Pep Gvardiola (©Reuters)
Pep Gvardiola (©Reuters)

Gvardiola odgovorio Klopu: Griliš nas koštao 40.000.000, neki vlasnici ne žele da zarade, već da ulažu

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.08.21. | 01:48

Šef struke Mančester Sitija prokomentarisao izjavu kolege sa klupe Liverpula, koji je istakao da Redsi ne mogu da se porede sa Građanima kada je u pitanju trošenje novca na pojačanja

Pandemija virusa korona je napravila velike finasijske probleme brojnim klubovima, ali ne i Mančester Sitiju, Junajtedu, Pari Sen Žermenu i Čelsiju. O tome je u najavi prvog kola Premijer lige govorio i trener Liverpula Jirgen Klop, koji tvrdi kako njegova ekipa ne može da se poredi sa gorepomenutim po pitanju finansija i trošenja tokom prelaznih rokova. Stigao je i odgovor sa Etihada. Pep Gvardiola je uoči sudara sa Totenhemom u prvom kolu Premijer lige prokomentarisao izjavu svog kolege, uz tvrdnju da njegov tim poštuje finansijski fer plej.

17.30: (5,20) Totenhem (3,70) Mančester Siti (1,70)

Izabrane vesti

Nemac je uoči okršaja sa Noričom na startu nove sezone (Liverpul slavio 3:0) izjavio da mu nije jasno kako su pojedini klubovi u poziciji da svakog leta troše desetine, pa čak i stotine miliona evra na ojačavanje igračkog kadra.

"Ne znam zaista kako Junajted, Siti, Čelsi ili Pari Sen Žermen mogu toliko da troše. Mi sa njima ne možemo da se poredimo. Očigledno da oni nemaju granica. Mi ih imamo i one su i te kako jasno izražene. Ali uprkos mnogim ograničenjima imali smo uspeha u poslednje dve godine. Nema nam druge, moraćemo da nastavimo na taj način. Liverpul može da troši samo onoliko koliko zaradi. Uvek smo tako radili i radićemo i nadalje".

Nije dugo trebalo da se oglasi i Gvardiola. On je istakao kako Siti poput svih ostalih klubova poštuje finansijki fer-plej, te da vlasnici Građana žele da ulažu u tim, ali i da je transfer Džeka Griliša (plaćen 117.000.000 evra) klub koštao 40.000.000 funti (47.010.000 evra), kada se oduzmu prihodi kluba od prodaje igrača.

"Ne sudim drugim klubovima, oni rade ono što veruju da je ispravno. Pojedini vlasnici žele da zarade, naši ne. Oni žele da ulažu u tim. Ulažemo koliko možemo. Bili smo u poziciji da potrošimo 100.000.000 funti za Džeka Griliša jer smo prodali igrače za 60.000.000 funti. Na kraju smo potrošili 40.000.000 funti. Tako mi je klub predočio situaciju. Ne znam šta će se dešavati u budućnosti".

Ko god sumnja u poslovanja Sitija, može slobodno da se obrati sudu, tvrdi Gvardiola.

"Finansijski fer-plej nas ograničava. Ko se ne slaže, može da ode na sud i izjasni se, a mi ćemo se braniti. Finansijski fer-plej je za nas pravilo, a mi pravila u potpunosti poštujemo. Desile su se određene stvari 2014. godine, čini mi se, ali sada smo u sezoni 2021/22. Svake sezone ispoštujemo finansijski fer plej. Još jednom da ponovim, postoje vlasnici koji žele da zarade za sebe. Naš klub ne želi naravno da gubi novac, ali kada ga ima, onda možemo da ga trošimo. Pre par godina su i drugi klubovi trošili puno novca na nekoliko igrača".

Dotakao se i drugih timova.

"Mi trošimo jer možemo, ne trošimo kada nismo u poziciji. Na kraju moramo da predstavimo određeni balans i izjasnimo se gde smo, šta imamo i šta možemo da uradimo. Ranijih godina su Junajted i Arsenal osvajali titule jer su imali više novca od ostalih, sećate li se toga? Siti nije mogao, jer nije imao vlasnike koje ima sada. U Italiji je to bio Berluskoni, pa potom Pireli sa Interom. Trošili su i oni puno novca. Nekada je bilo par klubova, potom su došli drugi. Čelsi sa Romanom Abramovičem, pa naš klub sa Šeikom Mansurom, koji želi da bude deo ovog sveta. U čemu je problem?".

Da li je finansijska moć pojedinih klubova pretnja za evropski fudbal u celini?

"Da vam kažem nešto. Znam da sam imao najboljeg igrača kojeg sam ikada video u Leu Mesiju. Ali kada smo osvojili Ligu šampiona, sedam igrača iz akademije je igralo u finalu protiv Junajteda. Sedam igrača, koji ništa nisu koštali, iz akademije. Možete da dobijate sa različitim ekipama i igračima, u različitim situacijama. Ništa nije sigurno. Realnost je da svaki klub ima svoju priču, svaki vlasnik odlučuje kako će živeti. Možete da pobeđujete tako što ćete ulagati puno i to pomaže, jer su vam potrebni igrači, u to nema sumnje".

Na red je došao i Liverpul.

"Liverpul se borio i borio i na kraju sa tržišta doveo dva neverovatna igrača i osvojio Ligu šampiona i Premijer ligu. Ukoliko ne želi da troši više, to je zato što smatra da ne mora ili ne želi. To ja ne mogu da vam kažem, jer nisam deo tog kluba. Mi smo u ovoj situaciji jer smo prodali igrače za 60.000.000 funti i tako smo kupili Džeka Griliša. U suprotnom to ne bi bilo moguće zbog finansijskog fer-pleja. Ima i drugih klubova u Italiji, Francuskoj, bilo gde, ali svaki je drugačiji. Mi pokušavamo da radimo stvari na ovaj način, jer klub veruje da je to najbolji put. Zato smo tu gde smo. Decenijama unazad, Junajted je uvek dobijao. Zašto? Jer je imao kvalitet i mogućnost da troši više od ostalih. Barselona i Real Madrid troše puno novca, isto je u Italiji sa najvećim ekipama. Ali nikada neću zaboraviti da smo osvajali sa sedam igrača iz akademije, bez ikakvog troška. Naravno, imali smo i najboljeg igrača kojeg sam ikada video".


tagovi

Pep GvardiolaJirgen KlopMančester SitiLiverpulDžek Grilišfinansijski fer-plej

Obaveštavaj me

Man. Siti
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara