Navijači Fluminensea su na kreativan način sa aerodroma ispratili igrače na put u Saudijsku Arabiju (©AFP)
Navijači Fluminensea su na kreativan način sa aerodroma ispratili igrače na put u Saudijsku Arabiju (©AFP)

Interkontinentalna poslastica: Dinizismo protiv euforičnih Egipćana

Vreme čitanja: 4min | pon. 18.12.23. | 11:42

Fluminense i Al Ahli se od 19 časova sastaju u Džedi u prvom polufinalu Klupskog svetskog prvenstva

Prve dve faze Klupskog svetskog prvenstva, koje se igraju ovog decembra u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, mogle su da se klasifikuju pod stavkom „egzotično“. Od polufinala kreće ono najzanimljivije, uključili su se i prvaci Južne Amerike i Evrope. Prvi će na teren Fluminense, koji će se od 19 časova sastati sa najboljim timom iz Afrike, Al Ahlijem.

Velikan iz Kaira je priredio iznenađenje u četvrtfinalu, savladao je domaćina turnira, skupoceni tim Al Itihada sa 3:1. Izbacio je tako petostrukog osvajača Klupskog svetskog prvenstva Karima Benzemu, a naredna prepreka mu je šestostruki šampion tog takmičenja – Marselo.

Izabrane vesti

Nekadašnji levi bek Real Madrida jedna je od zvezda Fluminensea, tima koji je šokirao Južnu Ameriku ove sezone osvajanjem Kopa Libertadores. Daleko od toga da je klub iz Rio de Žaneira slab, ali objektivno ne spada ni među kvalitetnije u Brazilu. Nedavno okončano prvenstvo je završio na sedmoj poziciji sa 14 poena manje od šampiona Palmeirasa.

Ipak, u Kopa Libertadoresu je odigrao Fluzao savršeno. U finalu je bio bolji od Boke Juniors posle produžetaka sa 2:1, a pre toga je eliminisao Argentinos Juniors, Olimpiju Asunsion i Internasional.


19.00: (1,95) Fluminense (3,35) Al Ahli (4,20)


Za taj uspeh najveće zasluge idu na račun trenera Fernanda Diniza, koji je na Marakani uspeo da promoviše neku novu, dotad neviđenu fudbalsku taktiku na najvišem nivou. Diniz se vratio korenima brazilskog fudbala, insistira na kreativnosti i inspiraciji tokom igre, da fudbaleri često napuštaju svoju poziciju tokom napada i da tako stvaraju kontrolisani haos na terenu. Stil igre koji je poznat u javnosti kao Dinizismo.

Ti principi su u strogoj suprotnosti od onih na kojima insistira Pep Gvardiola, trener Mančester Sitija, predstavnika Evrope na Klupskom svetskom prvenstvu. Španac voli strogu disciplinu u igri, da se u svakom trenutku zna koji igrač je na kojoj poziciji na terenu. Zbog toga, bilo bi zanimljivo videti susret Fluminensea i Mančester Sitija u finalu za svetsku krunu, pod uslovom da Brazilci budu bolji od Al Ahlija, a Građane u utorak ne iznenadi japanska Urava.

Kada je ova sezona počinjala susretali smo se sa brojnim kritikama. Počev od toga što smo dali igračima dva meseca odmora, kao da im nije bio potreban. Kada god bismo izgubili neku utakmicu, pričali bi i pisali svi kako imamo previše star tim. Mnogo ljudi kao da je jedva čekalo da napravimo neku grešku da bi nas kritikovali. Međutim, fudbal je kompleksa stvar. Zaboravljate da je Fluminense 11. klub u Brazilu po visini plata, zato napravili smo ogromnu stvar. Volimo da hvalimo evropski fudbal zbog organizacije, ali zaboravljamo koliko Evropljani imaju ekonomski bolje uslove. Mi smo formirali tim tako što smo ‚spašavali‘ igrače kojima su karijere bile u padu. Iznad mnogih pojačanja su stajali upitnici kada su dolazili. Ne volimo o tome da pričamo, uvek se postavljamo kao da smo u ravni sa protivnicima, ali činjenica je da smo protiv mnogih ekipa u ovom smislu bili u težem položaju. I opet, grupa je porasla i osvojila veliki trofej“, rekao je Diniz.

EMOCIJA SE, IPAK, NE KUPUJE NOVCEM

Možda ima bogatijih i bolje organizovanih klubova od Fluminensea u Južnoj Americi, ali da li se to baš može reći za Al Ahli? Nesumnjivo, reč je o najtrofejnijoj ekipi u Africi, klubu sa ogromnom navijačkom bazom koja je i otputovala u Džedu sa ekipom. Dugo je na okupu, svake godine osvaja trofeje… Međutim, afrički fudbal je ipak na nižem nivou od južnoameričkog i Egipćani ne dobijaju tako često šansu da se „izmere“ protiv jačih od sebe.

Zbog toga u Kairu Klupsko svetsko prvenstvo shvataju ozbiljnije nego u bilo kom drugom klubu na planeti. Sve je Al Ahli podredio tome. Prošle godine su Egipćani tragično doživeli poraze od Real Madrida i Palmeirasa, koji su ih ostavili bez medalje, a nema sumnje da je švajcarski trener Marselo Koler i sada pod pritiskom da napravi neki značajniji uspeh.

Ovo je možda Al Ahliju idealna šansa da se po prvi put domogne finala Klupskog svetskog prvenstva. U prethodne tri godine dva puta je osvajao bronzu, uz to pomenuto četvrto mesto. Sada protiv Fluminensea Egipćani vide svoju šansu da dođu do meča za titulu, verovatno protiv Sitija. Euforija je na najvišem nivou posle ubedljive pobede nad Al Itihadom.

Zbog svega toga, i stila igre Fluzaa, kao i neverovatne požrtvovanosti Al Ahlija, očekujemo da će publika u Džedi da uživa ovog ponedeljka. Naravno i gledaoci kraj malih ekrana, u Srbiji možete da odgledate prenos na kanalu Arena premijum 2. Kvalitetna egzotika, dobar povod da ovo veče provedete uz televizor.

KLUPSKO SVETSKO PRVENSTVO – POLUFINALE

Ponedeljak

19.00: (1,95) Fluminense (3,35) Al Ahli (4,20)

Utorak

19.00: (14,0) Urava (6,75) Mančester Siti (1,20)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

FIFA Klupsko svetsko prvenstvoFluminenseAl AhliAl Ahli KairoFernando Diniz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara