Aleksander Isak (©Reuters)
Aleksander Isak (©Reuters)

Dortmund ponovo muči isto pitanje: Šta raditi sa Isakom?

Vreme čitanja: 5min | sre. 25.10.23. | 10:45

Nekadašnji napadač Borusije sada je udarna snaga Njukasla, koji večeras dočekuje BVB u 3. kolu Grupe F Lige šampiona

Nijedan tim još nije uspeo da dođe do odlučujuće prednosti u više nego intrigantnoj Grupi F Lige šampiona. Njukasl vodi na tabeli sa četiri boda i mogao bi da napravi veliki korak ka osmini finala u sredu uveče. Borusija Dortmund se, s druge strane, nada iznenađenju na Sent Džejmsis parku posle samo jednog osvojenog boda iz uvodne dve utakmice kako bi zadržala svoje šanse za napredak u nokaut fazu.

Njukasl se plasirao na glavnu scenu kontinentalnog klupskog fudbala posle više od 20 godina i ušao je u Grupu F, koja se s pravom smatra "grupom smrti". Među njegovim protivnicima su francuski PSŽ, Milan, a takođe i predstojeći nemački rival Dortmund. Posle dva kola situacija je izuzetno izbalansirana. Engleskom timu ide bolje nego što se očekivalo, uostalom, još nijednom nije izgubio i predvodi grupu.

Izabrane vesti

Borusija, pak, nikako ne može da bude zadovoljna, jer ima samo bod na kontu i nije dala nijedan gol. Prvo je igrala u Parizu i izgubila od PSŽ-a sa 0:2, a pre tri nedelje su Milioneri dočekali Milan i na kraju remizirali sa njim u duelu bez golova. U međuvremenu, Njukasl je debitovao u Italiji i odigrao srećnih 0:0 sa milanskim klubom, a zatim je na Sent Džejmsis parku deklasirao PSŽ sa 4:1.

21.00: (1,72) Njukasl (3,90) Dortmund (5,30)

Svrake nisu baš najbolje startovale u ovogodišnjoj kampanji Premijer ligi i sigurno im neće biti lako da odbrane četvrtu poziciju, ali u poslednje vreme ulaze u prepoznatljivu formu. U prethodnih pet mečeva četiri puta su crno-beli pobedili i samo jednom remizirali. U tom opsegu preslišan je Šefild Junajted sa 8:0, a prošlog vikenda su bez većih poteškoća savladali Kristal Palas sa 4:0.

Trener Njukasla Edi Hau neće moći da koristi Barnsa, Botmana i Majlija, dok se Vilok verovatno još neće pojaviti na terenu.

"Ova grupa ima ogroman naboj i svaki duel je izuzetno kvalitetan. Srećni smo što se nismo uplašili PSŽ-a i zasluženo pobedili, pa želimo da iskoristimo podršku sjajnih navijača i sada. Ali Dortmund nije mnogo slabiji protivnik i želeće da nam pravi probleme od prvog zvižduka do samog kraja", jasan je četrdesetpetogodišnji Hau.

Pored veoma dobre kondicije koja se sada ogleda u osam takmičarskih utakmica bez poraza, izuzetna efektivnost može da posluži kao argument za dobar rezultat u korist Svraka. Poređenja radi, nadolazeći protivnik iz Rurske oblasti je u prva dva kola Lige šampiona ispalio 32 udarca ka golu, a Njukasl samo 18. Dok BVB ima nula golova, Aleksandar Isak i njegove kolege su postigle četiri.

Bivši napadač Dortmunda se nije snašao u Nemačkoj, u koju je stigao iz AIK-a posle punoletstva. Nije uspeo ni da zatrese mrežu u žuto-crnom dresu i nisu znali na Vestfalenu šta će s njim. Šveđanin se preporodio posle selidbe u Sosijedad. Njukasl ga je prethodnog leta platio 70 miliona evra, i nije pogrešio jer se visoki špic predstavio sa 10 pogodaka u Premijer ligi. U aktuelnoj kampanji Isak je još uspešniji, pa u osam prvenstvenih duela već ima šest golova uz svoje ime. Shodno tome najveća je pretnja i potencijalni strelac u sredu uveče protiv svog bivšeg tima. Ako želite da se kladite na još jedan gol Isaka, možete dobiti uzbudljivu kvotu 2,20 u Mozzartu.

Treba napomenuti da Njukasl u istoriji nikada nije izgubio od nemačkog tima u pet pokušaja - četiri pobede i remi. Generalno, prednost domaćina je još jedan aspekt koji ne treba potceniti, pogotovo što je odlična atmosfera na severu Engleske tokom povratka u Ligu šampiona postala viralna pre tri nedelje i sigurno neće biti gora ni u sredu uveče.

Klubu sa Vestfalena prošle godine je za dlaku izmakao nemački tron, a sada bi posle dugih 12 godina želeo da mu se konačno vrati. U dosadašnjih osam mečeva Bundeslige BVB nije doživeo niti jedan poraz i ima šest pobeda na kontu. Sa 20 bodova je četvrtopolasiran, samo dva koraka daleko od vodećeg Leverkuzena. Međutim, u petak se borio protiv potcenjenog Verdera iz Bremena i izvojevao tesnu pobedu od 1:0.

U sukobu dva protivnika koji se nikada ranije nisu sastajala može se očekivati izbalansirana borba, ali Njukasl i dalje važi za blagog favorita. Treneru Dortmunda Edinu Terziću nedostaju Menije, More, Duranvil i verovatno Mukoko.

"Njukasl je poslednjih godina napravio ogroman napredak i jedan je od velikana evropskog fudbala. Još nismo pobedili u jakoj grupi i sada nas čeka još jedna izuzetno teška bitka, ali imamo kvalitete da pobedimo u Njukaslu", rekao je Terzić.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

LIGA ŠAMPIONA - 3. KOLO

Sreda

GRUPA E

18.45: (2,00) Fajenord (3,60) Lacio (4,00)

21.00: (4,60) Seltik (3,60) Atletiko Madrid (1,80)

GRUPA F

21.00: (1,75) PSŽ (3,60) Milan (4,90)

21.00: (1,72) Njukasl (3,90) Dortmund (5,30)

GRUPA G

21.00: (1,28) RB Lajpcig (6,00) Crvena zvezda (14,0)

21.00: (14,0) Jang Bojs (6,75) Mančester Siti (1,20)

GRUPA H

18.45: (1,25) Barselona (6,50) Šahtjor (12,0)

21.00: (3,40) Antverpen (3,50) Porto (2,25)

Utorak

GRUPA A

Galatasaraj - Bajern 1:3 (1:1)

/Ikardi 30pen - Koman 8, Kejn 73, Musijala 79/

Mančester Junajted - Kopenhagen 1:0 (0:0)

/Megvajer 72/

GRUPA B

Lans - PSV 1:1 (0:0)

/Vai 65 - Bakajoko 55/

Sevilja - Arsenal 1:2 (0:1)

/Gudelj 58 - Martineli 45+4, Žezus 53/

GRUPA C

Braga - Real Madrid 1:2 (0:1)

/Đalo 63 - Rodrigo 16, Belingem 61/

Union Berlin - Napoli 0:1 (0:0)

/Raspadori 65/

GRUPA D

Inter – Salcburg 2:1 (1:0)

/Sančez 19, Čalhanoglu 63pen – Gluh 59/

Benfika – Real Sosijedad 0:1 (0:0)

/Mendez 63/

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampionaNjukaslBorusija DortmundAleksander Isak

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara