Medi Taremi i Ali Almoez (©Reuters)
Medi Taremi i Ali Almoez (©Reuters)

Iran protiv prokletstva dugog 48 godina, Katar za uzastopno finale

Vreme čitanja: 2min | sre. 07.02.24. | 11:48

Jordan čeka rivala u borbi za zvanje najboljeg u Aziji

Katar bi mogao da postane treća nacija u ovom veku koja se kvalifikovala za finale Kupa Azije dva puta zaredom jer ga ove srede očekuje polufinalni duel protiv Irana na stadionu Al Tumama (

16.00). Tim Meli je pobedio Japan sa 2:1 u četvrtfinalu, pretvorivši penal u nadoknadi vremena u pobedu, dok je aktuelni branilac titule eliminisao Uzbekistan posle izvođenja jedanaesteraca pošto je njihov meč završen nerešenim rezultatom 1:1.

Izabrane vesti

U drugoj uzastopnoj kampanji u Azijskom kupu, Iran se plasirao u polufinale, produžavajući niz bez poraza na 18 mečeva u svim takmičenjima. Subota je bila trenutak iskupljenja za selektora

Amira Galenoeija, koji je bio na čelu Irana na Azijskom kupu 2007. kada je ispao u osmini finala na penale od Južne Koreje.

Iran danas igra za plasman u prvo finale Azijskog kupa još od 1976. godine, kada je bio domaćin i pobedio na turniru, a ujedno Tim Meli je izgubio poslednjih šest polufinalnih utakmica na ovom takmičenju. Na proteklom šampionatu 2019. pod palicom

Karlosa Keiroša Irance je u polufinalu eliminisao Japan.

16.00: (1,85) Iran (3,40) Katar (4,60)

Iran je neporažen u poslednjih 10 mečeva protiv Katara, pobedivši u šest uzastopnih mečeva, dok nije primio gol u šest od prethodnih međusobnih dvoboja. Tim Meli je posle maksimalnog učinka u grupnoj fazi bio uspešniji od Sirije i Japana, dok je Katar posle sve tri pobede u osnovnoj fazi, do polufinala stigao posle slavlja nad Palestinom i Uzbekistanom.

Selektor Tintin Markez je uoči nokaut faze prvenstva Azije samo jednom u šest takmičarskih utakmica video da je njegova selekcija primila gol. Potencijalnom pobedom u sredu, Katar bi postao prva nacija domaćin koja je stigla do finala ovog takmičenja još od Australije 2015.


Posle poraza na generalnoj probi od Jordana, nije izgledalo da će se Katar ponovo boriti za titulu. Na samom prvenstvu ostvario je svih pet pobeda i uz podršku sopstvenih gledalaca put još ne mora da se završi. Iako učinak na domaćem turniru izgleda dobro, Katar je imao problema u skoro svim utakmicama. Prva četiri protivnika, Liban, Tadžikistan, Kina i Palestina, savladani su sa po golom razlike, a stvari su se zahuktale u četvrtfinalu protiv Uzbekistana kada je prolaz obezbeđen tek posle izvođenja penala.

Iran sada može da se pohvali nizom talentovanih igrača koji igraju na veoma visokom međunarodnom nivou iz nedelje u nedelju u svojim klubovima, dok su svi reprezentativci Katara pod ugovorom u svojoj ligi. Šta je bolje i ko će na megdan Jordanu u borbi za tron, pokazaće se u polufinalu u sredu.

AZIJSKI KUP - POLUFINALE


Utorak


Jordan - Južna Koreja 2:0 (0:0)

/Al Najmat 53, Tamari 66/

Sreda

16.00: (1,85) Iran (3,40) Katar (4,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Azijski kupReprezentacija Iranareprezentacija Katara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara