Filip Đuričić (© Star sport)
Filip Đuričić (© Star sport)

Filip Đuričić za Mozzart Sport: Najžalije mi je što neću biti na Lužu, jer mislim da dobijamo

Vreme čitanja: 6min | sub. 13.11.21. | 08:43

Igrao je sa Brunom Fernandešom, Žozeom Fonteom, Renatom Sančezom, Žoaom Kanselom... I dobro zna šta nas čeka u Lisabonu

Srpski reprezentativcu u avionu za Lisabon, Filip Đuričić na terapijama. Mišić zadnje lože je pukao, u ponedeljak će opet na magnetnu rezonancu kako bi dobio dozvolu da se vrati na teren. Ali koliko razmišlja o povredi, toliko vremena ofanzivac Sasuola troši i na misli o predstojećem okršaju Portugalije i Srbije u Lisabonu. Koji će, nažalost selektora Dragana Stojkovića, posmatrati kao navijač, baš zbog te povrede.

Na žalost selektora, ali i samog Đuričića. Jer kako kaže za Mozzart Sport...

Izabrane vesti

Najžalije mi je što neću biti tamo, jer stvarno mislim da ćemo ih dobiti“, optimistički će 29-godišnji fudbaler za Mozzart Sport.

Na čemu zasniva toliki optimizam?

Prvo, ova generacija je apsolutno zaslužila da ode na jedno veliko takmičenja. Drugo, otkako je Stojković došao za selektora, atmosfera u reprezentaciji je promenjena za 180 stepeni. Mnogo smo svi opušteniji, mnogo se lakše igra. I ove kvalifikacije smo odigrali bez greške, ako ćemo pošteno. Jedino tih deset minuta protiv Irske. Momci znaju šta su uradili do sada. Veruju. Veruju da mogu da pobede, a to je najbitnije“.

Jedan plastičan primer da oslika o čemu se radi.

Ja bar imam iskustva, dugo sam ovde i znam o čemu pričam. I recimo, nisam bio tu ni kad smo igrali protiv Škotske, tada zbog korone. Dve najveće utakmice ja ne mogu da igram, ali znam kakva je atmosfera sada i kakva je bila pred Škotsku. Drugačije je totalno. Tada se zaista osećala neka napetost. A u ponedeljak sam bio sa momcima, da ih pozdravim, poželim sreću... I zaista zato sad mislim da možemo da pobedimo. Osećaj je potpuno drugačiji. Uostalom, selektor nam od prvog dana priča da ćemo za Mundijal tući Portugalce u Portugaliji“.

Međutim, dovoljno je Đuričić iskusan da zna da će put do eventualne pobede biti pakleno težak. Ako ćemo objektivno, deluje da su izabranici Fernanda Santoša kvalitetniji sastav skoro na svakoj poziciji. Pa ipak, na terenu to i ne izgleda baš tako ako uporedimo sa Orlovima.

Kvalitet je ujednačen svuda, vidite da su se samo Nemačka i Danska plasirale kolo pre kraja, svi ostali se bore. Jeste da ima ekipa sa sjajnim pojedncima, takva je i Portugalijja, ali ništa to ne znači. Videli smo i kako su se oni mučili u Dablinu, sad ona naša igra dobija na težini. Neko će reći da su kalkulisali. Ne verujem u to. Mislim da su igrali maksimalno“.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------


Portugalci istina retko gube, poslednju kvalifikacionu utakmicu na domaćem terenu izgubili su još 2014. od Albanije (?!), ali nije tajna da tamošnja javnost očekivala lakši prolaz kroz grupu. I objektivno će domaćini biti pod većim pritiskom, jer niko u Srbiji ne bi mogao ništa da prigovori Stojkovićevim izabranicima ako ne uspeju da slave na Lužu. Opet, iskusan je to rival, velike zvezde, može li pritisak uopšte da utiče na takve asove?

Nikad se ne zna, u fudbalu je sve moguće, pogotovo kad je pritisak veliki. Istina, to su igrači enormnog kvaliteta, ne pričam o ’subtopu’, to je top topova, ali ne mora ništa da znači. I veće ekipe sa boljim igračima su gubile utakmice. Nije njima sigurno svejedno što sada igraju na biti ili ne biti pred vatrenom publikom“.

PEPEOV IZOSTANAK PSIHOLOŠKA PREDNOST

Đuričić (© Star sport)Đuričić (© Star sport)

Kad već pričamo o kvalitetu malo je igrača koji bolje poznaju Portugalce od Đuričića. Kad smo ga u poruci pred razgovor podsetili da je u Sampdoriji igrao sa Brunom Fernandešom, u Sautemptonu sa Žozeom Fonteom, a da je u Benfiki delio svlačionicu sa Bernardom Silvom, Renatom Sančezom i Žoaom Kanselom, imao je Filip šta da doda...

Čim ste mi poslali počeo sam da razmišljam ko je tu bio još. A bilo ih je. Gonsalo Guedeš, Nelson Semedo, Ruben Dijaš, mada su oni tada bili mladi, igrali za drugi tim, trenirali sa nama u Benfiki. Ponavljam, svi poseduju enormni kvalitet“.

Za neke nije izgledalo tako. Recimo, Bruno Fernadeš u Sampu nije nagoveštavao da će tri godine kasnije biti jedan od nosioca igre u Mančester junajtedu.

Mi smo se baš „rokali“ za mesto u timu, a-ha-ha. Stvarno nije izgledalo da će napraviti to što je napravio. Odigrao je 35 utakmica, dao pet golova, namestio još tri. Ono što je posle napravio u Sportingu ili Mančesteru... Ne bi trebalo trošiti reči. Bernardo Silva je isto tu, mada možda neće moći da igra, on je igrač koji može da ne pipne loptu celu utakmicu, a da je reši. Imaju oni dosta opasnih igrača, nije to sporno, ali opasni smo i mi“.

Ponovićemo to da je Bernardo Silva pod velikim znakom pitanja, a da Pepe sigurno neće igrati zbog crvetnog kartona u Dablinu. Umesto njega na terenu se očekuje Žoze Fonte, još jedan bivši Đuričićev saigrač i još jedan krupan centralni bek.

Jeste Pepe vrhunsku igrač, ali iskreno – nije to velika razlika, jer i Fonte je vrhunski igrač. Pride, mnogo iskusan, godinama kapiten Sautempton, taj neće da podlegne pod pritisak. Ne menja im mnogo, osim što je psihološki za nas bolje što je tu Fonte, a ne Pepe, jer će oni malo da budu u panici većoj“.

Štoperski tandem dakle Fonte – Ruben Dijaš, obojicu je “osetio“ Đuričić u svlačionici.

Krupni su i veliki, ali i mi smo krupni i veliki, barem što se tiče tog ofanzivnog dela. Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, ko god da bude igrao, jaki smo i opasni, ponavljam“.

RONALDO JE DAO „MILION“ GOLOVA I SAD TREBA JA TU NEŠTO PAMETNO DA KAŽEM?

Filip i Kristijano (© Star sport)Filip i Kristijano (© Star sport)

Ako pričamo o opasnima, ipak, nema opasnijeg od Kristijana Ronalda. Upečatljiv je bio detalj iz 89. minuta okršaja sa Ircima, kada je 36-godišnji Ronaldo sam vršio pritisak na golmana i dvojicu štopera Iraca i naterao ih da loptu ispucaju u aut

Bukvalno je fenomen. Na tom nivou igrati na tim godina, totalno je nebitno šta ćemo ti, ja ili bilo ko da kažemo. Znam samo da moramo da ga čuvamo 100 minuta, jer taj iz jedne bezvezne šanse može da prelomi utakmicu. J..i ga, to nam je što nam je, da se nadamo da će da ima loš dan. Čovek je dao „milion“ golova, šta ja sad pametno da kažem o njemu?“, smeje se Đuričić.

U ozbiljnijem tonu nastavlja kada pričamo o tome kako bi Srbija mogla da se suprotstavi Portugalcima, mada i sam kaže: teško je reći šta će presuditi.

Znam samo da će početak biti bitan i mislim da se oni neće zaletati. Generalno, svi su oni tehnički fenomenalni, ali ne igraju oni baš na posed. Nisu Siti ili Ajaks, lupam. Drugačija su malo ekipa, nešto između. Umeju oni da pecaju i na kontru“.

I tu su opasni, jer su – brži. Mada...

Gledaj, mi smo spora nacija, to je jednostavno tako. Nemamo ekstremno brzih igrača, ne samo u fudbalu. Na to smo se valjda navikli, da su naši rivali u prednsoti kad je reč o brzini. Ono što bi trebalo da radimo je da igramo hrabro, kao i do sada. Mister to želi, a mislim da će želeti i da mi imamo posed. Biće nam lakše tako. Znaš kako, oni imaju Bruna, Bernarda, Ronalda, to su sve veliki igrači, oni vole loptu. I kad nije kod njih postaju nervozni. Zato mislim da ćemo mi hteti da držimo loptu. Sad, da li će da nam dozvole druga je priča“.

Ali za razliku od nekih drugih vremena, Filip Đuričić nema dilemu: Srbija ima kvalitet i karakter da se porva s Portugalcima. Pa nek’ pobedi bolji.



tagovi

Filip Đuričićintervjufudbalska reprezentacija SrbijeKvalifikacije za SP 2022.kvalifikacije za svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara