(©Reuters)
(©Reuters)

I FIFA rekla "NE" Superligi Evrope

Vreme čitanja: 2min | pon. 19.04.21. | 01:45

“Ne odobravamo zatvoreno takmičenje otcepljeno od međunarodnih fudbalskih struktura”

Podrhtavanje tla na Starom kontinetu. Šest engleskih klubova i po tri italijanska i španska odlučili su da formiraju Superligu. Evropa se zatresla. Ništa više neće biti isto kao dosad. Fudbal ide putem košarke i razjedinjenosti najboljih klubova i krovne organizacije.

UEFA je oštro reagovala, zapretila “pobunjenicima, a oglasila se i FIFA. Svetska fudbalska federacija bila je uzdržanija, a reč koja prevladava u saopštenju je solidarnost.

Izabrane vesti

"S obzirom na nekoliko zahteva medija i kao što je već nekoliko puta rečeno, FIFA želi da pojasni da se čvrsto zalaže za solidarnost u fudbalu i pravičan model preraspodele koji može pomoći razvoju fudbala kao sporta, posebno na globalnom nivou, jer je razvoj globalnog fudbala primarna misija FIFA”, rečeno je u saopštenju.

U Superligi Evrope igraće Mančester Siti, Mančester Junajted, Liverpul, Čelsi, Arsenal, Totenhem, Juventus, Milan, Inter, Barselona, Real Madrid i Atletiko. Pominje se još tri neimenovana kluba osnivača ovog takmjlenja koja bi trebalo da se priključe ovog velikom projektu.

"Prema našem mišljenju, i u skladu sa našim statutima, svako fudbalsko takmičenje, bilo nacionalno, regionalno ili globalno, uvek treba da odražava osnovna načela solidarnosti, inkluzivnosti, integriteta i pravične finansijske preraspodele. Štaviše, upravljačka tela fudbala treba da koriste sva legalna, sportska i diplomatska sredstva kako bi osigurala da to i dalje ostane slučaj. U tom kontekstu, FIFA može samo da izrazi svoje neodobravanje zatvorenoj evropskoj odcepljenoj ligi izvan međunarodnih fudbalskih struktura, a ne poštujući pomenute principe”.

Ponedeljak, 21.00: (4,60) Lids (3,70) Liverpul (1,77)

I za kraj:

"FIFA se uvek zalaže za jedinstvo u svetskom fudbalu i poziva sve strane uključene u žestoke rasprave da se uključe u miran, konstruktivan i uravnotežen dijalog za dobro igre i u duhu solidarnosti i fer igre. FIFA će, naravno, učiniti šta god je neophodno da se doprinese opštem interesu fudbala”.



tagovi

FIFAsuperliga EvropeUEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara