Gabrijel Barbosa "Gabigol" (Reuters)
Gabrijel Barbosa "Gabigol" (Reuters)

Interov promašaj od 30.000.000 brojkama zasenio Mesija, Mbapea, Halanda i Ronalda

Vreme čitanja: 2min | čet. 09.09.21. | 17:43

Gabigol od 2019. godine drugi najproduktivniji golgeter u klupskom fudbalu, ispred jedino Robert Levandovski

Gabrijel Barbosa u narodu poznatiji kao Gabigol nije ni prvi, ni poslednji Brazilac koji se nije snašao u Italiji. Pre pet godina Inter ga je za 29.500.000 evra kupio od Santosa, međutim umesto eksplozije dogodio se fijasko na Apeninima - za godinu i po dana na Čizmi odigrao je tek nešto manje od 200 minuta fudbala i postigao samo jedan gol. Na pozajmci u Benfici nije dobio veštačko disanje, ali je zver počela da se budi po povratku u domovinu.

(1,75) Paragvaj (3,50) Venecuela (5,10)

Izabrane vesti

Raspucana 2018. u dresu Santosa, pomogla je Flamengu u odluci da ga prisvoji i od tada počinje surova golgeterska dominacija. Njene razmere ogledaju se kroz podatak da od potpisa za rubro-negre, preciznije od 2019. godine, klupski fudbal poznaje samo jednog ubitačnijeg golgetera - Roberta Levandovskog. Dolazimo do zaključka da je Gabigol po broju golova u tom periodu iza sebe ostavio Lionela Mesija, Kilijana Mbapea, Erlinga Halanda, Kristijana Ronalda...

Odmah na startu da se ogradimo činjenicom da ne nosi istu težinu rešetanje mreža po Južnoj Americi i u ligama petice, ali Gabrijelove brojke su impozantne. Na 129 utakmica postigao je 97 golova. Mesi na kontu ima dva manje, Mbape kaska za četiri pogotka, Haland je na brojci od 92, a Ronaldo tek na 85. Kada u računicu ubacimo i asistencije kojih je 29, statistika deluje još moćnije - Brazilac je učestvovao u 126 golova na 129 utakmica za Flamengo, dakle skoro u golu po meču.

Debitantska sezona za velikana sa Marakane bla mu je i najplodonosnija budući da ju je završio sa 43 pogotka (25 u Brazileirau, dva u kupu, devet u Libertadoresu i sedam u šampionatu Karioka). Tada je pod komandom Žorža Žeusa i na talasima njegovih golova Flamengo jahao do titule u Brazilu, Libertadoresu i šampionatu Karioka. Narede sezone je stigao do brojke od 27 uprkos ozbiljnoj povredi. Odigrao je tada 43 utakmice, 16 manje u odnosu na 2019. godinu.

Konačno, u aktuelnoj takmičarskoj godini je već izjednačio učinak iz prošle i to pogađajući mrežu rivala u proseku jednom po utakmici! Zbog ubedljivih igara zauzeo je i mesto na spisku brazilske reprezentacije, a selektor Tite ga je uvrstio u startnu postavu protiv Čilea pre nedelju dana, kao i u meču sa Argentinom koji je prekinut posle desetak minuta.

Navijači Flamenga imaju zbog čeka da budu euforični, i da se nadaju da će im Gabigol i ove sezone prirediti radost u završnici Libertadoresa... Kao 2019. kada je u finalu golovima u 89. i drugom minutu nadoknade, srušio River Plejt (Milioneri vodili 1:0) i doneo im tron Južne Amerike. U isto vreme, sigurno ima tifoza Intera koji se pitaju zašto jedna ovakva golgeterska mašina nikada nije proradila na Đuzepe Meaci.



tagovi

Gabrijel Barbosa GabigolRobert LevandovskiLionel MesiKristijano RonaldoKilijan EmbapeErling Haland

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara