Hrvat u Italiji pravi još jednog igrača za Srbiju… Bomba Ivana Ilića za prvenac na Čizmi i najava nekih većih stvari

Vreme čitanja: 4min | sre. 28.10.20. | 19:47

Sjajan pogodak mladog srpskog veziste

Nedavno je Srbija u Norveškoj odigrala najbolju utakmicu u poslednjih desetak godina. A igrači koji su obeležili taj meč su bili Sergej Milinković Savić, Danko Lazović, Filip Đuričić i Nikola Milenković. Svima im je pored nacionalnosti zajedničko još nešto – igraju fudbal u Italiji. I sve su ih u ovakve igrače kakvi su danas oblikovali treneri u italijanskom fudbalu. Jesu oni ponikli u Srbiji, prošli i poneku usputnu stanicu u inostranstvu, ali najveći uticaj na njihov razvoj su imali treneri u Italiji poput Stefana Piolija, Simonea Inzagija, Roberta de Zerbija ili Ivana Jurića.

A stopama Srba u Italiji kreće polako i talentovani vezista Ivan Ilić. Pod komandnom palicom Ivana Jurića u Veroni.

Izabrane vesti

Upravo je Ivan Jurić najzaslužniji za ovo što je Darko Lazović postao u Veroni i reprezentaciji Srbije na poziciji ofanzivnog beka, a sjajni hrvatski stručnjak sada oblikuje još jednog igrača koji bi mogao da bude vrlo bitan za srpski fudbal u godinama koje dolaze. Ako Ilić shvati kakva mu se šansa pružila, čekaju ga lepe i velike stvari u karijeri.

Mladi Srbin je večeras postigao prvenac u dresu Verone. U meču treće runde Kupa Italije, Verona je večeras na penale eliminisala drugoligaša Veneciju posle 3:3 u 120 minuta igre i prošla u naredno kolo gde je čeka Kaljari. Ilić je bombom sa 25 metara u u finišu prvog poluvremena načeo goste iz Venecije i doveo Veronu u vođstvo što je bio i najlepši detalj meča. A u penal seriji je zablistao maldi hrvatski golman Ivo Pandur koji je odbranio prva dva penala.

Ivan Ilić je prošlog leta došao u Veronu na pozajmicu iz Mančester Sitija, a na njegovom dolasku su insistirali direktor Toni Damiko i trener Ivan Jurić. I mislili su ozbiljno sa njim.

Verona narednog leta ima pravo da ga otkupi za 12.000.000 evra, ali je i Siti ubacio klauzulu za kontraotkup od 15.000.000 evra. Pomenute brojke dovoljno govre da u oba kluba vide potencijal u mladom Srbinu. Što sportski, što finansijski.

Verona je prošle sezone ušla u Seriju A kao autsajder i prognozirali su joj ispadanje, ali su bili iznenađenje sezone. Zahvaljujući skautingu Damika i radu Jurića, grupa prilično anonimnih igrača je postala kamen u cipeli većima i bogatijima. Pobedili su Juventus, igrali nerešeno protiv Intera, Lacija, Atalante, Milana… Završili su na devetom mestu, a odbrana im je bila u rangu timova koji su se borili za Ligu šampiona i ligu Evrope. Pored sjajnih rezultata, Verona je lansirala i gomilu igrača. Amir Rahmani je kupljen kao anonimus iz zagrebačkog Dinama za 2.000.000 evra, a posle šest meseci je prodat Napoliju za 14.000.000. Sofijan Amrabat je kupljen od Briža za 3.000.000 evra i posle pola godine prodat Fiorentini za tri puta veću sumu. Albanski štoper Maraš Kumbula je od anonimusa došao do 20.000.000 evra teškog transfera u Romu. Mateo Pesina je eksplodirao na pozajmici iz Atalante i vratio se u Bergamo. Darko Lazović igra najbolji fudbal u karijeri…

Verona je minulog leta opet dovela gomilu mladih i talentovanih igrača poput Vijeire (22) iz Sampdorije, Kolija (20) iz Atalante, Lovata iz Padove (već ga hoće Milan), Četina (23) iz Rome, Favilija (23) iz Đenove, Riga (22) iz Ciriha, Pandura (20) iz Rijeke, Amionea (18) iz Belgrana, produžena je pozajmica je Salseda (18) iz Intera. A među njima je bio i Ilić (19). Čak petorica pomenutih su se večeras našli u startnoj postavi protiv Venecije, a još dvojica su ušli. Trojica su dali golove! Momci do 18 do 23 godine. Ivan Jurić je u Italiji poznat po taktici i disciplini na kojima insistira, ali vidi se da ima i trenersku hrabrost da gurne mlade igrače.

Od svih pomenutih talenata koji su planirani za afirmaciju ove sezone, Ilić je ostavio najbolji utisak i ima najveću minutažu. Počeo je mečeve protiv Parme i Udinezea, ušao u duelima protiv Rome i Juventusa, a Verona nijednu od utakmica sa Ilićem na terenu nije izgubila. Nije ni večeras. Proveo je svih 120 minuta na terenu, učestvovao i u akciji kod drugog gola, ostavio odličan utisak.

Podsetimo, Ivan Ilić je pažnju naše i evropske javnosti skrenuo kada ga je Mančester Siti kupio u od Crvene zvezde u paketu sa bratom Lukom za 5.00.000 evra u leto 2017. godine. Imao je tada samo 16 godina. Prethodno je debitovao sa 16 godina i 43 dana za prvi tim Zvezde i srušio 38 godina star rekord Milka Đurovskog.

Posle kupovine, Siti ga je vratio u Zvezdu na pozajmicu uz obavezu da Ivan mora da odigra šest mečeva makar po 60 minuta ako Zvezda želi celo obeštećenje. Zvezda to nije ispunila, a Ilić je već posle pola godine otišao na pozajmicu u Zemun. Siti ga je uoči prošle sezone poslao na pozajmicu u holandskog drugoligaša Bredu gde je već bio njegov brat Luka. Iako tek punoletan, Ivan je vrlo brzo zauzeo mesto u startnoj postavi holandskog tima, odigrao 24 meča na poziciji zadnjeg veznog, dao četiri i namestio tri gola. Dovoljno da skrene pažnju Verone i da napravi veliki korak napred.

Malo ko je očekivao da se Ilić ovako brzo izbori za status prvotimca u Italiji jer mnogi mladi igrači prvo mesecima greju klupu i samo treniraju dok ne nauče neophodne taktičko-tehničke finese bez kojih se ne može igrati Serija A. Izgleda da je Ilić došao dovoljno fudbalski pismen i nadaren da mu Jurić ukaže veliku šansu. Na njemu je da dalje vredno radi i bori se za veće stvari. Bolju odskočnu dasku i učitelja nije mogao da nađe.


tagovi

Ivan IlićIvan Jurić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara