Hari Kejn (©Reuters)
Hari Kejn (©Reuters)

Hari Kejn pred odlukom karijere: Slava u Totenhemu ili trofeji sa Sitijem?

Vreme čitanja: 3min | ned. 31.01.21. | 11:40

Golgeter Pevaca na raskrsnici

Stiven Džerard u Liverpulu, Toni Adams u Arsenalu, Pol Skols, Rajan Gigs i Geri Nevil u Mančester junajtedu, Frančesko Toti u Romi, Paolo Maldini i Franko Barezi u Milanu, Đuzepe Bergomi u Interu, Karles Pujol (možda i Lionel Mesi) u Barseloni... Ima još fudbalera koji su čitavu karijeru posvetili samo jednom klubu, a hoće li među njima biti i Hari Kejn?

Istina, nije visoki golgeter od početka samo u Totenhemu, pošto ga je klub do 20 godine slao na pozajmice u Lejton, Milvol, Norič i Lester, ali od kada je 2013. uspeo da se izbori za status prvotimca, njegovo ime postalo zaštitni znak londonskog kluba.

Izabrane vesti

Dovođeni su razni igrači plaćani desetine miliona evra, ali je lokalni momak taj koji je vodio ekipu do finala Lige šampiona i drugog mesta u Premijer ligi, što je najbolji plasman kluba još od sezone 1960/61. Poslednjih godina Kejn se profilisao kao jedan od najefikasnijih svetskih napadača, Već u sledećem nastupu za Pevce mogao bi da pretekne Bobija Smita na drugom mestu klupske liste strelaca, jer mu golgeter sa sredine prošlog veka beži svega jedan pogodak, ali hoće li postati "broj jedan" Totenhemov golgeter svih vremena? Hoće li biti dovoljno dugo u klubu da nadmaši Džimija Grivsa, koji je na 266 golova, odnosno 59 više od Harija Kejna?

Kapiten Pevaca 28. jula puni 28 godina i mnogi smatraju da je iduće leto poslednja prilika da pređe u neki kvalitetniji klub od Totenhema, u kom bi mogao da osvaja značajnije trofeje od FA ili Liga kupa. Tom temom u svojoj kolumni za Dejli Mejl bavio se engleski novinar Oliver Holt, koji navodi da je Kejn ove zime pred najvažnijom odlukom u karijeri. Bira hoće li da postane legenda kluba iz severnog dela Londona ili će otići negde gde će biti još bolje plaćen, a uz to i moći da se redovno bori za najveće domete.

Nadali su se u Totenhemu da će dolaskom Žozea Murinja umesto Maurisija Poketina ekipa da se trgne i ponovo bori za vrh Premijer lige, međutim, to se ove sezone neće dogoditi, jer vodeći Mančester siti beži 11 bodova, a nedavni poraz od Liverpula na domaćem terenu (1:3) nagovestio da bi Pevci mogli da ostanu i bez mesta u Ligi šampiona. Upravo bi to moglo da bude presudno u Kejnovom donošenju odluke "ostati ili otići".

Na loše rezultate utiču i sve češće povrede 27-godišnjeg špica, kom je u duelu s aktuelnim šampionom opet stradao članak i predstoji mu nekoliko nedelja pauze. Jasno je odavno da Englez nema fizičke predispozicije poput Kristijana Ronalda ili Lionela Mesija i da kako se bliži 30. godini sve teže podnosi žestok tempo modernog fudbala.

Iako se uz njegovo ime najčešće povezuje sa Real Madridom, ove zime pominje se i direktni rival, Mančester siti. Odlazak tamo bi sigurno razočarao i razljutio navijače Totenhema, koji već redovno strepe uoči svakog prelaznog roka. Mnogo toga lepog doneo im je Hari Kejn, pamtiće ga i po poslednjem golu pred rušenje čuvenog Vajt Hart Lejna, ali hoće li se i iduće sezone radovati njegovim pogocima, veliko je pitanje.

Ugovor koji važi do leta 2024. i obeštećenje od 100.000.000 evra donekle ih umiruju jer, zbog trenutne finansijske krize u fudbalu izazvane pandemijom korona virusa, nema mnogo klubova koji mogu da ispune Totenhemove uslove, ali čini se da Mančester siti nije među takvima. Ako je Pep Gvardiola zaista zapeo na dovođenju gogletera Pevaca i engleske reprezentacije, ta cifra neće biti problem arapskim vlasnicima. U tom slučaju, ostaje da vidimo da li će Kejn biti sentimentalan ili objektivan.


tagovi

Hari Kejn

Obaveštavaj me

Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara