Evropska Superliga (©Reuters)
Evropska Superliga (©Reuters)

Isplivali detalji Superlige: Ko izađe plaća 150.000.000, Realu i Barsi 60.000.000 više nego ostalima

Vreme čitanja: 4min | pet. 23.04.21. | 15:53

Klubovi bi imali ekskluzivno pravo emitovanja utakmica što bi donelo dodatnu zaradu jer bi se gledanje istih plaćalo kroz razne oblike pretplata...

Uspon najbogatijih evropskih klubova trajao je samo dva dana pre nego što se kao kula od karata urušila ideja o osnivanju zatvorenog takmičenja s nazivom Superliga Evrope.

Nepuna tri dana posle rušenja takmičenja koje je moglo da promeni fudbal iz korena, renomirani nemački Špigel, inače list koji uglavnom pre konkurencije ima stvari ove težine, objavio je delove osnivačkog ugovora Superlige gde su objavljeni neki važni detalji.

Izabrane vesti

Na primer, prema dogovoru koji su potpisali klubovi engleske velike šestorke i po tri italijanska i španska velikana Real Madrid i Barselona bi u startu dobili po 60.000.000 evra više od konkurencije za učešće u Superligi, dok bi svaki klub dobio ekskluzivna prava da emituje utakmice putem svojih servisa, dok su se istovremeno svi obavezali da izlazak iz Superlige nosi sa sobom novčanu kaznu od vrtoglavih 150.000.000 evra!

Subota, 21.00: (1,55) Real Madrid (4,10) Betis (6,00)

Objavljeni detalji obavezujućeg ugovora na 23 godine donosi nam uvid u to šta je to što su najbogatiji klubovi Starog kontinenta zaista nameravali. Pre svega tiče se dodatnog novca koji je trebalo da ide Real Madridu i Barseloni. Naime, u ugovoru stoji da bi španski giganti tokom prve dve sezone dobili kompenzaciju za po 60.000.000 evra veću od ostalih učesnika Superlige. Ista bi bila isplaćena u dve rate, dok bi ostali klubovi bili redovno plaćeni po 30.000.000 evra na početku svake sezone.

Što se tiče dela o pravu na ekskluzivno emitovanje utakmica, prenosi bi se realizovali preko internet platformi, poput klupskih televizija, veb sajtova ili mobilnih aplikacija. To bi donelo dodatni prihod za klubove jer bi se pristup prenosima plaćao kroz pakete pretplate.

Jedna strana dokumenta pokazuje da bi 15 osnivača Superlige, što su zapravo 12 imena koja se najviše pominju plus Pari Sen Žermen, Bajern Minhen i Borusija Dortmund koji su dobili pozive, uzeli po deo finansijskog kolača od ukupnog fonda.

Arsenal, Bajern, Čelsi, Barselona, Juventus, Liverpul, Mančester Siti, Mančester junajted, Real Madrid i Totenhem bi zaradili po 7,7 odsto od inicijalne svote u osnivačkom fondu. Preostala četiri kluba (Inter, Milan, Atletiko Madrid i Dortmund) dobili bi po 3,8 odsto od te sume.

Apsolutno najvažniji detalj objavljenog ugovora tiče se klauzule za raskid iliti izlazak iz takmičenja. Prema slovu istog svako ko bi napustio Superligu pre isteka ugovora morao bi da plati astronomskih 150.000.000 evra kazne!

Sve je ipak stalo posle strahovite reakcije fudbalske i sportske javnosti širom sveta, a pogotovo navijača čiji su klubovi nameravali da osnuju ekskluzivno društvo gde bi se vrtele enormne sume novca. Tačku na ovo takmičenje, bar za neki naredni period, stavila je američka investiciona banka Džej Pi Morgan današnjim saopštenjem u kojem se navodi da se povlači iz projekta u koji je trebalo da uloži čak 5.000.000.000 evra!

Svaki učesnik je od investicione banke trebalo da dobije između 200.000.000 i 300.000.000 evra samo za učešće u Superligi. S povlačenjem Džej Pi Morgana pada i poslednja nada da bi Superliga mogla da se realizuje. Bar u nekom sledećem periodu.

UEFA je posle sednice Izvršnog odbora u Švajcarskoj objavila da klubovi koji su pokušali da uđu u novo takmičenje neće biti sankcionisani ni na koji način. S Ostrva su tokom jučerašnjeg dana stigle vest da Premijer liga sprema novi zakon po kojem bi se svakom klubu zabranio izlazak iz takmičenja bez saglasnosti Fudbalske asocijacije.

Najžešća reakcija je među navijačima premijerligaških klubova, pogotovo Liverpula, Arsenala i Mančester junajteda jer zahtevaju da gazde (inače svi američki biznismeni prim. aut) prodaju svoje deonice i zauvek nestanu iz Premijer lige. Oko Čelsija i pogotovo Mančester Sitija više nema tako izraženog nezadovoljstva. S druge strane prvi čovek Juventusa Andrea Anjeli mogao bi da se suoči s tužbom klubova članova Lega Kalča pošto je kao član komisije u poslednjem momentu rekao “NE” investiciji jednog fonda u visini od 1.200.000.000 evra, što predstavlja ogroman udarac za Seriju A koja je i ovako godinama na klimavim nogama. Predsednika Reala Florentina Pereza danima kritikuju zbog onoga što je pokušao da uradi, a mnogi njegovi protivnici zahtevaju od kontroverznog biznismena da podnese ostavku na predsedničku funkciju koju je obnovio tek nedavno na još četiri godine…



tagovi

Evropska SuperligaReal MadridBarselona

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona
Čelsi
Man. Junajted
Man. Siti
Liverpul
Arsenal
Totenhem
Inter
Milan
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara