Igrači Brage slave pogodak (©MN Press)
Igrači Brage slave pogodak (©MN Press)

Hoće li Panatinaikos da prođe kao TSC?

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.08.23. | 11:33

Braga je favorit protiv atinskih Zelenih u prvom meču plej-ofa za Ligu šampiona, ali bio je i Marselj pa se nije dobro proveo...

Još nedelju dana i biće poznato poslednjih šest učesnika grupne faze Lige šampiona. Za jedno od mesta bore se Braga i Panatinaikos. Pošto su u različitim okolnostima prošli u plej-of kvalifikacija za evropsku elitu, portugalski i grčki sastav u sredu uveče počinju dvomeč na stadionu Munisipal (21.00). Domaćini su u pretposlednjoj preliminarnoj fazi savladali TSC iz Bačke Topole ukupnim s rezultatom 7:1, dok su atinski Zeleni eliminisali Olimpik Marselj posle penala.

Crveno-beli iz Kamenoloma su godinama bili aktivni na međunarodnoj sceni, a grčki sastav je poslednji put igrao na evropskom takmičenju 2016. godine. Braga od 2010. samo tri puta nije imala međunarodne obaveze, a posle 11 godina je na pragu povratka u kontinentalni krem. Deluje da je tim

Izabrane vesti

Artura Žorža veoma teško pobediti, posebno na sopstvenom stadionu.

Panatinaikos je autsajder u prvoj utakmici. Tim srpskog stručnjaka Ivana Jovanovića

je očigledno inferioran po pitanju igre na strani, i pokušaće jedino da stvori što bolju startnu poziciju za revanš u Atini. Međutim, PAO je mnogo slabiji u gostima nego sa sopstvenim navijačima iza sebe i stoga bi sve osim poraza u Portugaliji već bilo malo iznenađenje.

Sa 75 golova u 34 prvenstvene utakmice, Braga je lani imala drugu najbolju ofanzivu u najvišoj portugalskoj ligi i završila je na trećem mestu na tabeli. Sastav

Artura Žorža samo pet puta nije uspeo da postigne gol. Samo je Benfika iz Lisabona, aktuelni vladar, češće našla put do protivničkog gola.

21.00: (1,68) Braga (3,50) Panatinaikos (5,70)

Jedan igrač se posebno ističe u napadnoj postavi Brage, a to je Rikardo Orta. Ovaj 28-godišnji ofanzivac je u protekloj sezoni postigao 14 golova, a upisao je i osam asistencija. Portugalski reprezentativac bio je najbolji strelac svog tima. S druge strane, Braga je lani primila samo 30 golova u 34 prvenstvene utakmice, stvorivši jednu od najboljih odbrana u ligi. Na početku nove sezone, međutim, čini se da se situacija promenila. U prve četiri takmičarske utakmice, Braga je primila pet golova i samo jednom sačuvala mrežu mirnom.

Čak i sa naizgled visokim vođstvom od 3:0 iz prve utakmice sa srpskim predstavnikom, Braga nije skidala nogu sa gasa tokom prošlonedeljneg gostovanja u Bačkoj Topoli, oduvavši rivala sa četiri gola u prvom poluvremenu. U roku od 20 minuta Pici, Bruma, Alvaro Đalo i Al Musrati su napunili mrežu, pre nego što je Marko Rakonjac uzvratio sa možda najnebitnijim golom koji će ikada postići u karijeri.


Samo četiri dana posle Topole, Braga je išla na noge Šavesu u nacionalnom šampionatu i stigla do još jednog kvarteta golova (4:2). Prethodno su crveno-beli, verovatno obraćajući previše pažnje na evropska pitanja, izgubili sa 2:1 od Famalikaa na otvaranju prvenstvene kampanje. Ipak, postignutih osam golova na minula dva meča u gostima predstavlja savršen šlagvort za uzbuđenja koja slede.

Za razliku od Brage i većine drugih timova koji se bore za Ligu šampiona, Panatinaikos tek treba da započne potragu za domaćom slavom i tako je mogao da se fokusira isključivo na kontinentalne poduhvate, koji su se isplatili, a zatim i tokom velikog skalpaa u trećem kolu. Posle ukupne pobede od 5:3 nad ukrajinskim Dnjeprom-1, Panatinaikos je obezbedio sudar sa Marseljom.

Bernard

je doveo momke Ivana Jovanovića do pobede od 1:0 u prvoj utakmici u Atini.

U revanšu na Velodromu Olimpik je krenuo jako. Dva gola u prvom poluvremenu

Pjer-Emerika Obamejana

dovela su OM na ivicu prolaska u plej-of, ali je udarac

Fotisa Joanidisa

sa bele tačke u devetom minutu nadoknade iznudilo produžetke i penale, gde je Panatinaikos bio uspešniji.

Panatinaikos je uspeo da se nađe u kvalifikacijama kao aktuelni vicešampion Grčke. Zeleni su posle 32. kola bili na prvom mestu, ali su u finišu prokockali već viđenu titulu.

Početak nove sezone u Grčkoj je za Panatinaikos odložen zbog utakmice protiv Brage. Tako su izabranici

Ivana Jovanovića

, među kojima su i srpski reprezentativci Filip Đuričić i Filip Mladenović, imali malo više vremena da se pripreme za zadatak koji je pred timom. Ipak, nedostatak ritma bi takođe mogao da bude mana jer je Braga već imala priliku da se "zagreje" za vikend.


LIGA ŠAMPIONA, PLEJ-OF - PRVI MEČEVI

Utorak

Antverpen - AEK 1:0 (1:0)

/Jansen 16/

Rakov - Kopenhagen 0:1 (0:1)

/Rakovitan 9ag/

Rendžers - PSV 2:2 (1:0)

/Sima 45, Matondo 76 - Sangare 61, De Jong 80/

Sreda

21.00: (1,68) Braga (3,50) Panatinaikos (5,70)

21.00: (2,50) Makabi Haifa (3,40) Jang Bojs (2,80)

21.00: (2,95) Molde (3,40) Galatasaraj (2,40)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionaplej-of za Ligu šampionaBragaPanatinaikos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara