Vagner Lav je zvezda Kairata (©You Tube)
Vagner Lav je zvezda Kairata (©You Tube)

Duel sa Srbima iz Aktaua Kairatova generalka za Zvezdu

Vreme čitanja: 4min | sub. 17.07.21. | 10:48

Aktuelni prvak Kazahstana u subotu od 15 časova igra protiv Kaspija u 2. kolu nacionalnog kupa. To će mu biti poslednji meč pred duel sa Beograđanima u kvalifikacijama za Ligu šampiona

Navijači Crvene zvezde sa nestrpljenjem očekuju 21. jul i početak ovogodišnjih kvalifikacija za Ligu šampiona. Kao što se već dobro zna, rival crveno-belih je Kairat, a prvi duel odigraće se u Almatiju. Zvezda je u petak odigrala protiv Vojvodine (0:0) generalku uoči puta u Kazahstan, a iako nije ostvarila dobar rezultat na premijeri Superlige ne može da se kaže da je ostavila užasan utisak. Dan kasnije na programu je i Kairat, koji će od 15 časova da igra protiv Kaspija u 2. kolu Kupa Kazahstana.

Najpopularnijem klubu iz ove centralnoazijske zemlje to će takođe da bude poslednja provera za duel sa Zvezdom. Važna je sa tog aspekta, kao i za borbu za plasman u četvrtfinale, ali sistem takmičenja omogućava treneru Kairata Kirilu Kekeru da eksperimentiše sa sastavom.

Izabrane vesti

Potencijalni poraz od Kaspija ne bi ga ostavio bez trofeja, pošto se Kup Kazahstana igra po grupama. Preostalo je 16 timova koji su podeljeni na četiri grupe, a najbolje dve ekipe iz svake od njih plasiraće se u četvrtfinale. Kairatu je Kaspij najveći konkurent u borbi za prvo mesto, dok preostala dva tima Žetisu i Turan prete iz prikrajka.

15.00: (1,47) Kairat (4,10) Kaspij (6,25)

Prema najavama iz Kazahstana kirgistanski stručnjak na klupi žuto-plavih će probati da uigra novajlije pred duel sa Zvezdom. Brazilski napadač Žoao Paulo, koji je stigao ovog leta iz Ordabasija, debitovao je za Kairat u prvom kolu protiv Žetisua (1:0). Odigrao je 60 minuta i asistirao je Ulšinu kod jedinog gola.

Debi je na tom meču upisao je i štoper kazahstanske reprezentacije Jan Vorogovskij. Ovaj 24-godišnjak je igrao već za Kairat tri sezone, do 2019. godine, posle čega je prešao u belgijski Beršot. Sada se vratio na mesto uspeha, a protiv Žetisua je odigrao svih 90 minuta u tandemu sa našim Radetom Dugalićem. Očekuje se da će njih dvojica da budu starteri i danas, a da će doskorašnji defanzivac Partizana Maki Banjak da ostane na klupi i eventualno u finišu dobije šansu umesto nekoga.

Prvi nastup za kazahstanskog prvoligaša mogao bi danas da upiše i portugalski vezista Rikardo Alveš. On je stigao iz Krilja Sovjetova pre nekoliko dana, ali veruju u Almatiju da mu neće trebati mnogo vremena da se integriše u ekipu, pre svega jer su u timu Brazilci Žoao Paulo i Vagner Lav, sa kojima može da komunicira na portugalskom jeziku.

Dolazak velikog broja novajlija u Almati pokušaće da iskoristi Kaspij, tim srpskih fudbalera Marka Miloševića i Nikole Cuckića. Bio je tu i Stefan Bukorac, ali je on prešao na pozajmicu u Šahtjor iz Karagandija do kraja sezone.

Trener Kaspija je bivši strateg Inđije, Srđan Blagojević, koji je za Sportski žurnal analizirao Kairat i situaciju u kojoj se nalazi pred meč sa Zvezdom.

Kairat je kvalitetna ekipa sa jakim individualcima, naročito u napadu. Oslanja se na agresivnu defanzivu sa izraženim tranzicijama. Direktna je, sa vertikalnom usmerenoću napada po centrali. U poslednje vreme igra u formaciji 4-4-2, sa veznim redom u obliku romba. Kairat je najopasniji kada uzme loptu na protivnićkoj polovini. Vagner Lav je prva zvezda tima. Iako veteran, jako je uticajan na igru, stoji iza špiceva i izuzetno je brz i pokretljiv. Bukvalno se u svakom njegovom potezu vidi klasa. Neugodan je i napadač Kante, koji je došao zimus iz Legije. Predstavlja ubojiti tandem sa visokim Šušanačevim. Ovde takmičenje uveliko traje i Kairat je ušao u takmičarsku formu kad je najpotrebnije. Trenutno je pauza u prvenstvu, a počeo je Kup. Starteri se odmaraju i pripremaju za duel sa Crvenom zvezdom“, rekao je Blagojević za Sportski žurnal.

On očekuje da se Zvezda plasira u 3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Bez dileme, Zvezda je favorit. Pre svega, zbog toga što u kontinuitetu igra u Evropi. Potom, zbog iskustva i činjenice da sveukupno, barem po mom mišljenju, ima kompletniju ekipu“, objasnio je Blagojević.

Srpski stručnjak je pre svega nekoliko nedelja, 23. juna, imao priliku da uživo vidi snagu Kairata. Nije se dobro proveo protiv aktuelnog šampiona na njegovom terenu, izgubio je sa 5:1. Lav je na tom meču dao dva gola, a u strelce su se upisali i Šušenačev, Hovhanisijan i Aljkulov. Bila je to četvrta pobeda Kairata u dosadašnjih pet susreta sa Kaspijem, a samo je prethodno u aprilu ove godine tim iz Aktaua na svom terenu uspeo da odigra 1:1. Tada je doduše Kairat bio u mnogo lošijoj formi, a uz to je i od 36. minuta igrao sa igračem manje zbog toga što je Abiken dobio crveni karton.

KUP KAZAHSTANA – 2. KOLO

Grupa A

Petak

Šahtjor Karagandi – Kizilžar 3:2 (0:0)

/Tatibajev 75, 86, Atanaskoski 89 – Bušman 49, Smailagić 67/

Nedelja

15.00: Sđošor – Ordabasi

Grupa B

Petak

Tobol – Atirau 2:0 (1:0)

/Silva 42, Tošić 90/

Subota

14.00: (2,95) Maktaral (3,10) Taraz (2,40)

Grupa C

Petak

Astana – Aktobe 3:2 (1:1)

/Tomasov 13, Tanžarikov 48a.g, Bersanjan 71 – Černišov 45, Logvinenko 80/

Subota

16.00: (2,30) Akžajik (3,10) Kaisar (3,10)

Grupa D

Subota

15.00: (1,47) Kairat (4,10) Kaspij (6,25)

Nedelja

17.00: Turan – Žetisu

***Kvote su podložne promenama



tagovi

KairatLiga šampionaFK Crvena zvezdaKazahstan 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara