Žoržinjo protiv Makedonije 2022. (©Reuters)
Žoržinjo protiv Makedonije 2022. (©Reuters)

Italija na ivici provalije: Može li Makedonija do novog čuda protiv Azura?

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.11.23. | 10:24

Uslediće drama ukoliko puleni Lučana Spaletija ne pobede Risove u 9. kolu Grupe C kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Skoplja)

Branilac evropske titule se suočava sa istim scenarijem kao i prošle godine. Italija mora da pobedi Makedoniju na Olimpiku i tako napravi korak ka Evropskom prvenstvu 2024. ili je čeka sunovrat, i bila bi na ivici da propusti još jedno veliko takmičenje.

Izabrane vesti

Trauma bolnog poraza u Palermu u plej-ofu za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. i dalje je prisutna među Italijanima. Makedonija je tada napravila veliki podvig i eliminisala velikog favorita jedinim udarcem ka golu Đanluiđija Donarume u produžecima. I dalje Azure bole sećanja na taj meč, koji je doneo velike kritike na račun igrača i nekoliko otkaza. U sastavu Makedonije za ovaj duel u Rimu neće biti junak iz Palerma Aleksandar Trajkovski, koji se povredio na nastupima za splitski Hajduk.

Eventualnom pobedom nad Makedonijom, Italija bi preskočila Ukrajinu i zauzela drugo mesto, pa bi u direktnom meču sa žuto-plavima na neutralnom terenu u Leverkuzenu odlučivala o sudbini. Sve ostalo za igrače Lučana Spaletija bilo bi ravno katastrofi, komplikacijama i matematici. Novi selektor već je jednom dobio udarac protiv Makedonije, posle remija 1:1 u Skoplju. Azuri su poveli preko Čira Imobilea, ali je sredinom drugog poluvremena hladan tuš stigao preko Enisa Bardija iz slobodnog udarca, za konačni remi.

20.45: (1,15) Italija (7,75) Makedonija (19,0)

Teško je poverovati da Makedonija može da ponovi taj podvig iz Palerma, ali je svima iz Italije jasno kao dan da su selekcije koje nemaju šta da izgube najopasnije u ovim duelima. Makedonija je izgubila šanse za plasman na Evropsko prvenstvo 2024, a ne odgovara joj ni poslednja statistika u gostima. Od te pobede protiv Italije u Palermu, ako izuzmemo mečeve sa autsajderima na papiru - Malta i Gibraltar - ekipa Blagoje Milevskog ima četiri poraza i jedan remi, uz gol-razliku 1:13. Jedini gol i bod Makedonci su ostvarii u sukobu sa Bugarskom 1:1, dok su se porazi nizali protiv Ukrajine 0:2, Engleske 0:7, Gruzije 0:2 i Portugalije 0:1.

Među Risovima, pored Aleksandra Trajkovskog, od iskusnijih neće biti ni Stefan Ristovski koji se povukao iz nacionalnog tima. Ilija Nestorovski i Darko Velkovski nisu dobili poziv od selektora. Tako će ponovo u fokusu biti Eljif Elmas koji je član Napolija, tu su i Enis Bardi koji je najopasniji iz prekida, kao i napadač Bojan Miovski koji je ove sezone u dresu škotskog Aberdina postigao 10 golova u svim takmičenjima i igra u odličnoj formi. Golman Stole Dimitrievski brani vrhunski za Rajo Valjekano.

U Italiji Spaleti takođe ima probleme. Bastoni, Lokateli, Retegi, Kalabrija, Toloi, Biragi i Skalvini otkazali su nastup zbog povrede. To je skratilo selekciju u odbrani, pa nećemo videti najavljenu "Interovu odbranu" DarmijanBastoni Ačerbi Dimarko. Očekuje se da će Bastonija zameniti defanzivac Juventusa Federiko Gati. U veznom redu očekuje se povratak Žoržinja koji je dobio novi poziv, dok će glavnu reč u napadu - prema najavama sa "Čizme" - da vode Raspadori i Kjeza.

Italija i Makedonija su se do sada sastajale četiri puta. Obe selekcije imaju po jednu pobedu, a još dva meča završena su identičnim nerešenim rezultatom 1:1. Makedonci su dva puta posetili Italiju i dva puta kući otišli neporaženi - pobeda od 1:0 i nerešeno 1:1 u Torinu.

EVROPSKO PRVENSTVO, KVALIFIKACIJE - 9. KOLO

Petak

GRUPA C

20.45: (1,01) Engleska (30,0) Malta (80,0)

20.45: (1,15) Italija (7,75) Makedonija (19,0)

GRUPA E

18.00: (4,50) Moldavija (3,45) Albanija (1,95)

20.45: (2,60) Poljska (3,25) Češka (3,00)

GRUPA H

16.00: (1,03) Kazahstan (18,0) San Marino (60,0)

18.00: (2,05) Finska (3,35) Severna Irska (4,10)

20.45: (1,60) Danska (3,90) Slovenija (7,00)

***kvote su podložne promenama

Piše: Martin TANASKOVSKI


tagovi

Kvalifikacije za Euro 2024kvalifikacije za EPfudbalska reprezentacija Italijereprezentacija Makedonije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara