Stanojević i Iliev prave planove u Sloveniji (Foto:partizanfk.com)
Stanojević i Iliev prave planove u Sloveniji (Foto:partizanfk.com)

Ima li razloga za brigu u Humskoj? Najjači potpisi ostavljeni za kraj prelaznog roka

Vreme čitanja: 4min | sub. 03.07.21. | 17:19

Potraga za drugim napadačem i(li) krilom, eventualno štoperom i zadnjim veznim i dalje traje

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Ptuja)

Ekipa nije kompletirana, deluje da neće ni biti do kraja boravka u Sloveniji. Zasad su angažovana trojica fudbalera, međutim, niko ne očekuje da budu jedine novajlije Partizana ovog leta. Štaviše, potpisi Siniše Saničanina, Danila Pantića i Rikarda Gomeša ljudi iz kluba tumače samo kao zamajac prelaznog roka koji će se u slučaju Parnog valjka zahuhtati tek kad sezona krene, a prema određenim najavama uobličiti u završnici letnje pijace.

Izabrane vesti

Deo javnosti naklonjene crno-belima zabrinuto gleda ka prvoj takmičarskoj utakmici (17. jula u Novom Sadu protiv Proletera), dok su u Humskoj spokojni. Pre svega iz razloga što su s dnevnog reda skinuli goruće pitanje temu: angažovanje špica.

„Dolascima Rikarda Gomeša, Siniše Saničanina i Danila Pantića već imamo popunjenu ekipu. Ono najvažnije što nam je falilo doveli smo na vreme, uspeli da vratimo najboljeg dostupnog igrača. S druge strane, eventualni dolazak još jednog fudbalera doveo bi nas u situaciju da kažemo kako smo popunjeni na svim pozicijama“, kao prvi čovek sportskog sektora Ivica Iliev je ostavio širok prostor za još potpisa.

Pre svega drugog i(li) krilnog špica. Posle propalog transfera Žilijena Ngoja iz belgijskog Eupena ovih dana crno-beli su zasuti video materijalima drugih igrača, s nekima su uveliko u kontaktu, mada je teško očekivati da se posao realizuje pre povratka tima u Beograd 9. jula. S obzirom da će posle toga trener Aleksandar Stanojević izabranicima dati dva slobodna dana i da u završnu sedmicu priprema ulazi 12. jula – kad se ekipi priključuje Filip Holender, verovatno i Sejduba Suma ukoliko prethodno ne dobije vizu za ulazak u Sloveniju – ima zagovornika teze kako je sadašnjem kadru potrebno još sveže krvi.

Sam Stanojević je govorio kako bi u slučaju odlaska Makija Banjaka posegao za novim štoperom, a kako je Kamerunac otišao u Kairat logično je očekivati još jednog centralnog defanzivca. Možda i vezistu Tabora iz Sežane Antoan Makumbu, pod uslovom da najpre prođe filtere skaut službe na test meču sa slovenačkim prvoligašem, potom da se otvori mesto odlaskom Saše Zdjelara u inostranstvo. Najavljeno je da bi Partizan doveo i mladog golmana ako kapiten Vladimir Stojković nastavi karijeru u Saudijskoj Arabiji, te da bi od Vojvodine kupio krilnog vezistu Miljana Vukadinovića...

Teško je očkivati da se bilo koji od ovih poslova realizuje do kraja priprema, neki čak ni i do početka sezone, što stvara zabrinutost i nelagodu kod pojedinih navijača, nestrpljivih da se (još) nešto desi. Smatraju da ekipa koja ništa nije osvojila dve godine vapi za još pojačanja.

„Za početak je važno da je klub obezbedio igrače na vreme, što je teško u trenutku kad se igra EURO. Sad je na nama iz struke i fudbalerima da odradimo naš deo. Ništa u fudbalu nije lako, ali će biti urađeno sve što je potebno“, govorio je Stanojević uoči polaska za Sloveniju.

S druge stane, baš kao i Grobari, voleo bi i trener da što pre dočeka tog drugog špica kako bi započeo sinhronizaciju sa Rikardom, što je, kako navodi struka, najteži deo posla. A vremena baš i nema.

Da li i razloga za nervozu?

Iskustvo uči da čak i da dolaskom dodatnog stranca posao na sklapanju tima neće biti okončan. Štaviše, velika je verovatnoća – a za to postoje određene najave – da neki veliki poslovi čekaju kraj prelaznog roka kako bi se realizovali. Što ima veze za tržištem, brojem dostupnih igrača, fudbalerima što razmatraju druge opcije... Na kraju krajeva, čak šestorica su došla u poslednjih mesec dana 2020, petorica samo u završnici prelaznog roka. Doduše, na njegovom početku je Savo Milošević govorio kako angažovanjem Makija Banjaka ima „namešten“ tim u borbi za titulu, da bi dolaskom Aleksandra Stanojevića promenjen kadar i dovedeni Aleksandar Miljković (u septembru), Filip Holender, Ivan Obradović, Miloš Jojić i Svetozar Marković (početkom oktobra).

Još drastiičniji je primer iz 2010. Na početku je iz čačanskog Borca kupljen samo golman Radiša Ilić za simboličnih 30.000 evra, tokom boravka u austrijskom Zefeldu levi bek Vojvodine Džozef Kizito, niko ništa od toga tima nije očekivao. A onda: Ivica Iliev i Milan Smiljanić su stigli pred Helsinki, Mohamed Kamara u danu kad je igran revanš u Briselu, 48 sati pred prvu utakmicu sa Anderlehtom Stefan Babović, a posle plasmana u Ligu šampiona Vladimir Stojković i Stefan Savić. Vrhunska sezona, krunisana duplom krunom, započeta je prelaznim rokom koji je u startu ocenjen traljavim.

Potpuno je legitimno da neki fudbaler, bez obzira da li je reč o povranticima ili strancima, žele da dođu na „sigurno“, kad je već obezbeđena grupna faza evropskog takmičenja ili je makar na vidiku. Zato se šuška da i sad pojedinci čekaju kako će Parni valjak da prođe u kvalifikacijama za Ligu konferencija, pa da onda stave „šaru“ na ugovor.

Reljef aktuelnog kadra će se izvesno menjati. Baš kao što je i u bliskoj prošlosti. Primera radi, poslednjeg dana prelaznog roka leta 2015. potpisali su Nikola Leković, Aleksandar Subić, Alen Stevanović i Nemanja Mihajlović; Uroš Đurđević deset dana pred kraj pijace 2016; Sejduba Suma na dan revanša sa Budućnosti u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2017; Vladimir Stojković uoči prvog meča sa Videotonom u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope; Zoran Tošić kad je ekipa ušla u grupnu fazu UEFA takmičenja, Takuma Asano pred beogradski susret sa Malatijom, a Bibars Natho uoči dvomeča sa Moldeom.

Neki igrači se, jednostavno, čekaju. Najveća je dilema ima li vremena za njihovo uigravanje.


tagovi

Aleksandar StanojevićIvica IlievFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara