Juja Osako (©Reuters)
Juja Osako (©Reuters)

Istorijska titula na izvolte: Kobe ima prvu meč loptu

Vreme čitanja: 3min | pet. 24.11.23. | 23:11

Viselu treba pobeda nad Nagojom u pretposlednjem kolu Džej lige kako bi overio osvajanje prvenstva Japana

Istorijska sezona Kobea je pred kulminacijom. Šesti po veličini grad u Japanu mogao bi u subotu u jutarnjim časovima po srednjoevropskom vremenu da postane fudbalski centar u Zemlji izlazećeg sunca. Visel igra za titulu, prvu otkako postoji, a ima tome 57 leta. U goste mu dolazi Nagoja u okviru pretposlednjeg 33. kola Džej lige, i pobedom bi se dokopao dugo čekanog znamenja (06.00).

Neverovatni meseci su iza Kobea. Dugo je u vrhu, pored Jokohame Marinos, Nagoje, Urave i Hirošime, a onda je visoko društvo počelo da se osipa. Mogao je tim kojem je do letos zaštitni znak bio Andres Inijesta mnogo ranije da obezbedi krunu, ali je posrtao kad i njegov najbliži rival i šampionat je dobio trku udvoje do kraja.

Izabrane vesti

Pred start ove runde Kobe je imao dva boda više od Jokohame Marinos, prvog pratioca i ujedno branioca krune. Međutim, kako su Trikolori u petak neočekivano podbacili na domaćem terenu sa osrednjom Albrireks Nigatom i odigrali bez pogodaka, Kobe je sada blizu osvajanja prve titule u istoriji kluba. Jokohama je na samo minus jedan, ali kiksom je stavila tim iz lučkog grada u poziciju da ima prvu "meč loptu" protiv petoplasirane Nagoje Grampus.

06.00: (1,72) Kobe (3,50) Nagoja (5,30)

Visel je u prednosti i kada je reč o gol-razlici, prvoj koloni koja se posmatra priliko klasifikacije bodovno izjednačenih timova. Ima +29, naspram +25 Marinosa, i to uz meč manje. S druge strane, Trikolori su bolji po pitanju postignutih golova - 62, naspram 57 Kobea, a to je sledeća stavka koja razdvaja ekipe koje potencijalno završe sezonu sa istim brojem poena.

Nagoja sigurno neće olakšati stvari lideru. Visoko je plasirana, dugo se vrzmala pri vrhu i još nije odustala od želje da se domogne ulaska u AFC Ligu šampiona 2. Radi se o inauguralnoj sezoni kontinentalnog takmičenja koje je zamišljeno kao druga liga azijske elite i startovaće iduće godine.

Pride, po običaju Nagoju krasi veoma dobra odbrana. Sa Mičelom Langerakom na golu, Grampus je tvrd orah i ova sezona nije ništa drugačija. Ako Visel želi da osvoji ključna tri boda, moraće da pronađe put kroz Nagojin lavirint.


Srećom po Kobe, ima apsolutno smrtonosan napad.

Juja Osako je na vrhu strelaca Džej lige sa 22 gola, a devet golova i 10 asistencija Jošinorija Muta čine jednim od najsvestranijih i najneugodnijih navalnih igrača u prvenstvu. Sa njih dvojicom koji prednjače, Visel ulazi u svaki meč sa punim samopouzdanjem, čak iako dobra odbrana poput Nagojine stoji ispred njih. Toliko su sigurni da veteran Huan Mata, nekadašnji reprezentativac Španije i as Valensije, Čelsija i Mančester Junajteda, ima izrazito skromnu minutažu i praktično nije bitan šraf u ekipi.

Kada se govori o pulenima Takajukija Jošide, osim ubitačnih napadača, pažnju treba usmeriti i na defanzivu. Zadnja linija Kobea je druga najbolja u ligi, posle Uravine, i umnogome je zaslužna što je tim u ciljnoj ravnini na prvom mestu.

Kobe je u seriji od pet mečeva bez neuspeha u ligi, dok kod kuće u prvenstvu nije izgubio na 11 prethodnih duela. U međuvremenu, Nagoja je ostvarila samo jedan trijumf na devet proteklih okršaja u šampionatu.

JAPAN 1 - PRETPOSLEDNJE 33. KOLO

Petak

Kavasaki - Kašima 3:0 (1:0)

/Damijao 34, 63, Vakizaka 84pen/

Jokohama Marinos - Albireks Nigata 0:0

Subota

06.00: (1,87) Serezo Osaka (3,50) Kjoto (4,20)

06.00: (1,72) Kašiva (3,60) Sagan Tosu (5,20)

06.00: (1,43) Hirošima (4,60) Gamba Osaka (7,25)

06.00: (2,75) Tokio (3,50) Saporo (2,50)

06.00: (1,85) Urava (3,40) Fukuoka (4,60)

06.00: (1,72) Kobe (3,50) Nagoja (5,30)

06.00: (2,50) Jokohama FK (3,40) Šonan (2,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Japan 1Džej ligaVisel KobeNagoja Grampus Ejt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara