Fudbaleri Fuenlebrade (Shutterstock)
Fudbaleri Fuenlebrade (Shutterstock)

Dok se Barsa guši u dugovima, španski drugoligaš sprema 600.000.000 evra za budućnost

Vreme čitanja: 2min | uto. 05.10.21. | 10:24

Fuenlabrada planira da izgradi sportsko-poslovni kompleks na površini od 40 hektara

Dok Barselona pravi planove kako da se izvuče iz dugova koji su odavno prešli 1.000.000.000 evra, drugoligaš Fuenabrada je sebi zacrtala sasvim drugačiji cilj. Klub koji je prošlu finansijsku godinu (2020-2021) završio u neto plusu od 2.500.000 evra ima nameru da u narednih devet godina sa partnerima uloži 600.000.000 evra od kojih će bar polovina otići na izgradnju sportskog kompleksa na površnini od 40 hektara u kome će biti novi stadion "Fernando Tores", koji nisi ime po najpoznatijoj osobi na svetu rođenoj u Fuenlabradi, i deset pomoćnih terena.

Takođe u okviru kompleksa na južnom obodu Madrida planirani su hotel, tržni centar i klinika za rehabilitaciju.

Izabrane vesti

Prema rečima predsednika kluba Džonatana Praene, projekat će biti subvencionisan iz sredstava kluba i iznosa koji proizilazi iz sporazuma između La Lige i Ivesticionog fonda CVC, iako ne isključuju saradnju Gradskog veća Fuenlabrade u pronalaženju odgovarajućeg zemljišta. Predviđeno je da zasebnim objektima, kao što su hotel ili tržni centar, upravlja treća strana, o čemu tek treba da se donese odluka.

Inače, pred početak sledeće sezone Fuenlabrada planira da otvori rezidenciju za smeštaj stotinak domaćih igrača. Za sprovođenje ovog projekta klub je već uložio 4.500.000 evra.

"Bilo je projekata koji su imali duži rok, ali pakt La Lige i CVC nam je pomogao da ubrzamo neke od njih", rekao je Praena.

Kako bi povećao svoju 'vidljivost' izvan Španije, klub je odlučio da osnuje franšizni tim u Majamiju koji će od narednog proleća igrati u Junajted premijer soker ligi (UPSL), petom rangu u SAD. Osim toga, plan je da se klub proširiti i na druge zemlje, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, gde je takođe blizu stvaranja franšize u Drugoj ligi, zatim Boliviji, Kini, Meksiku ili jednoj afričkoj zemlji.

"Sa ovosezonskim budžetom od 8.000.000 evra koji je povećan za 15% u odnosu na prethodnu godinu, nameravamo da klub postepeno raste. Želja nam je da budemo tim koji se bori za Evropu 2030. godine", navodi Praena koji sa članovima porodice poseduje 99 akcija kluba.

U aprilu se Gradsko veće Fuenlabrade obavezalo da će ubrizgati 6.500.000 evra kako bi sadašnji stadion Fernando Tores, izgrađen 2011. godine, bio proširen za 5.000 mesta.


tagovi

SegundaFuenlabrada

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara