Fil Foden i Rišarlison (©Reuters)
Fil Foden i Rišarlison (©Reuters)

Englezi nikad bolji u ovom milenijumu, Selesao nikad gori

Vreme čitanja: 3min | sub. 23.03.24. | 13:55

Prijateljski meč: Dve supersile odmeriće snage večeras (20.00) na londonskom Vembliju. Hari Kejn, Bukajo Saka, Kol Palmer i Džordan Handerson van stroja za domaćina. Dorival Žunior debituje na užarenoj klupi Brazila

Da li će ovog leta titula evropskog šampiona da stigne na Ostrvo? Na papiru, puca od kvaliteta u selekciji Engleske, posebno u napadu. Godinama su u vrhu pod dirigentskom palicom Gareta Sautgejta, ali titula sa kontinentalnog ili planetarnog šampionata i dalje ne stiže u kolevku fudbala.

Najbliži tome bili su na prošlom Evropskom prvenstvu, kada je Italija bila bolja u finalu u britanskoj prestonici. Gordi Albion je uz Francusku prvi favorit za titulu, a do juna rival Srbije u grupnoj fazi ima nekoliko jakih provera. Prva će biti danas (20.00) na Vembliju kada stiže Brazil.

Izabrane vesti

Koliko Sautgejt ima izbor napadača najbolje pokazuje podatak da su devetorica Engleza postigla ukupno 144 pogodka ove sezone. Prednjači Hari Kejn sa 37 golova, a u formi su i Oli Votkins, Džerod Boven, Fil Foden, Bukajo Saka, Kol Palmer, Entoni Gordon, Markus Rašford i Ajvan Toni. Prva sledeća reprezentacija koja ima raspoložene strelce ove sezone je Francuska sa 100, a sledi Portugalija...

20.00: (2,15) Engleska (3,50) Brazil (3,70)

Sautgejt se dovodi u vezu sa Mančester Junajtedom, ali kormilar Albiona rekao je da neće da priča ni sa jednim klubom do leta i Evropskog prvenstva kada se napada evropska kruna u Nemačkoj.

Protiv Brazila neće biit u timu Harija Kejna. Napadač Bajerna propustiće meč zbog povrede, a postoji šansa da se nađe u timu u utorak protiv Belgije. Njega muči skočni zglob koji je povredio prošle nedelje u Bundesligi.

Zbog povreda van stroja su i Bukajo Saka, Kol Palmer i Džordan Henderson. Vezista Ajaksa imao je lošu polusezonu posle šest izgubljenih meseci u saudijskom Al Etifagu.

Rekao bih da Kol i Henderson imaju veće šanse da igraju protiv Belgije od Kejna”, rekao je Sautgejt.

Za ovu akciju nema u timu Džeka Griliša, Trenta Aleksandera Arnolda, Luka Šoua, Risa Džejmsa, Kirana Tripijea i Kaluma Vilsona. Ben Čilvel je spreman da igra 90 minuta. Džud Belingem biće udarna igla na sredini tabele.

Selesao je u krizi. Posle neuspešne ere sa Titeom sa “samo dva četvrtfinala Mundijala, u Rusiji i Kataru, Brazilci nikao da nađu rešenje na klupi. Čekao se dugo Karlo Ančeloti, ali je Italian odlučio da ostane u Realu. Privremeni selektori bili su Ramon Menezes i Fernado Diniz. Trener šampiona Južne Amerike Fluminensea nije se snašao na klupi supersile, smenjen je posle poraza od Argentine u kvalifikacijama za Mundijal 2026. Na užareno kormilo je seo iskusni Dorival Žunior, propšle sezone trener Sao Paula s kojim je osvojio Kup Brazila.

On će imati debi na klupi svoje reprezentacije večeras na kultnom Vembliju. Brazil je prošlu godinu završio sa više poraza nego pobeda što se prvi put dogodilo od 1963. godine. Selesao dolazi na noge Englezima sa tri vezana poraza, i to od Argentine, Kolumbije i Urugvaja u kvaifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026.

21.00: (1,80) Francuska (3,60) Nemačka (4,60)

Zbog povreda će martovske obaveze u reprezentaciji morati da preskoči golman Mančester Sitija Ederson, štoper Pari Sen Žermena Markinjos i napadač Arsenala Gabrijel Martineli. Umesto njih, selektor je pozvao trojicu debitanata, od kojih je samo jedan kroz mlađe selekcije u nekoliko navrata nosio žuti dres sa grbom petostrukih svetskih prvaka. Reč je o golmanu Vasko da Game, Leu Žardimu, dok su pozivi naknadno upućeni još Flamengovom štoperu Fabrisiju Brunu i napadaču Porta Galenu.

Englezi najviše strahuju od asa Reala Vinsijusa Žuniora koji je u sjajnoj formi. Nema prve zvezde Nejmara koji se oporavlja od operacije kolena. Pozvan je i supertalentovani Endrik iz Palmeirasa, budućeg igrača Reala. U napadu su pozvai Rišarlison iz Totenhema, Rafinja iz Barselone, Rodrigo iz Reala i Savinjo iz Đirone.

Svetske supersile su igrale poslednji put pre sedam godina, takođe na Vembliju, i nije bilo golova. Od poslednjih pet prijateljskih utakmica Engleza i Brazilaca četiri puta nije bilo pobednika, uz trijumf južnoameričke selekcije sa 1:0 u novembru 2009. godine.

PRIJATELJSKE UTAKMICE

Subota

17.00: (1,55) Obala Slonovače (3,80) Benin (7,00)

18.00: (4,00) Republika Irska (3,45) Belgija (1,95)

18.00: (3,40) Slovačka (3,30) Austrija (2,20)

20.00: (6,00) Baskija (3,90) Urugvaj (1,60)

20.00: (2,20) Danska (3,35) Švajcarska (3,35)

20.00: (2,15) Engleska (3,50) Brazil (3,70)

21.00: (1,80) Francuska (3,60) Nemačka (4,60)

21.00: (6,50) Tunis (3,80) Hrvatska (1,58)

Nedelja

21.00: (2,10) Italija (3,35) Ekvador (3,60)

***kvote su podložne promenama


tagovi

reprezentacija EngleskeReprezentacija BrazilaPrijateljske utakmiceGaret SautgejtDorival Žunior

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara