodnih igrača (©Shutterstock)

Tu je i nekoliko atraktivnih veznih igrača kojima ističu ugovori. Pre svih Pol Pogba. Nekada najskuplji igrač u istoriji Premijer lige je daleko od tadašnjeg rejtinga kada se kao kapitalno pojačanje vratio iz Juventusa u Mančester Junajted na velika vrata.

On neće produžiti ugovor sa Junajtedom jer nije opravdao očekivanja i uloženi novac. Ali videćemo ko će da se zaleti da mu ponudi ogromnu platu koju sada prima na Old Trafordu. Teško da će opet negde dobiti taj novac. Šuška se o povratku u Juventus, selidbi u rodni Pariz… Nema tu baš mnogo opcija koje žele i mogu da plate Pogbu i Mina Rajolu.

Dva milanska velikana verovatno ostaju bez svojih motora u veznim redovima. Frank Kesi je već odlučio da napusti Milan. Tražio je skoro pet puta veću platu od aktuelne, a pride i desetak miliona evra provizije za svog menadžera. Paolo Maldini kao u slučajevim Donarume i Člahnoglua nije pristao na menadžerske ucene, zaveo je stroga pravila platnih razreda u ekipi i Kesiju su otvorena vrata za odlazak. Najbliži je dogovoru sa Barselonom. Čak se spekuliše da je sve završeno. A želeli su ga i Totenhem, Arsenal… Međutim, i njima je bio skup.

Inter još nije izgubio Marcela Brozovića ali nije ga ni ubedio da ostane. Koliko je Hrvat bitna žila kucavica u igri Nerazura najbolje se videlo ovih dana kada nije igrao, a ekipa je bila neprepoznatljiva. Od velike je važnosti za Interov tim i pregovori još traju. Koplja se lome oko par miliona. Hrvat je prvo tražio 8.000.000 evra godišnje, Inter je nudio 6.000.000. Moćda se nađu na sredini. Njukasl je već spreman da mu plati ono što traži.

Jedan od traženijih slobodnih agenata među vezistima je i jako talentovani Bubakar Kamara iz Marselja kojeg žele Roma, Arsenal, Atletiko, Vulvsi, Lajpcig… Atraktivne besplatne mete biće i Huan Kvadrado (Juventus), Džesi Lingard (Mančester Junajted), Korentan Toliso (Bajern), Ivan Perišić i Matijas Vesino (Inter), Isko (Real Madrid), Serđi Roberto (Barselona), Aksel Vitsel (Borusija Dortmund), Henrik Mhitarjan (Roma), Florijan Grilič (Hofenhajm), naš Filip Đuričić iz Sasuola…

Ni defanzivaca bez ugovor neće faliti. Ajaksov desni bek Nusair Mazraui je odavno saopštio holandskom klubu da neće ostati u Amsterdamu i da napušta klub kao slobodan igrač. Barselona mu nudi 5.000.000 evra i najbliži je dogovoru sa njom, a želeli su ga još Milan i Borusija Dortmund. Ugovori ističe i Sezaru Aspilikueti mada Čelsi ima opciju da mu produži saradnju na još godinu. Među desnim bekovima koji ostaju bez ugovora su i Serž Orije (Viljareal), Matija De Šiljo (Juventus), Đibril Sidibe (Monako), Šime Vrsaljko (Atletiko), Danilo Dambrozio (Inter)…

Najzvučnije ime među levim bekovima koji će postati slobodni je sada već legednarni Brazilac Marselo iz Reala. Njemu Madriđani neće ponuditi novi ugovor i najverovatnije će se vratiti u domovinu gde ga zove Fluminense. Najzanimljivija opcija među levim bekovima koji će biti slobodni je povremeni nemački reprezentativac Marsel Halstenberg koji napušta Lajpcig.

Mnogo zanimljviija situacija će biti sa štoperima, a Čelsijevi su u fokusu pola Evrope. Antonija Ridigeru i Andraesu Kristensenu ističu ugovori, Čelsi im nije ponudio adekvatne uslove i oni su mnogo bliži odlasku nego ostanku. Za Ridigera kažu da se dogovorio sa Juventusom, a za Kristensena sa Barselonom. Međutim, Bajern, PSŽ, Real i još neki klubovi i dalje gaje nade da mogu do jednog od dva potpisa. Slobodan će biti i nemački reprezentativac Matijas Ginter iz Borusije Menhengladbah koji je najbliži Interu. Zatim Džejms Tarkovski iz Barnlija, Džejson Denajer iz Liona, Alesio Romanjoli iz Milana koji je blizu Lacija, Luiz Felipe iz Lacija, Šensel Mbemba iz Porta, Niklas Štark iz Herte, Felipe iz Atletiko Madrida…

A tu su i dobri golmani koji će biti slobodni u izboru nove sredine. Najzvučnije ime je Andre Onana iz Ajaksa ali se on već dogovorio sa Interom. Od ostalih vredi istaći Davida Ospinu iz Napolija, Serhija Asenha iz Viljareala, Matiju Perina iz Juventusa, Tomasa Strakošu iz Lacija i Stefana Ortegu iz Arminije koji je blizu potpisa za Bajern.

Na kraju, vredi pomenuti i srpske fudbalere koji ostaju bez ugovora. Pored već pomenutog Filipa Đuričića, tu su od reprezentativaca još štoperi Miloš Veljković (Verder) i Uroš Spajić (Kasimpaša), te levi bek Mihailo Ristić (Monpelje). Slobodni biće i Danijel Aleksić (Bašakšehir), Adem Ljajić (Bešiktaš), Nemanja Radoja (Levante), Miloš Pantović (Bohum), Luka Adžić (Zvole), Živko Živković (PAOK), Đorđe Nikolić (Bazel), Miralem Sulejmani (Jang Bojs), kao i igrači iz domaće lige Lazar Marković, Milan Gajić, Miloš Jojić, Marko Gobeljić, Aleksandar Miljković, Radovan Pankov, Nemanja Čović…


tagovi

Mančester JunajtedPari Sen ŽermenBarselonaReal MadridČelsiAndre OnanaDžejms TarkovskiMatijas GinterAndreas KristensenAntonio RidigerMarseloŠime VrsaljkoĐibril SidibeMatija de ŠiljoSerž OrijeCezar AspilikuetaFilip ĐuričićSerđi RobertoIsko AlarkonIvan PerišićKorentan TolisoHuan KvadradoMarcelo BrozovićFrank KesiZlatan IbrahimovićDivok OrigiArtjom DzjubaFederiko BernardeskiAndrea BelotiAleksandr LakazetLuis SuarezAnhel Di MarijaPaulo DibalaUsman DembelePol PogbaKilijan EmbapeBajern MinhenJuventusInterAtletiko Madrid

Obaveštavaj me

Real Madrid
Juventus
Čelsi
Man. Junajted
Barselona
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara